Gran Paradiso en Mont Blanc, Hoogalpiene beklimming

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.610,- per persoon
Gran Paradiso en Mont Blanc, Hoogalpiene beklimming

Gran Paradiso en Mont Blanc, Hoogalpiene beklimming

Gran Paradiso en Mont Blanc, Hoogalpiene beklimming
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.610,- per persoon

Een unieke hoogalpiene combinatie. De week begint met de beklimming van de Gran Paradiso (4061 m), de hoogste top van Italië. Na deze ‘inklimtocht’ verplaats je je naar de Refuge des Cosmiques. Je oefent steilijstechnieken en maakt nog een paar mooie tochten, zoals de graatoverschrijding van Arete Laurance en Lachenal, voordat je de Mont Blanc beklimt. Niet langs de normale route, maar via een traverse over de flanken van de Mont Blanc du Tacul (4187 m) en de Mont Maudit (4465 m). Een zware en bijzondere beklimming van het dak van de Alpen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Om 11:00 uur ontmoeten we de gids op de parkeerplaats in Pont, in het Val Savarenche in Italië. Samen stijgen we naar de bijzonder vormgegeven Rifugio Vittorio Emanuelle II (2732m).

Treed in de voetsporen van voormalige Italiaanse koningen tijdens een bezoek aan berghut Vittorio Emanuele II als eerste slaapplaats tijdens deze reis. De geschiedenis van de hut gaat terug naar 1884 toen het diende als jagershutje van koning Vittorio Emanuele II. In 1961 is een nieuwe hut gebouwd, die in niks lijkt op wat het toen was. Van jagershutje naar een opvallend zilverkleurig gebouw.Dag 2

Beklimming van de Gran Paradiso. Eerst over de morene en daarna aan touw over de gletsjer. Het laatste stuk naar de top is steil en geëxponeerd. Na een foto bij de “Madonna” op de top (4061m) dalen we af naar het dal en overnachten we in Courmayeur.

Voor dag en dauw op, want de Gran Paradiso ligt voor ons. We gaan over de morena en binden ons in aan touw. Je volgt het spoor langs de spleten van de Paradisogletsjer. Daarna volgt een verticale en ijskoude rotsbeklimming naar het topplateau. Mensen vanuit alle windrichtingen bezetten de weg naar de Madonna en pakken samen in het zonlicht. Heb je je topvlag mee? Bij de Madonna op de top van de Gran Paradiso nemen we een topfoto om vervolgens af te dalen naar het dal. We overnachten in Courmayeur, aan de andere kant van de Mont-Blanc tunnel.

Dag 3

Met de auto's rijden we terug naar Chamonix. Hier gaan we met de kabelbaan omhoog, waarna we direct starten met de Arête à Laurence - de graatoverschrijding naar de Refuge des Cosmiques (3613 m).

De tunnel door gaan we naar Chamonix om direct de kabelbaan omhoog te pakken naar Aguille du Midi. Waar de toeristen hun ogen uitkijken naar de alpinisten die over het hekje stappen, de sneeuw in, zijn wij degenen die onze stijgijzers onder binden om zelf de sneeuwgraat naar beneden te trotseren. We steken het plateau over onder de Refuge des Cosmiques (3613 m), onze slaapplaats voor vanavond en benaderen de hut via de andere kant over de Arête à Laurence.

Dag 4

Mooie overschrijding van Pointe Lachenal (AD-, 3613 m) via het Col du Midi plateau (3550 m).

De wereld om ons heen is wit. Pointe Lachenal, een topje van 3613 meter hoog beklimmen we over de AD route via het Col du Midi plateau, de Mont Blanc du Tacul torent hoog boven ons uit. Ze wacht geduldig af tot wij klaar zijn voor de beklimming die morgen zal plaatsvinden.

Dag 5

Overschrijding Mt Blanc. Midden in de nacht staan we op. De eerste meters zijn nog vlak maar al snel begint het stijgen. Langs de flanken van de Mont Blanc du Tacul en de Mont Maudit klimmen we naar de top van de Mont Blanc (4807 m). We dalen af via de normaalroute naar de Refuge Tete Rousse.

Vandaag is de dag dat we het dak van de Alpen gaan beklimmen. Via Mont Blanc du Tacul, waar we al twee dagen uitzicht op hebben en Mont Maudit beklimmen we de Mont Blanc via de zogeheten ‘trois monts’ route. Sneeuw, sneeuw en sneeuw. Een lange klim met als beloning magnifiek uitzicht op de allerhoogste toppen van de Alpen op 4807 meter hoogte. Maak snel die foto, want zo bovenop de berg heb je weinig bescherming tegen de elementen. Om niet teveel af te koelen, gaan we snel verder nadat we de topfoto hebben genomen. Via de normaalroute dalen we af via de Refuge du Gouter en het beroemde Gouter couloir naar de Refuge Tête Rousse waar we de nacht doorbrengen.

Dag 6

Afdaling naar Les Houches. Met openbaarvervoer of taxi retour naar Chamonix

We nemen afscheid van de witte wereld om ons heen en dalen verder af naar Les Houches, waarvandaan we terugreizen naar Chamonix.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene gevorderdencursus (C2) sneeuw- en ijs met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Conditie voor 12-14 loopuren
 • Acclimatisatie verplicht!

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Aantal deelnemers
Min. 2/max. 2 per gids

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
 • 1 setje
 • ijsboor, minimaal 16 cm

Schoenen
Het hebben van de juiste schoenen is van groot belang voor het laten slagen van de reis. Voor de hoogalpiene beklimming is het hebben van stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie
Prijsinfo
Ledenprijs € 1.610,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • Tochtinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 5x halfpension/overnachting ± € 60 per dag
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Gebiedsinformatie

Ligging

Valle d'Aosta (in het Frans Vallée d'Aoste) is een regio in het noordwesten van Italië. Het is een typische Alpen-regio. In dit grensgebied tussen Italië, Frankrijk en Zwitserland liggen enkele van de hoogste bergen van de Alpen: de Mont Blanc, Monte Rosa en Monte Cervino oftewel de Matterhorn.

Ruim één derde van het totale gebied van Valle d’Aosta ligt maar liefst op een hoogte van meer dan 2.600 meter! De naam ‘Valle d’Aosta’ betekent ‘poort naar het zuiden’; een poort die eeuwen lang open stond voor handelaars en machthebbers. Hoofdstad van de regio is Aosta, een mooie oude stad waar je de Italiaanse sfeer direct voelt. Valle d'Aosta grenst in het westen door het massief van de Mont Blanc aan Frankrijk en in het noorden door de Walliser Alpen aan Zwitserland. Aan de zuidkant van Valle d'Aosta ligt het massief van de Gran Paradiso. In het zuidwesten liggen de Grajische Alpen.

Natuurgebieden

In Valle d’Aosta ligt één van Europa’s mooiste natuurgebieden: Nationaal Park Gran Paradiso. Dit is het oudste nationaal park van Italië en het is ruim 70.000 hectare groot. Vroeger was dit het jachtgebied van de Italiaanse koningen. Gran Paradiso is een uniek gebied waar de natuur zijn gang gaat. Je kunt onnoemelijk veel wandeltochten maken in dit ongerepte en stoere berglandschap.

De Monte Rosa is een van de meest bekende bergmassieven van de Alpen met verschillende ‘meer dan vierduizenders’ zoals de Dufourspitze en de Punta Gnifetti. Hier staat ook op 4545 meter de hoogst gelegen berghut van Europa: de Capanna Regina Margherita.

Ook het Mont Blanc massief telt een flink aantal vier- en drieduizenders met de, met afstand bekendste berg, in Frankrijk gelegen Mont Blanc (4.807 m). Van het deel dat in Valle d’Aosta ligt, is de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m) de hoogste top. Vanwege zijn indruk-wekkende uitstraling en zijn populariteit onder bergbeklimmers is het de tweede top op de officiële lijst van de vierduizenders in de Alpen.

Een berg zoals een kind een berg tekent maar dan 4.478 m hoog. Deze berg staat in Vale d’Aosta beter bekend als de Monte Cervino. Internationaal staat de berg bekend onder de naam Matterhorn. Deze legendarische berg werd in 1865 voor het eerst door Engelsen beklommen na een heroïsche strijd met Italiaanse alpinisten. Valtournenche en Breuil-Cervinia zijn in dit deel van Valle d’Aosta de grotere plaatsen. Wat dieper in de vallei kun je terecht in een aantal prachtige, rustige dorpen met vrijwel onbeperkte wandel-mogelijkheden. Met vrijwel de hele tijd fantastisch uitzicht op de alles overheersende Matterhorn.

Voor elk niveau

Valle d’Aosta heeft een groot netwerk van bewegwijzerde paden waardoor je vanuit vrijwel elke plaats bergwandelingen op ieder niveau kunt organiseren. Verder kun je in Valle d’Aosta twee Alta Via routes lopen. Deze twee meerdaagse routes staan bekend als de mooiste trektochten van het dal. Beide routes lopen door het hooggebergte en doorkruisen het hele Valle d’Aosta. Alta Via één heeft als uitdagende naam ‘Het Pad der Giganten’. Het is een indrukwekkende route die langs de voet van de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc loopt. De Alta Via twee heeft als naam de ‘Alta Via Naturalistica’. Deze route loopt door het Nationaal Park Gran Paradiso en het Regionaal Park Mont Avic. Je kunt ook delen van beide routes lopen omdat voor bijna alle etappes geldt dat je de route kunt starten of stoppen vanuit het dal.


Kijk om je heen en verwonder jezelf over de prachtige bergwereld rond Chamonix-Mont-Blanc! Dit is hét Europese mekka voor de bergsporter en alpinist. Het hele jaar door komen bergliefhebbers hierheen om te skiën, te wandelen, te mountainbiken of te klimmen.

Vakantie in Chamonix

De accommodaties zijn prijzig en voor je portefeuille kan het interessant zijn om buiten het gebied een overnachting te boeken. Wil je echter in het hart van de actie vertoeven, verblijf dan in Chamonix.

Diverse bergsportverenigingen en skischolen zijn gevestigd in het centrum van de stad en de toeristische infrastructuur in het hele gebied is uitstekend. Het centrum van Chamonix-Mont-Blanc is bruisend. In de winkelstraten vind je de ene outdoor winkel naast de andere en kan het zomaar zijn dat je bekende skiërs tegen het lijf loopt.

Mont Blanc beklimmen

De Mont Blanc vormt het dak van Europa. Geen Europese berg heeft dezelfde allure. 4810 hoogtemeters om u tegen te zeggen. Diverse routes leiden naar de top van de Alpenreus. De Gouter Hut route is de meest beklommen route, en ook de makkelijkste manier om de berg te bedwingen. Skiërs hebben vaak een voorkeur voor de Grand Mulets route, vaak afgeraden aan gewone klimmers vanwege een aantal risico’s en gevaren. Tot slot is er nog de Cosmiques Route, ook een uitdagende beklimming.

Wandelen bij de Mont Blanc

Meerdere langeafstandspaden voeren door de bergen rond de Mont Blanc. Een van die klassiekers is de Tour du Mont Blanc. De 170 km lange route kan in etappes afgelegd worden, maar ook als huttentocht in 7-10 dagen. Hierbij wandel je door de steeds weer afwisselende omgeving van Chamonix en de Mont Blanc.

Geen zin in meerdaagse trektochten, dan zijn er ook voldoende kortere routes die je laten genieten van het schitterende berglandschap. Vanaf Chamonix brengen kabelliften en –banen de bezoekers tot op grote hoogte -naar de top Aiguille du Midi of het uitzichtpunt van Planpraz – of tot bij de nabijgelegen gletsjer.

Het bekendste en meest eenvoudige wandelingetje in de omgeving vangt aan bij het middelstation van de 'Flégère' kabelbaan. In een kwartiertje bereik je het glasheldere meertje Lac Blanc. Hoewel de meeste wandelaars daarna gewoon terugkeren naar de kabelbaan, loont het zeker om verder te wandelen naar de Lacs de Chéserys, een aantal meertjes waar het een stuk rustiger vertoeven is.

Daguitstapjes

Een kabelbaan voert naar de top van de Aiguille du Midi, een andere berg in het Mont Blanc massief. Op 3.842 meter hoogte vergaap je je hier aan alle kanten aan een adembenemend berglandschap. Bij het tussenstation kan je nog een eindje hiken of zelfs een andere kabelbaan richting Italië nemen. Dat is ook een leuke daguitstap.

Veel toeristen bezoeken tijdens hun vakantie in Chamonix tevens de gletsjer. Vanaf het station leidt een 5 km lang treinspoor naar de Mer de Glace gletsjer. Het rode treintje waarmee je vervoert wordt heeft iets idyllisch. Maak een gletsjertocht met gids of bezoek de jaarlijks opnieuw gemaakte ijsgrot en treed onder het ijs van de gletsjer.

Wil je de leukste bergcursussen of wandeltochten ondergaan, neem dan deel aan een georganiseerde tocht met de NKBV.


Over deze activiteit

Voor een hoogalpiene beklimming ga je vroeg op pad. Je maakt onder leiding van een berggids een tocht naar een klassieker. Soms via een graat, vrijwel altijd door tweede- en derdegraads alpien terrein. Je overnacht in berghutten die als uitvalsbasis dienen voor de beklimming. In de middag kom je weer terug in de hut, zodat je genoeg tijd hebt om uit te rusten voor de volgende tocht.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek