Oostenrijk

Ötztaler Alpen, Basiscursus sneeuw en ijs & tour

Aantal dagen 11
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.695,- per persoon
Ötztaler Alpen, Basiscursus C1 sneeuw en ijs
Foto
Video
Oostenrijk

Ötztaler Alpen, Basiscursus sneeuw en ijs & tour

Foto
Video
Ötztaler Alpen, Basiscursus C1 sneeuw en ijs
Aantal dagen 11
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.695,- per persoon

Zet je eerste stappen in je carrière tot zelfstandig alpinist tijdens een Basiscursus Sneeuw en IJs. De Ötztaler Alpen lenen zich hier perfect voor. Het bergmassief in de Centrale Alpen heeft ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat. De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. Die moet je beklommen hebben, en dat gaan we tijdens de cursus natuurlijk ook doen. Daarna maken we met al het geleerde in ons achterhoofd nog een gletsjertocht. Freek van der Weijden is meegeweest op de cursus Vernagt in het Otztal (niet deze cursus en tour) en schreef er een blog over.

Naar de blog over de C1

Programma

Toon alles

Het hooggelegen pension Haus Eberhard (1900 m) in het bergdorpje Vent is je uitvalsbasis voor het begin van de week. Vanaf hier beklimmen we ons eerste topje: de Wildes Mannle (3023 m). Onderweg maken we kennis met het lopen over sneeuw, ijs en rots en beginnen we met oriëntatie en gletsjerkunde. Ook alpiene gevaren komen aan bod. Hoe herken je die gevaren en hoe reageer je als er iets mis gaat? Daarom oefenen we verderop in de week verschillende touw- en reddingstechnieken voor beklimmingen in de rotsen.

Op een van de dichtbij gelegen gletsjers Rofankar of Rettenbach doen we sneeuwoefeningen en leren we hoe je een pickel gebruikt ook stijgijzertechnieken, remmen op ijs en zekeringstechnieken staan op het programma. Heb jij wel eens een gletsjerspleetredding gezien? Wie durft zich, uiteraard onder begeleiding van de gids, over de rand te laten zakken zodat de andere groepsgenoten je kunnen redden? Adrenaline gegarandeerd!

Aan het eind van de eerste week vertrek je uit pension Haus Eberhard en neem je al je spullen mee op gletsjertour. Startpunt: de iconische Vernagthütte die op 2755 m hoogte ligt en een populaire uitvalsbasis is voor diverse hoogalpiene gletsjertochten. Vanuit hier doen we de spectaculaire beklimming van de Wildspitze (3774 m). Zorg dat je telefoon opgeladen is, want vandaag wil je zeker foto’s maken! Ook gaan we naar de Fluchtkogel (3500 m), en de Vordere Hiterreisspitze (3437 m), . Via de Kesselwand steken we door naar het Hochjoch Hospiz (2413 m).

Terug omhoog. We beklimmen de Hauslabjoch (3279 m), waar het verijste lichaam van Ötzi, een herder die leefde rond 3000 voor Christus, werd gevonden in de smeltende gletsjer in de jaren ‘90. De gids kan je hier veel over vertellen! Na de beklimming van de Finailspitze (3516m) wandelen door naar de Similaunhütte (3019 m). De huisberg bij deze hut staat op het programma op onze laatste toerdag. Na de beklimming van de Similaun (3607 m) gaan we via de Martin Buschhütte (2501m) terug naar Vent en zit onze cursus en tour erop. Gefeliciteerd, je bent een beginnend alpinist!

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Aankomst in Haus Eberhard en introductie.

Dag 2
Tocht naar de Wildes Mannle (3023 m) en verschillende oefeningen.

Dag 3
Rotsklimmen en oefeningen.

Dag 4
Sneeuwoefeningen op de Rofenkar- of Rettenbachgletsjer.

Dag 5
Op de Rofenkargletsjer gaan we ijstechnieken oefenen. We oefenen verschillende stijgijzertechnieken en een redding uit een gletsjerspleet.

Dag 6
Rotsklimmen en oefeningen op de rotsen bij Vent.

Dag 7
Aanloop naar de Vernagthütte. 's Middags oefeningen.

Dag 8
Beklimming Wildspitze (3774 m).

Dag 9
Beklimming Fluchtkogel (3500 m) en dooe naar het Brandenburgerhaus (3277 m). s'Avonds genieten we van de zonsondergang op de Dahmannspitze (3401 m)

Dag 10
Beklimming van de Vordere Hinterreisspitze, afdaling via de Kesselwand ijs breuk en door naar het Hochjoch Hospiz

Dag 11
Beklimming Hauslabjoch (3279 m), Finailspitze (3516 m) en door naar de Similaunhütte.

Dag 12
Beklimming Similaun (3607 m) en via de Martin Buschhütte retour naar Vent. Einde cursus rond 16.00 uur.

Vervoer ter plaatse
Het is mogelijk dat er een enkele keer gebruik gemaakt moet worden van de auto's van de deelnemers om het gebied te bereiken. Indien geen (voldoende) vervoer voor handen moet het per openbaarvervoer of per taxi plaatsvinden.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Conditie tot 8 loopuren.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 5/max. 5 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 10 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x5, 1x3, 1x1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat, alleen indien in bezit
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

Schoenen
Voor de basiscursus heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Indien je schoenen gaat kopen zou je de aanschaf van stijgijzervaste schoenen (C/D of D-schoenen) in overweging kunnen nemen. Als je door wilt stromen naar een gevorderden cursus sneeuw en ijs is het hebben van stijgijzervaste schoenen namelijk verplicht.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Haus Eberhard

Vernagthütte

Brandenburger Haus

Hochjoch-Hospiz

Similaunhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.695,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 11 overnachtingen op Lager
 • 11x halfpension
 • Huur klimtechnische uitrusting
 • Boekje ‘Bergsport in het kort’
 • Cursusinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

De basiscursus, oftewel C1 of J1 voor jeugd, is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein, het doorkruisen van (steile) sneeuwvelden en het lopen met stijgijzers op de gletsjer. Eenmaal in de hut krijg je theorie over tochtplanning, oriëntatie en alpiene gevaren. Je overnacht in hooggelegen berghutten. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het maken van eenvoudige alpiene tochten en heb je je eerste stap als zelfstandig alpinist gemaakt!

Hoogtelijn eindredacteur Femke Welvaart is ook meegeweest op een basiscursus, lees haar verhaal over de C1 cursus in het Otztal.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek