Ötztaler Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 16-18 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 25 jul
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Foto
Video

Ötztaler Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 16-18 jaar

Foto
Video
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 25 jul
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon

In de Ötztaler Alpen in Oostenrijk ontdek je hoe afwisselend alpien klimmen is. Ga mee op alpiene jeugdcursus en verken vanuit de Langtalereckhütte de blokkenterrein, gletsjers, sneeuwvelden en grashellingen. In de rotsen werk je aan je klimtechniek en oefen je reddingstechnieken. Via een gletsjeroversteek met klimgordel, stijgijzers en pickel wissel je van hut. Vanuit het Ramolhaus maak je een mooie tocht naar de Ramolkogl (3428 m), die begint in de vroege ochtendschemering. Bij terugkomst geniet je extra van de topmaaltijden van huttenwaard. En voor wie nog energie overheeft: ’s avonds is er tijd voor spelletjes.

Programma

Toon alles

Heb je de juiste uitrusting mee? Als we de gids ontmoeten, is het eerste wat we doen goed checken of iedereen compleet is voor een avontuurlijke week in alpien terrein. All set? Dan pakken we onze rugzak in voor een eerste klim naar de Langtalereckhütte (2450 m). Dit is onze uitvalsbasis voor de eerste helft van de week. Eenmaal daar aangekomen mag de rugzak even af en oefenen we in de middag het stijgen en dalen in ongebaand terrein; gras, blokken, rots. Weet jij hoe je je moet oriënteren in de bergen? Ook daaraan besteden we aandacht.

Rots en touw zijn de onderwerpen van de tweede dag. De Hangerer (3021 m) is ons hoogtepunt en onderweg naar boven gaan we door blokkenterrein en oefenen we het klimmen aan touw in dit tweedegraads terrein.

We beklimmen we de Seelenscharte (2202 m). Hiervoor hebben we gletsjertechnieken nodig, zoals gaan in een touwgroep en klimmen in rots en sneeuw. Abseilen en het laten abseilen van je tochtgenoten. Val je onderweg op de gletsjer? Dan weet jij hoe je moet remmen in de sneeuw, want ook dat gaan we uitgebreid oefenen!

Via de Gurlergletsjer steken we over naar het Ramolhaus (3006 m), waar we onze pickel- en stijgijzertechnieken perfectioneren. Vanuit deze hut hebben we nog een volle oefendag met reddingstechnieken, abseilen en tochtplanning en is het tijd voor de befaamde gletsjerspleetredding. Stap jij over de rand om je te laten redden door je tochtgenoten? Camera in de aanslag, want dit is vet!

Aan het eind van de week komt alles wat je geleerd hebt samen in de graatbeklimming naar de top van de Noordelijke Ramolkogl (3428 m) die we via de Ramolgletsjer bereiken. Vergeet geen topfoto te maken met je nieuwe alpenmaatjes voordat we de terug gaan naar het dal om deze topweek af te sluiten.

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Om 9:00 uur ontmoet je de berggids in Obergurgl. We nemen onze uitrusting door en lopen in ongeveer 2,5 uur naar de Langtalereckhütte (2450 m). In de middag oefenen we het gaan in ongebaand terrein; stijgen en dalen in gras, blokken en rots. Ook maken we een start met oriëntatie in de bergen.

Dag 2
Vandaag staat rots op het programma. We beklimmen de Hangerer (3021 m). We lopen door blokkenterrein en klimmen aan "touw" in tweede graads terrein. Ook gaan we rotsklimmen in de buurt van de hut. Hier oefenen we ook touwtechnieken.

Dag 3
Vroeg in de ochtend gaan we op pad om voor onze tocht naar de Seelenscharte (2202 m). We oefenen het oversteken van gletsjers in touwgroepen en het klimmen in rots en sneeuw. Ook oefenen we het abseilen en het laten abseilen van je klimmaatjes. Op de terugweg oefenen we het remmen in de sneeuw.

Dag 4
We gaan over over de Gurlergletsjer naar het Ramolhaus (3006 m). We oefen gebruik pickel en stijgijzertechnieken.

Dag 5
Oefendag: reddingstechnieken, abseilen, tochtenplanning

Dag 6
We gaan via de Ramolgletsjer en eenvoudige graatbeklimming naar de top van de Noordelijke Ramolkogl (3428 m); tocht gaat via de Ramolgletsjer en eenvoudige graatbeklimming naar de top. Retour naar de hut en vervolgens dalen we af naar Obergurgl. Rond 17.00 uur eindigt de cursus.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 4/max. 4 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 8 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter.
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x5, 1x3, 1x1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat, alleen indien in bezit
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

Schoenen
Voor de basiscursus heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Indien je schoenen gaat kopen zou je de aanschaf van stijgijzervaste schoenen (C/D of D-schoenen) in overweging kunnen nemen. Als je door wilt stromen naar een gevorderden cursus sneeuw en ijs is het hebben van stijgijzervaste schoenen namelijk verplicht.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Langtalereckhütte

Ramolhaus

Prijsinfo
Ledenprijs € 915,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnisch materiaal
 • Boekje ‘Bergsport in het kort’
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen is een bergmassief in de Centrale Alpen in het westelijke deel van Noord- en Zuid-Tirol. Het gebergte ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. Het Ötztal is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal en scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen.

Landschap

De Ötztaler Alpen hebben door berglawines gevormde terrassen, vaak van elkaar gescheiden door vernauwingen en kloven. Hoge bergen, gletsjers, de hoogste waterval van Tirol en bergmeren liggen hier op je te wachten en geven een blik in het rijke geologische verleden van de regio. Het is natuurlijk hier dat Ötzi gevonden werd, de ijsmummie die ca. 3.300 jaar v. Chr. leefde.

Hoge toppen

De Ötztaler Alpen hebben ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat.

De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. De koning van het gebergte wordt sinds halverwege de 19de eeuw beklommen. Ook vandaag de dag is het een magneet voor bergbeklimmers en toerskiërs, die de top bedwingen.

Verscheidene routes voeren naar de top van de Wildspitze. De populairste aanlooproute vangt aan in het dorp Vent en voert langs de Breslauer Hütte met een gezekerde passage naar de Mitterkarjoch pas (3468 m). Hiervandaan is een beklimming van de zuidtop via de graat mogelijk. Vanaf de Breslauer Hut duurt dit ca. 4 à 4,5 uur. Een langere route gaat vanaf de Braunschweigerhütte (2755 m), in het Pitztaler gebied en duurt zo’n 6 uur. De kortste route leidt vanaf de Pitztal gletsjer, maar dan moet je eerst de Gletscherexpress en Mittelbergbahn nemen, om in 2,5 uur tijd de top te bereiken.

Gletsjers

Het Ötztal is een van de meest vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen. De Gepatschferner is een uitgestrekte gletsjer in de Ötztaler Alpen en na de Pasterze de grootste gletsjer in de regio. Andere omvangrijke gletsjers zijn de Gurgler Ferner, de Hintereisferner en de Große Vernagtferner.

Meren

De meren in de Ötzaler Alpen zijn ontstaan door smeltend gletsjerijs. De bergtoppen weerspiegelen prachtig in het water. De Piburger See is hier een mooi voorbeeld van. In de zomer zorgen de meren voor verkoeling op of in het water, terwijl er in de winter geschaatst kan worden.

Toon meer

Over deze activiteit

De basiscursus, oftewel C1 of J1 voor jeugd, is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein, het doorkruisen van (steile) sneeuwvelden en het lopen met stijgijzers op de gletsjer. Eenmaal in de hut krijg je theorie over tochtplanning, oriëntatie en alpiene gevaren. Je overnacht in hooggelegen berghutten. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het maken van eenvoudige alpiene tochten en heb je je eerste stap als zelfstandig alpinist gemaakt!

Hoogtelijn eindredacteur Femke Welvaart is ook meegeweest op een basiscursus, lees haar verhaal over de C1 cursus in het Otztal.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
25 jul 2021
30 jul 2021
3
08 aug 2021
13 aug 2021
6