Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 14-16 jaar

Aantal dagen 6
Vertrekdata
 • 25 jul
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 925,- per persoon
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Foto
Video

Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs 14-16 jaar

Foto
Video
Stubaier Alpen, J1 Basiscursus sneeuw en ijs
Aantal dagen 6
Vertrekdata
 • 25 jul
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 925,- per persoon

Zonder ouders op pad in de bergen. Leer de eerste stappen van het alpinisme tijdens een jeugdcursus in de Stubaier Alpen in Oostenrijk. Klim omhoog tussen losse rotsblokken en gruis Bij de waterval in de verte ligt de Winnebachseehütte. Hier bereid je je voor op de gletsjertocht richting de Breiter Grieskogel (3287 m). Trek je stijgijzers aan en doe de klimgordel om. Pickel in de hand en gaan. Tijdens deze jeugdcursus leer je navigeren met kaart en kompas en hoe je elkaar kunt redden. Je beklimt de spectaculaire Gänzerkragen (2915 m), waar je je naam in het Gipfelbuch schrijft en geniet van je welverdiende mueslireep. Natuurlijk is er tijd om je foto's gelijk op Snapchat en Instagram te zetten.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Om 9:00 uur ontmoet je de leiding in Längenfeld. Vervolgens met taxibusje, openbaar vervoer naar Gries. Vanaf Gries lopen we samen naar de Winnebachseehütte. In de middag oefenen we het gaan in ongebaand terrein; stijgen en dalen in gras, blokken en rots. Ook maken we een start met oriëntatie in de bergen.

Dag 2
Oefendag op de gletsjer. Je leert lopen met stijgijzers, de eckenstein- en frontzackentechniek, het lopen in een touwgroep en gebruik van pickel. Ook maken we een start met de touwtechnieken.

Dag 3
We beklimmen onze eerste berg van de week, de Breiter Grieskogel (3287 m). Het is een flinke tocht over de gletsjer en door de rotsen. Natuurlijk oefenen we vandaag weer de nodige touwtechnieken en oefenen we met kaart en kompas.

Dag 4
We oefenen reddingstechnieken; seilrolle, prusikken en münchhausentechniek en leren standplaatsen maken in sneeuw en ijs.

Dag 5
Vlakbij de hut ligt de Gänsekragen (2915 m). Deze beklimmen we via de normaalweg. Onderweg oefenen we touwtechnieken voor rots.

Dag 6
Afhankelijk van het weer en de wensen van de groep maken we nog een tour, gaan rotsklimmen in het klimgebiedje bij de hut of herhalen de geleerde technieken. In de middag dalen we af naar het dal. Einde cursus ± 17.00 uur.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 4/max. 4 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 8 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke of stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter.
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x5, 1x3, 1x1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat, alleen indien in bezit
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

Schoenen
Voor de basiscursus heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Indien je schoenen gaat kopen zou je de aanschaf van stijgijzervaste schoenen (C/D of D-schoenen) in overweging kunnen nemen. Als je door wilt stromen naar een gevorderden cursus sneeuw en ijs is het hebben van stijgijzervaste schoenen namelijk verplicht.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Winnebachseehütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 925,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnisch materiaal
 • Boekje ‘Bergsport in het kort’
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Stubaital

Op sommige plekken voel je je meteen thuis. Zo ook in het Stubaital in Oostenrijk, waar hoge bergtoppen, immense gletsjers en oogstrelende vergezichten je verwelkomen.

Het Stubaital en de Stubaier Alpen bevinden zich in het Oostelijke deel van de Alpen, ten zuidwesten van Innsbruck. Het grootste deel van de bergketen ligt in de deelstaat Tirol en een klein deel ligt in het Italiaanse Zuid-Tirol. Zowel het dal als het gebergte vormen een paradijs voor wandelaars en klimmers, met tochten in elk denkbaar niveau.

Het dal

Het ongeveer 38 km lange dal ligt tussen Schönberg im Stubaital (tussen Innsbruck en de Brennerpas) en Neustift im Stubaital. Hier splitst het dal in het Oberbergtal en het Unterbergtal.

Water

De Ruetz rivier, ook wel Ruetzbach genoemd, stroomt door het Stubaital. Als rivier, gletsjer, morene en als lawine; in al zijn verschijningsvormen heeft het water het dal uitgesleten en dit proces gaat nog steeds onverbiddelijk door. Omdat het water zo veelzijdig aanwezig is in Stubai, heeft men zelfs een speciale waterroute uitgezet.

De WildeWasserWeg (WWW) is een wandelroute langs de verschillende vormen die het water aanneemt in het Stubaital. In drie etappes voert ze langs de rivier, en dan de hoogte in, langs stuivende watervallen, heldere bergmeren, waterbronnen en kolkende beken. Tijdens de hele tocht ervaar je het water en de kracht die het uitoefent op de natuur.

Leuke dorpen

In het Stubaital liggen leuke plaatsen als Fulpmes, Neustift, Mieders, Telfes en Schönberg. Vanuit de verschillende gemeenten voeren kabelbanen de hoogte in. Je kunt er niet alleen skiën, maar ook geweldige bergwandelingen maken.

Bergen

Het zijn vooral de bergen die het landschap in Stubai domineren. De hoogste bergtop van de Stubaier Alpen is de Zückerhütl (3507 meter). Het gebergte telt, naast deze Alpenreus, nog 48 andere bergtoppen die je kunt beklimmen.

Een leuke uitdaging vormen de 7 Summits van het Stubaital. Deze toppen zijn door de bevolking en lokale gidsen uitgeroepen tot meest markante bergen van het dal. Bij het bereiken van een van de zeven toppen krijg je een stempel in het pasje dat je hebt verkregen bij de lokale VVV. Meld je na de beklimmingen weer aan met je pas en afhankelijk van het aantal stempels krijg je een cadeau.

Toon meer Ga naar de NKBV gebiedsinformatie pagina
Over deze activiteit

De basiscursus, oftewel C1 of J1 voor jeugd, is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein, het doorkruisen van (steile) sneeuwvelden en het lopen met stijgijzers op de gletsjer. Eenmaal in de hut krijg je theorie over tochtplanning, oriëntatie en alpiene gevaren. Je overnacht in hooggelegen berghutten. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het maken van eenvoudige alpiene tochten en heb je je eerste stap als zelfstandig alpinist gemaakt!

Hoogtelijn eindredacteur Femke Welvaart is ook meegeweest op een basiscursus, lees haar verhaal over de C1 cursus in het Otztal.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
25 jul 2021
30 jul 2021
5
08 aug 2021
13 aug 2021
8