Oostenrijk

Silvretta, Specialisatiecursus touwleiden

Aantal dagen 9
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon
Silvretta, Specialisatiecursus touwleiden
Oostenrijk

Silvretta, Specialisatiecursus touwleiden

Silvretta, Specialisatiecursus touwleiden
Aantal dagen 9
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon

Ben je een geoefend klimmer, maar is volledig zelfstandig op pad gaan nog een stap te ver? Schrijf je dan in voor de C3-cursus Touwleiden in de Silvretta. Hier breid je je alpiene technieken uit en leer je zelfstandig klimtochten maken tot de derde moeilijkheidsgraad. Tijdens de specialisatiecursus Touwleiden moet je alles doen wat komt kijken bij zelfstandig alpinisme, dus ook de tocht voorbereiden en leiden. Je verblijft in de Saarbrückerhütte (2538 m) en de Wiesbadenerhütte (2443 m). Naast de Großlitzner (3109 m) en de Großes Seehorn (3121 m) – beide III en 45° ijs – leid je ook de weg naar de Silvrettahorn (3244 m) en de bekende Piz Buin (3312 m).

Programma

Toon alles

De start van deze cursus is in de Saarbrückerhütte waar we in de buurt veel aandacht besteden aan reddings- en zekeringstechnieken, touw- en klimtechnieken. We frissen even onze kennis op en maken vervolgens een mooie tour Via Litzner Sattel (2737 m, Winterlücke (2832 m), Klosterpass (2751 m), Rote Furka (2688 m), Silvrettagletsjer, Egghorn Lücke (3045m), Ochsentaler gletsjer naar de Wiesbadenerhütte. Benaderen we de gidsjestijd? Door handigheid en snelheid te krijgen in je touwtechnieken lukt het steeds beter om de touren snel en veilig af te leggen.

We hebben op de Ochsentaler gletsjer een oefendag in ijs waar we onze touwtechnieken op de gletsjer, stijgijzer-pickel en reddingstechnieken nog eens doornemen om vervolgens de Dreiländerspitze (3197 m) te beklimmen en de Piz Buin (3312 m). Rondom deze beklimmingen besteden we extra aandacht aan zekeringstechnieken en reddingstechnieken in rots en ijs.

Nog een mooie tour staat op het programma: Via de Ochsentaler gletsjer, Silvrettahorn (3244 m), graatoverschrijding Knoten (3190 m), Schneeglocke (3228 m), Verhupftäli, Litzner Sattel (2737 m naar de Saarbrückerhütte. Heb jij de zekerings- en abseiltechnieken al vloeiend in de vingers? We oefenen dit nog eens extra rondom de beklimming van de Kleinlitzner via de oostgraat.

Aan het eind van de week beklimmen we via de Litzner Sattel (2737 m de Grosslitzner (3109 m) en de Grosses Seehorn (3121 m). We trotseren nog een enkele vierdegraadsroute naar de Saarbrücker toren en dan zit deze specialisatieweek er alweer op en kun je zelfstandig klimtochten gaan plannen en maken tot de derde moeilijkheidsgraad!

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We ontmoeten de gids 's ochtends aan het einde van de Vermuntstausee (parkeerplaats). Vervolgens lopen we naar de Saarbrückerhütte. In de middag oefen we de reddings- en zekeringstechnieken.

Dag 2
Oefenen reddingstechnieken, touwtechnieken en klimtechniek in de rotsen bij de Saarbrückerhütte.

Dag 3
Via Litzner Sattel (2737 m) – Winterlücke (2832m) – Klosterpass (2751m) –Rote Furka (2688 m) – Silvrettagletsjer – Egghorn Lücke (3045m) – Ochsentaler gletsjer naar de Wiesbadenerhütte.

Dag 4
Oefendag in ijs, op de Ochsentaler gletsjer.

Dag 5
Beklimming Dreiländerspitze (3197 m). We oefenen het klimmen, zekeringstechnieken en reddingstechnieken in rots.

Dag 6
We beklimmen de Piz Buin (3312 m). Op de terugweg oefenen we reddingstechnieken in ijs.

Dag 7
Via Ochsentaler gletsjer – Silvrettahorn (3244 m) – graatoverschrijding Knoten (3190 m) – Schneeglocke (3228 m) – Verhupftäli – Litzner Sattel (2737 m) naar de Saarbrückerhütte.

Dag 8
Beklimming Kleinlitzner via de oostgraat. Oefenen van zekeringstechnieken en abseilen.

Dag 9
Via Litzner Sattel (2737 m) beklimming van de Grosslitzner (3109 m), Grosses Seehorn (3121 m).

Dag 10
’s Ochtends rotsklimmen tot 4e graad op de Saarbrücker toren. Na de lunch dalen we af naar de Vermuntstuwdam waar we de cursus begonnen zijn.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene gevorderden cursus (C2) sneeuw en ijs met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Klimervaring in de rotsen (III)
 • Conditie tot 10 loopuren en langer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 3 bandlussen (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 HMS karabiner
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
 • 2 setjes
 • setje nuts, minimaal 5 stuks en/of 2 middelgrote friends
 • 3 ijsboren, 2x minimaal 16 cm, 1x minimaal 21 cm

Schoenen
Voor de specialisatiecursus zijn stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Wiesbadener hütte

Saarbrücker Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 915,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • Cursusinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 9x halfpension/overnachting ± € 40 per dag
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Tijdens de alpiene specialisatiecursus, ofwel C3 voor volwassenen en J3 voor jeugd, word je klaargestoomd voor het zelfstandig maken van pittige alpiene tochten. Je klimt in derde- en/of vierdegraads terrein. Na deze C3-cursus weet je hoe je technieken zoals het bouwen van een abseil- of standplaats in rots of ijs, moet toepassen. Daarnaast leer je tijdens de cursus het initiatief en de touwleiding in eigen hand te nemen.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
13 jul 2022
22 jul 2022
4