Gepatsch, J3 Specialisatiecursus gecombineerd terrein 16-18 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 995,- per persoon
Gepatsch J3 Specialisatiecursus

Gepatsch, J3 Specialisatiecursus gecombineerd terrein 16-18 jaar

Gepatsch J3 Specialisatiecursus
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 995,- per persoon

Een Alpiene specialisatiecursus voor ervaren jonge alpinisten in een van de spectaculairste gletsjerlandschappen van de Alpen. De Gepatschgletsjer en omliggende gletsjers vormen het grootste aaneengesloten gletsjeroppervlak in de Oostalpen in Oostenrijk. Dit is de ideale plaats om je ijsklim- en zekeringstechnieken in ijs te oefenen. Maar ook het rotsklimmen komt volop aan bod. Je verblijft in drie hutten: het Gepatschhaus, de kleine Rauhekopfhütte en het Brandenburgerhaus. Onderweg beklim je de Weisseespitze (3526 m) en de Weißkugel (3739 m), via een gecombineerde graatbeklimming de Kesselwandspitze (3414 m), en de drie Hintereisspitzen (3486, 3451 en 3437 m). De laatste dag haal je nog alles uit de kast tijdens het ijsklimmen bij de Dahmannspitze.

Programma

Toon alles

We starten de week bij het Gepatschhaus (1928 m) en nemen onze uitrusting door. Alle touwen, gordels en ijsklimmateriaal compleet? Dan gaan we direct door met klim- en touwtechnieken in het klimgebiedje Fernergries. Als we onze technieken weer een beetje hebben opgehaald, zijn we klaar voor de gletsjer. Op de Gepatschgletsjer oefenen we onze technieken in ijs. Weet jij nog hoe je moet zekeren en klimmen in ijs? Dan steken we door en vervolgen we de cursus vanuit de Rauhekopfhütte (2735 m).

Vanuit deze hut beklimmen we de Weißseespitze (3526 m) en trekken we verder naar het Brandenburger Haus (3272 m). Een uitdagende, gecombineerde graat ligt op ons te wachten. Veel van het geleerde gaan we soepel combineren om de Kesselwandspitze (3414 m) of Dahmann Spitze (3401 m) en Ehrich Spitze (3425 m) te overschrijden. Natuurlijk is er onderweg nog voldoende tijd voor het oefenen van klim- en touwtechnieken. En weet je de verschillende zekeringstechnieken nog?

Hopelijk wel! Want tegen het eind van de week staat er een lange tocht op het programma met de beklimmingen van drie Hintereisspitzen (3486 m, 3451 m en 3437 m) via de graat en/of firn- en ijshellingen. Liever over de gletsjer? We kunnen ook de Weisskugel (3739 m) beklimmen via de Gepatschferner en de Vernagtwände over de Langtauferergletsjer naar Südtirol. Vervolgens via het Weisskugeljoch en het Hintereisjoch klimmend over de zuidgraat (II-III) naar de Weisskugel. Hoe dan ook pas je alle technieken die je de afgelopen week hebt geperfectioneerd toe en beweeg je waarschijnlijk al veel soepeler en sneller door dit alpiene terrein. Tijd over dus voor het maken van een spectaculaire profielfoto met topvlag!

Als afsluiter van de specialisatieweek binden we nog een laatste keer onze stijgijzers om voor een ijsklimsessie op de hanggletsjer op de westzijde van de Dahmann Spitze. Heb jij het bouwen van standplaats, bergredding en abseilen in ijs helemaal in de vingers? Dan steken we de Gepatschgletsjer over terug naar de Rauhekopfhütte en dalen af naar het dal.

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Wij treffen elkaar om 9:00 uur bij het Gepatschhaus (1928 m), waar we onze uitrusting doornemen. We beginnen direct met klimmen en het oefenen van klim- en touwtechnieken in het klimgebiedje van Fernergries.

Dag 2
Vandaag gaan we de Gepatschgletsjer op voor het oefenen van ijsklim- en zekeringstechnieken. Vervolgens stijgen we verder naar de Rauhekopfhütte (2735 m).

Dag 3
We beklimmen de Weißseespitze (3526 m), waarna we verder gaan naar het Branderburger Haus (3272 m). Op de gletsjer oefenen we touwtechnieken en oriëntatie.

Dag 4
Vandaag beklimmen we een gecombineerde graat. De overschrijding Kesselwandspitze (3414 m) of de Dahmann Spitze (3401 m) en Ehrich Spitze (3425 m). Onderweg oefenen we de verschillende klim-, touw- en zekeringstechnieken oefenen.

Dag 5
Vandaag staat een lange tocht op het programma.
We beklimmen de drie Hintereisspitzen (3486 m, 3451 m, 3437 m) via de graat en/of firn- en ijshellingen.
of
We beklimmen de Weisskugel (3739 m). Via de Gepatschferner en de Vernagtwände over de Langtauferergletsjer naar Südtirol. Vervolgens via het Weisskugeljoch en het Hintereisjoch klimmend over de zuidgraat (II-III) naar de Weisskugel.

Dag 6
We gaan ijsklimmen op de hanggletsjer op de westzijde van de Dahmann Spitze. We herhalen voor de laatste keer het bouwen van een standplaats, bergredding en abseilen in ijs. We steken de Gepatschgletsjer over naar de Rauhekopfhütte en dalen verder af naar het trefpunt in het Kaunertal. De cursus eindigt rond 17.00 uur.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene gevorderden cursus rots (J2) met goed gevolg hebben doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Alpiene gevorderden cursus sneeuw & ijs (J2) met goed gevolg hebben doorlopen of gelijkwaardige ervaring
 • Conditie tot 10 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 3/max. 3 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 9 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • ijsbijl of 2e korte pickel
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 2 bandlussen (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 HMS karabiner
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat met bijbehorende karabiner
 • 2 setjes
 • setje nuts of 2 middelgrote friends (wordt besproken tijden het voorbesprekingsweekend)
 • 3 ijsboren, 2x minimaal 16 cm, 1x minimaal 21cm

Schoenen
Voor de specialisatiecursus zijn stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Brandenburger Haus

Gepatschhaus

Rauhekopfhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 995,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Tijdens de alpiene specialisatiecursus, ofwel C3 voor volwassenen en J3 voor jeugd, word je klaargestoomd voor het zelfstandig maken van pittige alpiene tochten. Je klimt in derde- en/of vierdegraads terrein. Na deze C3-cursus weet je hoe je technieken zoals het bouwen van een abseil- of standplaats in rots of ijs, moet toepassen. Daarnaast leer je tijdens de cursus het initiatief en de touwleiding in eigen hand te nemen.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek