Oostenrijk

Stubaier & Ötztaler Alpen, Specialisatiecursus

Aantal dagen 12
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 28 jun
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.895,- per persoon
Stubai, C2 alpiene gevorderdencursus
Oostenrijk

Stubaier & Ötztaler Alpen, Specialisatiecursus

Stubai, C2 alpiene gevorderdencursus
Aantal dagen 12
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 6
Vertrekdata
 • 28 jun
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.895,- per persoon

Bergbeklimmen voor gevorderden! Wil je pittige rotstoeren (III-IV) maken en noordwanden tot 55° ijs beklimmen? Bij deze C3-cursus kun je dan je hart ophalen. De eerste week ben je in de Stubaier Alpen, een gebied met veel toppen boven de drieduizend meter. Vanuit de gezellige Hildesheimerhütte beklim je de Wilde Leck via de oostgraat en de Zuckerhütl (3507 m). De tweede week van de specialisatiecursus verhuis je naar de Ötztaler Alpen. Je overnacht in de Breslauerhütte en het Brandenburgerhaus en beklimt klassiekers als de noordwand van de Wildspitze (3772 m) en WeissKugel Ostflanke.

Programma

Toon alles

De Hildesheimerhütte is voor het eerste deel van de cursus onze uitvalbasis. We gaan deze week veel aan de slag met het snel en soepel werken met touw zodat we ons steeds sneller en veilig door het alpiene terrein kunnen bewegen. Onze snelheid wordt flink op de proef gesteld bij de beklimming van Pfaffenschneid en Zuckerhütl (3505 m), de Stubaier Wildspitze (zuidoostgraat II) en Gaiskogel (noordgraat III).

Halverwege de week dalen we af naar Sölden om vervolgens in het hooggelegen bergdorp Vent ons kamp op te slaan in Haus Eberhard. Daar ligt de gletsjer. Tijd om onze ijstechnieken op te frissen op de Rofenkarnerferner om vervolgens het geoefende direct toe te passen tijdens de beklimming van de iconische Wildspitze noordwand. Neem je camera mee, want het uitzicht vanaf hier is fantastisch!

Kun jij snel in de rots snel klimmen en zekeren en zijn je standplaatsbouw skills op orde? We oefenen de technieken in de rotsen op de Ötztaler Urkund. En wanneer we oversteken het Brandenburgerhaus Hütte oefenen we nog eens onze reddingstechnieken op de gletsjer.

Klaar voor een volgende beklimmingen? De Weisskugel Ostflanke, de Kesselwandspitze, overschrijding van de Guslarspitzen of de Fluchtkogel (3500 m). In deze uitdagende routes kunnen we onze skills goed testen. Na de cursus kun je zelfstandig pittige rots- en ijstouren maken.

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
's Ochtends ontmoet je de gids in Sölden. We nemen een taxi tot Gasthaus Fiegl. Vanaf hier lopen we naar de Hildesheimerhütte. 's Middags herhaling touwtechnieken.

Dag 2
Beklimming Pfaffenschneid - Zucklhütte (3505 m) - gecombineerde tour

Dag 3
Beklimming Stubaier Wildspitze (zuidoostgraat II), lange rotstour.

Dag 4
Beklimming Gaiskogel (noordgraat III) vervolgens afdaling naar Sölden en door naar ons onderkomen in Vent

Dag 5
Rustdag

Dag 6
Oefendag op de Rettenbachgletsjer. Steilijstraining, standplaatsbouw ijs, reddingstechnieken.

Dag 7
Oefendag in rots op de Ötztaler Urkund. Aan bod komen standplaatsbouw en klim- en zekeringstechnieken. Daarna door naar de Breslauerhütte

Dag 8
Beklimming noordwand Wildspitze en afdaling naar Vent, overnachting in Haus Eberhard.

Dag 9
Naar het Brandenburgerhaus en in de middag oefeningen op de gletsjer

Dag 10
Beklimming Weisskogel Ostflanke

Dag 11
Beklimming Kesselwandspitze en overschrijding van de Guslarspitze of beklimming Fluchtkogel via noordgraat. Vervolgens dalen we via de Vernagthütte af naar Haus Eberhard in Vent.

Dag 12
Na ontbijt eindigt de cursus

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene gevorderden cursus (C2), rots, sneeuw en ijs met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Zelfstandig alpiene ervaring hebben opgedaan
 • Klimervaring in de rotsen (III)
 • Conditie tot 10 uur loopuren en langer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 3/max. 3 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 6 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • ijsbijl of 2e korte pickel
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 3 bandlussen (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 HMS karabiner
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
 • 4 setje
 • setjes nuts, minimaal 5 stuks en/of 2 middelgrote friends
 • 3 ijsboren, 2x minimaal 16 cm, 1x minimaal 21 cm

Schoenen
Voor de specialicatiecursus zijn stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Hochstubaihütte

Hildesheimerhütte

Haus Eberhard

Breslauer Hütte

Martin Buschhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.895,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 11 overnachtingen op Lager
 • 11x halfpension
 • cursusinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Tijdens de alpiene specialisatiecursus, ofwel C3 voor volwassenen en J3 voor jeugd, word je klaargestoomd voor het zelfstandig maken van pittige alpiene tochten. Je klimt in derde- en/of vierdegraads terrein. Na deze C3-cursus weet je hoe je technieken zoals het bouwen van een abseil- of standplaats in rots of ijs, moet toepassen. Daarnaast leer je tijdens de cursus het initiatief en de touwleiding in eigen hand te nemen.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
28 jun 2022
09 jul 2022
2