Aurlandsdalen, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.110,- per persoon
Vreemde Voettocht Aurlandsdalen Noorwegen

Aurlandsdalen, Huttentocht

Vreemde Voettocht Aurlandsdalen Noorwegen
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.110,- per persoon

Bergwandelen in het Aurlandsdal. Dit berggebied in Skarvheimen is een adembenemend mooi dal. De Noren noemen het zelf 'het dal der dalen'. Vroeger was dit de belangrijkste handelsroute tussen Oost en West-Noorwegen. Tegenwoordig is het één van de zgn. ‘historische wandelroutes’. De wilde rivier graaft er zich een weg door de smalle kloof en tijdens het lopen heb je een fantastisch uitzicht op het fjord ver beneden. De route begint in Finsehytta en loopt via de Geiterygghytta, Steinbergsdalhytta en Aurlandsdalen turisthytte Østerbø door het spectaculaire Aurlandsdal naar het gehucht Vassbygdi, nabij Aurland aan het Sognefjord. Het landschap van deze huttentocht kenmerkt zich door grote contrasten; van lieflijke dalen tot ruige steenvlaktes, imponerende rotspartijen en talrijke watervallen.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We verzamelen rond 17 uur bij de Finsehytta, aan de voet van de gletsjer ‘Hardangerjøkulen’ en nabij het treinstation Finse. Dit station is gelegen aan de spoorweg tussen Oslo en Bergen op 1222m boven zeeniveau en is daarmee het hoogtsgelegen spoorwegstation van Noord-Europa. Het landschap is hier open en ruig. Finse was in 1979 het decor voor de filmopnames van Star Wars. Bij de hut doen we een kennismakingsactiviteit en nemen we de gehele tocht door.

Dag 2
We maken een dagtocht door het ruige landschap nabij Finsehytta naar ‘Blåisen’, een zijarm van een grote gletsjer, de Hardangerjøkulen. We steken daarbij meerdere rivieren over en krijgen een goed zicht op het blauwe ijs van de gletsjer. Afhankelijk van de weersomstandigheden maken we eventueel ook een uitstapje naar een klein schuilhutje met de naam ‘Appelsinhytta’ (de sinaasappelhut’).
4 uur, +200m, -200m

Dag 3
We wandelen van Finse naar Geiterygghytta. Deze eerste etappe van de historische wandelroute gaat door een prachtig stuk hooggebergte. Vanaf het station lopen we geleidelijk omhoog. Vlak voor de route zich weer langzaam naar beneden slingert passeren we een gesloten schuilhut, die alleen in de winter open is voor toerlanglaufers. Maar ook in de zomer is het een logisch rustpunt. We maken onderweg eventueel een uitstapje naar het hoogste punt langs deze etappe, de Sankt Pål op 1694m.
6 uur, +600m, -600m

Dag 4
We lopen van Geiterygghytta naar Steinbergsdalhytta. Deze relatief korte etappe gaat door ruig hooggebergte met weidse uitzichten. We lopen door een gebied waar tamme rendieren en schapen grazen en dalen daarna een stukje af in het Aurlandsdal, waar we de hut aan de weg van Aurland naar Hol vinden. Deze weg is alleen in de zomer geopend en verbindt West en Oost-Noorwegen. Steindbergsdalhytta is lange tijd gesloten geweest, maar sinds enkele jaren weer in ere hersteld als private berghut,
4 uur

Dag 5
We lopen van Steinbergsdalhytta naar Aurlandsdalen turisthytte Østerbø. Deze etappe gaat door het bovenste deel van het indrukwekkende Aurlandsdal. Dit is looptechnisch gezien een wat zwaardere etappe. Het smalle en oneffen pad voert ons lange tijd onder een steile rotswand door. Bij goed weer is de hut is al vrij snel zichtbaar, maar lijkt dan maar niet dichterbij te komen. Gelukkig wordt het pad wel steeds makkelijker begaanbaar. Voor we het weten zitten we aan een welverdiend drankje in de hut.
5 uur, +300m, -530m

Dag 6
We lopen van Aurlandsdalen turisthytte Østerbø naar Vassbygdi over het kronkelende pad door de kloof van het Aurlandsdal, die ook wel de Grand Canyon van Noorwegen genoemd (al houdt de vergelijking toch wel op bij het feit dat het allebei een kloof is). Dit is de meest spectaculaire etappe en het meest bewandelde deel van de tocht. Het met rode T’en gemarkeerde pad leidt ons langs lieflijke almboederijtjes en diepe afgronden. We nemen ook een kijkje in ‘vetlahelvete’ (‘de kleine hel’), een soort grot met een door de rivier uitgegraven meertje. Vanaf Vassbygdi nemen we de bus of taxi verder naar Aurland. Hier kan desgewenst op eigen kosten overnacht worden.
7 uur, -720m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Op sommige stukken in deze tocht ga je langs meerdere steile afgronden. Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

Ellen Rohaan

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 40/45 liter

Schoenen
Voor de tocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • set droge kleding (ook te gebruiken voor in de hut)
 • Eventueel een korte broek
 • EHBO-setje

Tijdens de kennismakingsdag wordt stilgestaan bij de uitrusting

Aanvullende informatie

Kennismakingsdag
6 juni

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.110,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen in hut op meerpersoonskamer
 • 5x vol pension
 • kennismaklingsdag

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • bus of taxi van Vassbygdi naar Aurland (ca €5)
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
26 jul 2021
31 jul 2021
5