Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+

Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 770,- per persoon
Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+

Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+

Engadin Nationaal Park, Huttentocht 50+
Aantal dagen 5
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 770,- per persoon

Het oudste Nationale Park van Zwitserland ligt in het zuidoosten, in het Engadin, het is een waar paradijs voor wandelaars en natuurvrienden. Dit is een huttentocht als een uit fotoboek. Hij gaat dwars door de schilderachtige streek, een gebied dat bestaat uit ruim 175 km alpien en hoog alpien terrein. Het is vrijwel zeker dat je onderweg wilde dieren ziet, zoals roodwild, steenbokken, gemzen, reeën, vossen, marmotten en zelfs arenden. Je loopt over hoge passen tot 2857 meter en ook enkele toppen behoren tot de mogelijkheden. Het gebied kent geen grote gletsjers, maar je krijgt wel te maken met alle soorten terrein, zoals sneeuwhellingen, puin- en grashellingen en klauterstukjes.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Hotel Süsom Givè in Tschierv – via Valbella (2535 m) en Alp Astras naar S-charl (1810 m).
5 uur, +250m, -589m

We lopen in noordelijke richting naar Valbella (2535 m). Daarna langzaam omlaag, langs Fontana da S-charl naar Alp Astras. Vanaf daar gaat het heel geleidelijk dalend langs de beek Clemgia naar S-charl, een klein dorp op 1810 m hoogte, dat alleen in de zomer bewoond wordt.

Dag 2

Dagtocht – beklimming van de Mot Tavrü (2420), de Mot Madlin (2434) of de Sur il Foss (2317 m )
4u, +600m, -600m

We starten de dag in S-charl (1810 m) en lopen via Mot Tavrü (2420 m), Mot Madlin (2434 m) of Sur il Foss (2317 m) terug naar S-charl (1810 m).

Dag 3

S-charl – via het Val Sesvenna naar de Fuorcla Sesvenna (2819 m). Optioneel beklimming van de Schadler (2948 m) 1 uur, +100m, -100m. Vervolgens naar de Sesvennahütte (2258 m).
6u, +1014m, -562m

We verlaten het dorpje S-charl. We lopen door Val Sesvenna, een stil dal waar we normaal gesproken weinig mensen tegenkomen. De steile wanden rondom zijn spectaculair en als we hoger komen zien we ook de Piz Sesvenna inclusief een kleine gletsjer, de enige in dit gebied. Bovenop de pas ligt de Italiaanse grens en hebben we bij goed weer uitzicht op enkele hoge toppen van de Ostalpen zoals de Weisskugel. Bij goed weer kunnen we met de liefhebbers zonder rugzak op en neer naar de Schadler voor we afdalen Italië in. Verwacht overigens niet veel Italiaans te horen in de Sesvennahütte (2258 m). We zijn in Sudtirol.

Dag 4

Sesvennahütte – via Alp Sursaasm en Fuorcla da Rims (2952m) naar de Chamanna Lischana (2500 m).
5½u, +882m, -633m

Kort na vertrek verlaten we op de Schlinigpass Italië en gaan we Zwitserland weer binnen. Vervolgens dalen we een stukje af voordat we links steil omhoog gaan. Het terrein is spectaculair en ruig met afwisselend rots, gras en vele meertjes. Het is duidelijk dat hier vroeger een gletsjer is geweest. We bereiken het plateau en de kans is groot dat we in dit terrein steenbokken tegen gaan komen. Vanaf de Fuorcla da Rims dalen we af naar de schitterend gelegen hut Chamonna Lischana, ons verblijf voor de laatste nacht.

Dag 5

Chamanna Lischana – via Fuorcla da Rims naar Sur En (1100 m).
6½u, +516m, -1859m

Voor het beëindigen van de tocht zijn er meer mogelijkheden, maar de mooiste is wel via Val d’Uina naar Sur En. Dit geeft ons nogmaals de kans om op de schitterende hoogvlakte te zijn en een afdeling door ruig terrein voert ons uiteindelijk naar een spectaculaire kloof. Door een uitgehakte passage door de kloof wordt een alm bereikt, waar huisgemaakte kaas en yoghurt wacht als beloning. Uiteraard is dit de langste variant. Andere mogelijkheden zijn om vanaf de hoogvlakte af te dalen naar S-charl, een spectaculaire, technische afdaling beveiligd met kettingen, of vanuit de hut direct afdalen naar Scuol, met tijd om in dit dorp typische Engadiner huizen en het schilderachtige dorpsplein te bekijken.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 7 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Léon Tromp

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
 • regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
 • fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Sesvennahütte

Chamanna Lischana

Prijsinfo
Ledenprijs € 770,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 4 overnachtingen op Lager/kamer
 • 4x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Engadin, Feestzaal van de Alpen

Het Zwitserse Engadin is het dal dat gevormd wordt door de bovenloop van de Inn. Het is een van de diepste bergdalen van de Alpen en is van het begin tot het eind 80 kilometer lang. Het ligt in het zuidoosten van Zwitserland, in het kanton Graubünden. Dalafwaarts gaat het over in het Oostenrijkse Oberinntal.

Met haar rivier, bergen, overweldigende natuur en heldere meren wordt Engadin ook wel de "Feestzaal van de Alpen" of “Tuin van de Inn” genoemd. Het is zonder twijfel een walhalla voor bergsporters, avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

Het dal wordt verdeeld in het Oberengadin en het Unterengadin. Beide delen van de Inn vallei zijn prachtig om te bezoeken; de hoogste bergen liggen in het Oberengadin, maar het Unterengadin is wat ruiger qua natuur. Een ding staat vast, in het Engadin vindt elke bergliefhebber een favoriete plek! Van een rustig plekje hoog in de bergen tot een uitdagende klimwand.

Oberengadin

In het zuidelijke gebied, het Oberengadin, is het dal hoog en breed. Het is een van de droogste en zonnigste regio's van Zwitserland, omdat de wolken vaak worden tegengehouden door de bergen in het westen en het noorden.

Hier zijn de wandel- en bergsportmogelijkheden haast onuitputtelijk. Een paar van de meest spectaculaire bergtoppen van de Alpen liggen in het Oberengadin. De Piz Bernina, als enige vierduizender van de Oost-Alpen (4049 m), Piz Palü (3.901), Piz Corvatsch (3.451) en Diavolezza (2.978) zijn andere bekende bergen. De Diavolezza biedt een fantastisch uitzicht over het Berninamasief en de omliggende gletsjers.

Naast het mondaine wintersportgebied Sankt Moritz en Pontresina, toegangspoort tot de bergen, zijn er nauwelijks grote plaatsen. Het Oberengadin bezoek je dan ook vooral voor de ongerepte natuur. En dat in alle seizoenen, het hele jaar door.

Unterengadin

In het Unterengadin is het dal smal en diep. Dit deel van de Inn vallei heeft meer zonnige dagen en het klimaat is door de lagere en meer beschutte ligging zachter dan het Oberengadin. Hierdoor toveren de weiden in de zomer om tot een bloemenparadijs. Bosrijke zijdalen en schilderachtige dorpjes liggen er vredig bij. Maar de natuur in het Unterengadin is ook onstuimig, met woest stromend water in nauwe kloven.

Het Zwitsers Nationaal Park (Schweizerischen Nationalpark) ligt tussen Zernez, S-chanf, Scuol en de Fuornpas. Het is het enige nationaal park in Zwitserland en bestaat uit alpien en hoogalpien terrein, met als begroeiing voornamelijk naaldbomen. Het staat te boek als biosfeerreservaat van UNESCO en is daarmee het grootste beschermde gebied van het land. Om de veelzijdige fauna in het natuurgebied te beschermen zijn honden niet toegelaten en mag je niet naast de gebaande paden lopen. Het bezoekerscentrum bevindt zich in Zernez.

Steek je de Ofenpass over, dan kom je terecht in een ander veelzijdig gebied, het Val Müstair of Münstertal. Hier lijkt alles wat meer geordend en maakt ruige natuur plaats voor groene weiden en boerderijen met lokale streekproducten. Vanaf het hoogste punt op de Ofenpas voert een wandelroute door bossen, langs almen met alpenhutten naar het idyllische plaatsje Lü.

Toon meer

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek