Frankrijk

Fit & Vitaal Vallée de Clarée, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 925,- per persoon
Fit & Vitaal Vallée de Clarée, Huttentocht
Frankrijk

Fit & Vitaal Vallée de Clarée, Huttentocht

Fit & Vitaal Vallée de Clarée, Huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 925,- per persoon

De Vallée de Clarée is een geweldig gebied voor een Fit&Vitaal huttentocht. De hutten liggen op mooie afstand van elkaar en zijn gezellig en comfortabel. De tocht begint en eindigt in Névache, een sfeervol Frans bergdorp waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het berglandschap dat we doorkruizen, wordt wel eens vergeleken met de Dolomieten: stoere steile rotstoppen die uitsteken boven de lieflijke dalen en mooie spiegelmeertjes. Ook het uitzicht op de witte toppen van het Massif des Ecrins is adembenemend. Doordat het gebied geen skitoerisme kent, kun je je hier nog goed een voorstelling maken van hoe het bergleven er in vroeger tijden heeft uitgezien. Op woensdag is de dag etappe zeer kort zodat het mogelijk is om een rustdag in te lassen. Op donderdag bereiken we de hoogste pas van onze trektocht (2828 m.) en steken we door naar de Vallée Étroite. Dit dal behoorde tot 1947 toe aan Italië, wat we goed kunnen merken aan de Italiaanse sfeer in onze laatste hut.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Naar de refuge Buffère
We verzamelen om 9.00 u in Gîte la Decouverte in Névache (1600 m.). Na de kennismaking en presentatie van de tocht gaan we op pad. Het eerste stukje van onze tocht volgen we de GR57. Ons pad loopt heerlijk koel door het bos. Op bijna 2100 meter is het stijgen grotendeels voorbij. We vervolgen onze route over de Côte Rouge – een Höhenweg - met mooi uitzicht over de Vallée de Clarée, 2040 m. Begin van de middag arriveren we bij de Chalets de Buffère, ons onderkomen voor de nacht. Voor degenen die dat willen, maken we in de middag nog een extra rondje boven de hut, bijvoorbeeld naar het verscholen meertje: het Lac de Privé.
4u, +550m, -100m uur

Dag 2

Naar de refuge Ricou
We hebben vandaag diverse opties om naar onze volgende hut te komen. Bovenlangs via de refuge Chardonnet (een goede koffie en taart-stop) of via het lieflijke dal zodat we kunnen genieten van de rivier de Clarée. Begin van de middag komen we aan bij de Ricou hut (2115 m.). Tijd voor siesta of voor nog een extra lusje naar het Lac Laramon en het Lac de Serpent, 2448 m. Hoe hoger we komen: het uitzicht op het Ecrins massief wordt steeds mooier!
4u, +500m, -400m

Dag 3

Doorsteek naar de Refuge Chardonnet
We beginnen de dag met een rustige afdaling om vervolgens te stijgen naar de Chardonnet hut, prachtig gelegen in een landschap dat erg veel weg heeft van de Dolomieten. Wie daar behoefte aan heeft, blijft bij d hut. Wie nog verder de vallei wl ontdekken kan verder omhoog naar de Col de Chardonnet met prachtig uitzicht op de machtige besneeuwde toppen van het Ecrins massief.
2½ uur, +400m, -300m

Dag 4

Rustig aan naar de refuge Drayeres
Via de Chalets du Queyrellin gaan we via een lieflijke pad steeds verder het Clarée dal in. De wandeling van vandaag is zo’n kleine 10 kilometer. Ons onderkomen voor de nacht, Refuge des Drayeres (2180 m) ligt schitterend op het punt waar de vallei zich splitst. De hut wordt gerund door een Frans/Nederlands stel.
3½ uur, +300m, -200m

Oversteek naar de Vallée Etroite
Vandaag gaan we op weg naar de grens, de Col des Muandes, 2828 m. Althans, ooit was dit de grens tussen Frankrijk en het hertogdom Savoie en later tussen Frankrijk en Italië. Een oude grenssteen getuigt hiervan. De klim naar de col is heel geleidelijk met telkens een nog mooier uitzicht dan het vorige. We nemen dan ook de tijd om hiervan te genieten. In de lange afdaling die volgt, komen we langs de kruisweg die leidt naar de kapel op de Mont Thabor, een bijzondere plek waar pelgrims al eeuwenlang naartoe trekken. Ons eindpunt is de Refuge Terzo Alpini, een plek waar je kunt genieten van een heerlijke Italiaanse maaltijd en een goed glas wijn.
5½u, +650m, -1050m

Dag 6

Terug naar Névache
Gisteren hadden we een lange afdaling, dus vandaag begint met een kleine warming up om de gewrichten weer soepel te maken. Hierna volgt het ontbijt en zijn we klaar voor de start. Een aanvankelijk steil klimmetje door het bos, leidt naar de langgerekte Col des Thures ( 2194 m). Vroeger een geliefde smokkelroute voor diverse waren, zoals zout en schapen. Als optie kunnen we de Aiguille Rouge ‘beklimmen’ (er is een wandelpad), een topje van 2545 m vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op Italië. Tijdens de afdaling passeren we de Cheminée de Fée, oftewel een markante aardpiramide. Langzaam bereiken we weer de bewoonde wereld en kunnen we op een terrasje in Névache klinken op een mooie tocht. De laatste overnachting is in Gite la Découverte, waar we dit avontuur ook begonnen.
3u, +450m, -600m (zonder topje)

Dag 7

Na het ontbijt afscheid en vertrek

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie voor 5-6 loopuren

Reisleiding

Anne van Galen, International Mountain Leader (IML)

De reis wordt in samenwerking met Over de bergen georganiseerd.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Refuge Buffère

Refuge Ricou

Refuge du Chardonnet

Refuge des Drayeres

Refuge Terzo Alpini

Gîte la Découverte

Prijsinfo
Ledenprijs € 925,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen op lager of meerpersoonskamer
 • 6x halfpension
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Wat is een Fit & Vitaal tocht?
Doel van deze week is om samen bergtochten te maken. Een fit en vitaal tocht kenmerkt zich door:

 • een rustig looptempo en aandacht voor de ademhaling tijdens het wandelen
 • mogelijkheid tot halve of hele rustdagen (alleen voor wie dat wil of nodig heeft)
 • aandacht voor looptechniek en blessurepreventie (NB: er is geen specifieke medische begeleiding tijdens de tocht)
 • oefeningen voor rekken en strekken zodat het lijf soepel blijft, ondanks de inspanning.
 • aandacht voor gezond eten
Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek