Frankrijk

Parc Naturel Regional du Queyras, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Queyras, huttentocht
Frankrijk

Parc Naturel Regional du Queyras, Huttentocht

Queyras, huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8

Hiken in een prachtig natuurgebied

Zoek je een huttentocht in de Franse Alpen met een combinatie van lieflijke natuur en ruige, onherbergzame hoogten, dan is het regionaal park van de Queyras de aangewezen plek. Mooie dorpjes, charmante hutten, een ruig berglandschap en veel zonkans, is het recept voor deze reis. De tocht is een rondtour door het regionale park. Onderweg hebben we herhaaldelijk uitzicht op besneeuwde toppen van de bergen op de grens met Italië en naar het westen die van de Ecrins.

Met kale toppen tot net boven de 3000 meter is het landschap gevarieerd alpien. Perfect voor een huttentocht. De tocht is pittig: vrijwel elke dag staat er een lang traject op het programma, met flink wat klimmen en dalen. Een van de hoogstgelegen hutten tijdens onze tocht is de kleine, prachtig gelegen Refuge de la Blanche met zijn 40 slaapplaatsen. Deze hike is perfect als je geniet van het lieflijke karakter van bloemen, idyllische meertjes, almen en bossen als het onherbergzame van de hogere berggebieden

De beklimming van de Pain de Sucre (3208 m), met uitzicht op het silhouet van de Italiaanse Monte Viso en de grenskam met Italië (Pic de Caramantran, Rocca Bianca en Tête des Toilliés), is het hoogtepunt.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Aiguilles (1456 m) – Lac le Grand Laus (2560 m) – Abriès (1543 m) naar de Gîte Ancolie Bleue (1550 m).
7 uur, +1150m, -1050m

Op de stevige eerste dag wordt gelijk duidelijk hoe goed je bent geacclimatiseerd. De tocht begint op de parkeerplaats naast La petite Auberge. We gaan de brug over en volgen de aanwijzingen naar Lacs du Malrif. Eenmaal hoog, is er een splitsing (P2565m) met de GR58, in vijf minuten kan je vanuit hier naar het hoogste punt van deze dag: het meer Le Grand Laus (2560 m). Vanaf de splitsing (P2565m) begint de afdaling richting Abries (1543 m). Het eerste deel van de GR58 is steil en voert ons dooralpenweiden naar lager terrein.

Net voor Abries passeren we een kerkje en daar verlaten we voor vandaag de GR58 om uit te komen bij de kleine en gezellige hut Ancolie Bleue.

Dag 2

Gîte Ancolie Bleue - via Collette de Gilly en de Crête de Peyra naar Gîte 7 Degrés Est in L' Éschalp (1700 m).
7 uur, +1200m, -1040m

De tweede dag begint met een flinke klim van ruim twee uur. Vanuit het dorp volgen we de GR58 het Bois de la Brune in. Op de GR-splitsing in het Bois Noir houden we de GR58 aan naar de Collette de Gilly (2386 m). Vanaf dit uitzichtrijke punt volgt een mooi traject via de Crête de Gilly en de Crête de Peyra. Het hoogste punt is de Sommet de la Lauzière (2575 m). Dan begint een lange afdaling met prachtige vergezichten. Het pad komt uit op de weg D947. We steken hier de rivier over en nemen het pad omhoog om uit te komen bij onze hut in L'Échalp.

Dag 3

Gîte 7 Degrés Est - via de Col Vieux (2806 m) - Réfuge Agnel (2580 m)
6 uur, +1150, -280m

Direct bij de hut begint op 1720 m de klim naar de Col Vieux (2806 m). In het begin lopen we door het bos, daarna langs het eerste meer, Lac Égorgéou, en hogerop langs het Lac Foréant (2618 m). Vroeg in het seizoen kan er onder de Col Vieux nog sneeuw liggen. Het laatste stuk is dan zwaar, waardoor het dagtotaal hoger kan worden. Col Vieux (2588 m) is voor vandaag het hoogste punt, hierna volgt het laatste stukje naar beneden. Vanaf de Réfuge Agnel zijn de routes van de volgende dag goed te zien. We kijken uit op de Pain de Sucre en de Pic de Caramantran (3025 m) die voor de volgende dag op het programma staan.

Dag 4

Réfuge Agnel – Pain de Sucre (3208 m) - Col de Chamoussière (2885 m) - Col St Véran (2844 m) - Refuge de la Blanche (2499 m)
6 uur, +1080m, -1155m

Wanneer de omstandigheden goed zijn, gaan we zonder veel bagage de Pain de Sucre (3208 m) op. Het is een heerlijke klim, waarbij we veel over grote puinblokken en platen lopen en klimmen.

Zodra we de top bereiken, hebben we naar alle kanten een fantastisch uitzicht. Aan de Italiaanse zijde komt de alles overheersende Monte Viso (3840 m) in zicht, verder de bergketen die de Frans-Italiaanse grens vormt met toppen als Pic de Caramantran, Rocca Bianca en Tête des Toilliés.

Terug in de hut volgen we na de lunch een stuk de GR 58, tot aan de Col de Chamoussière (2885 m). Als er niet teveel sneeuw ligt, stijgen we vanaf de Col verder omhoog naar de Pic de Caramantran (3025 m). Vanaf daar volgen we de graat tot aan de Col de St. Véran. Langzaam maar zeker dalen we wat af tot onze slaapplaats van deze dag. De Refuge de la Blanche (2500 m), welke aan het Lac de la Blanche ligt, wordt pas laat zichtbaar.

Dag 5

Refuge de la Blanche – via de Col de la Blanchet (2897 m) en Col Longet (2660 m) - Réfuge Maljasset (1910 m)
6 uur, +480m, -1070m

De vijfde dag begint met een stijg naar Col Blanchet (2897 m). Als het weer meezit, hebben we vanaf de Col nog één keer zicht op de machtige Mont Viso. We dalen van de Col Blanchet af naar italiaans grondgebied en lopen door het dal langs de reusachtige wand.

Ons spoor buigt af naar Col de Langet (2660 m). Het is slechts een korte stijg. Net na de Col is een prachtig meertje. Vanaf hier daalt ons pad geleidelijk. Na meerdere kilometers steken we met een brug de rivier over en volgen we een pad door een bosrand. Als we de rivier opnieuw oversteken is het steile gedeelte voorbij en waaiert de rivier uit in een soort rivierdelta waar meerdere bergstromen samenkomen.Vanaf ons pad zien we het romaanse kerkje van het dorpje Maljasset (1910 m) al van verre. We moeten deze kerk voorbij voor we bij onze hut aankomen.

Dag 6

Réfuge Maljasset - via Col Girardin (2705 m) naar Gîte les Baladins, Ceillac (1640 m)
5 uur, +800m, -1065m

We beginnen vandaag met een lange klim naar Col Girardin (2705 m). De klim wordt beloond met een prachtig uitzicht over verschillende meren, zoals Lac St. Anne, en de toppen van de Queyras. Als je goed kijkt, zie je de hoge besneeuwde toppen van Les Ecrins, waaronder Narre des Ecrins en La Meije. We komen langs het kapelletje van St. Anne en het meer met dezelfde naam (2415 m). Verder naar beneden ligt het Lac Miroir (2214 m) en de Cascade de la Pisse. Bij Pied du Mélezet (1700 m) eindigt het pad en lopen we verder op een geasfalteerde weg naar Ceillac (1640 m) en onze hut, Les Baladins.

Dag 7

Gîte les Baladins – via de Col de Bramousse (2260 m) en de Col Fromage (2301 m) - Chateau Queyras (1355 m).
7½ uur, +950m, -1230m

De route van vandaag gaat - bij goed weer - over twee Cols. De eerste, Col de Bramousse (2260 m), geeft uitzicht op het dal van Ceillac en de route van gisteren. Aan de andere kant ligt het dal van de Guil met de weg naar Guillestre. Het pad gaat via de Crête du Château Jean Crossan en de Crête des Chambrettes naar de Col Fromage (2301 m). Het hoogste punt (2550 m) van deze dag hebben we dan al gehad. Bij de Col Fromage pikken we de GR 5 in noordelijke richting op. Nog een klein stuk lopen we boven de boomgrens, maar dan duiken we het bos in richting Chateau Queyras. We eindigen onze tocht bij de brug over de Guil, net onder het Fort van het Chateau.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Tanja Merkelbach

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gîte Ancolie Bleue

Gîte 7 Degrés EST

Refuge Agnel

Refuge de la Blanche

Refuge Maljasset

Gîte Les Baladins

Prijsinfo
Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek