Parc Natural Regional du Queyras, Huttentocht 25-45 jaar

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 695,- per persoon
Queyras, huttentocht

Parc Natural Regional du Queyras, Huttentocht 25-45 jaar

Queyras, huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 695,- per persoon

Zoek je een huttentocht in de Franse Alpen met een combinatie van lieflijke natuur en ruige, onherbergzame hoogten, dan is het regionaal park van de Queyras de aangewezen plek. Mooie dorpjes, charmante hutten, een ruig berglandschap en veel zonkans, is het recept voor deze reis. De tocht is een rondtour door het regionale park. Onderweg hebben we herhaaldelijk uitzicht op besneeuwde toppen van de bergen op de grens met Italië en naar het westen die van de Ecrins.

Met kale toppen tot net boven de 3000 meter is het landschap gevarieerd alpien. Perfect voor een huttentocht. De tocht is pittig: vrijwel elke dag staat er een lang traject op het programma, met flink wat klimmen en dalen. Een van de hoogstgelegen hutten tijdens onze tocht is de kleine, prachtig gelegen Refuge de la Blanche met zijn 40slaapplaatsen. Deze trektocht is perfect als je geniet van het lieflijke karakter van bloemen, idyllische meertjes, almen en bossen als het onherbergzame van de hogere berggebieden

De beklimming van de Pain de Sucre (3208 m), met uitzicht op het silhouet van de Italiaanse Monte Viso en de grenskam met Italië (Pic de Caramantran, Rocca Bianca en Tête des Toilliés), is het hoogtepunt.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Aiguilles (1456 m) – Lac le Grand Laus (2560 m) – Abriès (1543 m) naar de Gîte Ancolie Bleue (1550 m).
7 uur, +1150m, -1050m

Op de stevige eerste dag wordt gelijk duidelijk hoe goed je bent geacclimatiseerd. Het hoogste punt van deze dag is het meer Le Grand Laus (2560 m). Dit stuk route gaat via het gehucht Les Eygliers (1965 m) naar het meer. We maken gebruik van de Grande Randonnée 58. Langs de andere kant van de Crête du Serre de l'Aigle dalen we af naar Abriès (1543 m). Je kunt een deel van de bepakking uit de rugzak al naar Abries laten brengen, zodat je op de eerste dag met lichte bepakking loopt.

Dag 2

Gîte Ancolie Bleue - via Collette de Gilly en de Crête de Peyra naar Gîte 7 Degrés Est in L' Éschalp (1700 m).
7 uur, +1200m, -1040m


De dag begint met een flinke klim van ruim twee uur. Vanuit het dorp volgen we de GR58 in noordoostelijke richting het Bois de la Brune in. Op de GR-splitsing in het Bois Noir houden we de GR 58 aan naar de Collette de Gilly (2386 m). Vanaf dit uitzicht rijke punt volgt een zeer aantrekkelijk traject via de Crête de Gilly en de Crête de Peyra. Het hoogste punt is de Sommet de la Lauzière (2575 m). Dan begint een lange afdaling met prachtige vergezichten. Het pad komt uit op de weg D947. We kunnen bij het bruggetje nog even het riviertje oversteken om het pad aan de andere kant omhoog te volgen naar de gîte in L' Échalp.

Dag 3

Gîte 7 Degrés Est - via de Col Vieux (2806 m) naar de Réfuge Agnel (2580 m)
6 uur, +1150, -280m

Direct bij de gîte begint op 1720 m de klim naar de Col Vieux (2806 m). In het begin lopen we mooi door het bos, daarna langs het eerste meer, Lac Égorgéou, en hogerop langs het Lac Foréant (2618m). Vroeg in het seizoen kan er onder de Col Vieux nog sneeuw liggen. Dan is het vaak sneeuw stampen en na iedere stap er diep inzakken. Het laatste stuk is dan zwaar, waardoor het dagtotaal hoger kan worden. Nade Col Vieux volgt het laatste stukje naar beneden. Vanaf de Réfuge Agnel (2588 m) en de Col Vieux zijn de routes van de volgende dag goed te zien. Het gaat dan naar de top van de Pain de Sucre en naar de Col de Chamoussière, die beiden op het programma staan.

Dag 4

Réfuge Agnel – ochtend beklimming Pain de Sucre (3208 m). In de middag over de Col de Chamoussière (2885 m) en de Col St Véran (2844 m) naar Refuge de la Blanche (2499 m)
6 uur, +1080m, -1155m

Wanneer de omstandigheden goed zijn, gaan we zonder veel bagage de Pain de Sucre (3208 m) op. Het is een heerlijke klim, waarbij we veel over grote puinblokken en platen lopen en klimmen.

Zodra we de top bereiken, hebben we naar alle kanten een fantastisch uitzicht. Aan de Italiaanse zijde komt de alles overheersende Monte Viso (3840 m) in zicht, verder de bergketen die de Frans-Italiaanse grens vormt met toppen als Pic de Caramantran, Rocca Bianca, Tête des Toilliés etc., allemaal toppen rond 3000 m. Ook de route van de voorgaande dag is weer zichtbaar. Terug in de hut volgen we na de maaltijd een stuk de GR 58, tot aan de Col de Chamoussière (2885 m). Op de Col zien we het dal met het hoogst bewoonde bergdorp St. Véran en verder diverse toppen. Als er niet teveel sneeuw ligt, stijgen we vanaf de Col verder omhoog via een variant van de GR58 naar de Pic de Caramantran (3025 m). Vanaf daar volgen we de graat tot aan de Col de St. Véran. Langzaam maar zeker dalen we wat af tot aan onze slaapplaats van deze dag. De Refuge de la Blanche (2500 m) wordt pas laat zichtbaar. De ligging van deze hut aan het Lac de la Blanche is bijzonder fraai, wie waagt er een duik of gaat bootje varen?

Dag 5

Refuge de la Blanche – via de Col de la Blanchet (2897 m) en Col Longet (2660 m) naar de Réfuge Maljasset (1910 m)
6 uur, +480m, -1070m

Bij een positief advies van huttenbaas Francois nemen we de langere maar mooiere route over de Col Blanchet (2897 m) naar de Col Longet (2660 m) in Italië. Deze route gaat langs bergmeren en bergstromen. Indien dit traject voor ons niet haalbaar is gaat onze route over de Col de la Noire (2955 m), die we vanuit de refuge zien liggen. Na de Col de Longet of de Col de la Noire volgt een lange, prachtige afdaling, door iets geaccidenteerd terrein, naar Maljasset (1910 m). Het landschap met veel bloemen, watervallen en natuurlijk de bergen links en rechts van ons is mooi en afwisselend. Op 2080 m bij Plan de Parouart is een soort rivierdelta van de vele bergstromen die hier samen komen. Vlak voor het idyllische dorpje Maljasset passeer je een prachtig oud Romaans kerkje.

Dag 6

Réfuge Maljasset - via Col Girardin (2705 m) naar Gîte les Baladins in Ceillac (1640 m).
5 uur, +800m, -1065m

De meest gebruikelijke route van Maljasset naar Ceillac is via Col Girardin (2705 m). De lange klim naar de Col Girardin wordt beloond met een prachtig uitzicht over verschillende meren, zoals Lac St. Anne, en de toppen van de Queyras. Als je goed kijkt, zie je de hoge besneeuwde toppen van Les Ecrins, waaronder La Meije. We komen langs het kapelletje van St. Anne en het meer met dezelfde naam (2415 m). Verder naar beneden ligt het Lac Miroir (2214 m) en de Cascade de la Pisse. Bij Pied du Mélezet (1700 m) eindigt het pad op de geasfalteerde weg naar Ceillac (1640 m). Het gebied rond Ceillac is begroeid met veel bomen. Het dorpje is zeer fraai en een bezichtiging, vooral de kerk, is de moeite waard. Bij mooi weer komen de deltavliegers van alle kanten naar beneden.

Dag 7

Gîte les Baladins – via de Col de Bramousse (2260 m) en de Col Fromage (2301 m) afdalen naar Chateau Queyras (1355 m).
7½ uur, +950m, -1230m


Vaak bestaat de laatste dag van een trektocht uit een rustige afdaling naar het dal. In dit geval is dat anders. De route gaat over twee Cols; De eerste, Col de Bramousse (2260 m), geeft uitzicht op het dal van Ceillac en de route van de voorgaande dag. Aan de andere kant ligt het dal van de Guil met de weg naar Guillestre. Het pad gaat via de Crête du Château Jean Crossan en de Crête des Chambrettes naar de Col Fromage (2301 m). Het hoogste punt (2550 m) van deze dag hebben we dan al gehad. Bij de Col Fromage pikken we de GR 5 in noordelijke richting op. Nog een eindje lopen we boven de boomgrens, maar dan duiken we het bos in, op de afdaling naar Chateau Queyras.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 7 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Sjors Kurvers

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
 • regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
 • fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gîte Ancolie Bleue

Gîte 7 Degrés EST

Refuge Agnel

Refuge de la Blanche

Refuge Maljasset

Gîte Les Baladins

Prijsinfo
Ledenprijs € 695,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
26 jul 2021
01 aug 2021
vol