Peter Habeler Runde - Zillertaler Alpen, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 12 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 680,- per persoon
Zillertal, Peter Habeler runde

Peter Habeler Runde - Zillertaler Alpen, Huttentocht

Zillertal, Peter Habeler runde
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 12 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 680,- per persoon

Peter Habeler, de Oostenrijker die samen met Reinhold Messner als eerste alpinist de top van Mount Everest bereikte zonder gebruik te maken van extra zuurstof. Habeler is een begrip in zijn geboortedal het Zillertal. Een huttentocht door hem zelf uitgezet is daarvan het bewijs. De Peter Habelerrunde is een 56 kilometer lange, grensoverschrijdende huttentocht die rondom de Olperer (3476 m) loopt. Deze tocht voert door het Alpenland waar Peter Habeler zich thuis voelde en zijn vorming als bergbeklimmer plaatsvond. In dit deel van de westelijke Zillertaler Alpen heeft hij deze rondwandeling uitgezet. Eenvoudige etappes over almweiden en brede paden wisselen af met lastige stukken over morenes en puin.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Parkeerplaats Dominikushütte (1805 m) – via het Friesenberghaus (2477 m) lopen we naar de Olpererhütte (2389 m)
5 uur, + 845m, -250 m

De tocht begint bij de parkeerplaats van Dominikushütte waar vanuit we door het dal richting het Friesenberghaus (2477 m) gaan. Na een uitgebreide pauze gaan we verder naar het einddoel van deze dag, de Olpererhütte (2389 m). Niet te zwaar lunchen want vanaf de hut gaat het weer even flink steil omhoog naar de Berliner Höhenweg. Vervolgens loopt de weg licht dalend in de flank van de Tuxerhauptkamm naar de hut. Deze hut is nog niet zo lang geleden helemaal herbouwd en daarmee een prachtige accommodatie voor de eerste nacht met uitzicht op tal van beroemde toppen bijvoorbeeld Hochfeiler (3509 m), Grosser Möseler (3480 m) en natuurlijk de Olperer (3476 m).

Dag 2

Olpererhütte – via de Unterschrammachkar (2280 m) naar het Pfitscherjochhaus (2275 m)
4 uur, +430m, -570 m

We vervolgen de tocht over weg 302, een deel van de Neumarkter Runde. Na twee kilometer komen we in het Unterschrammerkar (2280 m) waar eens de gletsjertong eindigde. Nu voert de beek alleen nog het smeltater van de wintersneeuw en de gevallen neerslag af. Als we de beek passeren gaan het weer licht omhoog en ronden de Ameiskopf. Vervolgens vinden we nog een uitloper van de Schrammacher op onze weg: Kastensncheid. Hier zijn de gletsjersporen duidelijk te zien in het gesteente. Als we weg nummer 528 vervolgen komen we aan bij ons eindpunt van vandaag, het Pfitscherjochhaus (2275 m) op de grens van Italië en Oostenrijk.

Dag 3

Pfitscherjochhaus - naar de Landshuter Europa Hütte (2693 m).
5 uur, +840m, -420m

Optie middag: beklimming van de Kraxentrager (2999 m). 3 uur, +300m, -300m

We lopen even terug richting de grens en bij de meertjes gaan we westwaarts over de Landhüter Höhenweg. Het pad volgt min of meer de hoogtelijnen in dit gebied. We lopen in 2,5 tot 3 uur naar de Landshuter Europa Hütte (2693 m). Het middagprogramma bestaat uit een tocht naar Gipfel Kraxentrager (2999 m).

De Landshuter Europa Hütte is een leuke hut. Op een half uurtje lopen is een meertje waar liefhebbers eventueel nog een duik kunnen nemen.

Dag 4

Landshuter Europa Hütte – via Sumpfschartl (2666 m) dalen we af naar Parkplatz Nockeralm im Talschluß (1380 m). Vervolgens gaan via de Ochsenhütte naar de Geraer Hütte (2324 m)
7 uur, +1150m, -1500m

De vierde dag is een pittige dag. Via de Geistbeckweg gaan we naar de Sumpfschartl. Vervolgens via de Langen Wandnaar de Inneren Seischalm (1925 m). We dalen verder flink af naar de parkeerplaats Nockeralm (1380 m). Deze ligt aan het einde van het Valsertal. Bij het restaurant Touristenrast stijgen we over een 2,5 km lange Almenweg (nr 502) naar het dalstation van de materiaalkabelbaan richting de Geraerhütte. De route slingert door een prachtig alpendennenbos naar de Ochsenhütte. Vandaar in oostelijke richting over de almen naar het einddoel van deze dag: Geraerhütte (2324 m).

Dag 5

Geraer Hütte – via de Kleegrubenscharte (2602 m), de Kasererscharte (2460 m) en de Frauenwand (2541 m) naar het Tuxerjochhaus (2313 m)
5 uur, +800m, - 810m

Vanuit de hut gaan we in noordelijke richting naar het Steinernes Lamm, een rotspartij in de vorm van een lam over weg nr 527. Een nieuw aangelegd pad gaat over de gletsjermorenen over de Vorderer Hölwand naar de Kleegrubenscharte (2408 m) en de Kasererscharte (2500 m). Vandaar verder, licht stijgend in noordelijke richting naar de Frauenwand (2540 m) waarvandaan het niet zo ver meer is naar het Tuxer-Joch-Haus.

Dag 6

Tuxerjochhaus – naar de Friesenbergscharte (2911 m). Vervolgens verder naar het Friesenberghaus (2498 m)
4½ uur +890m, - 730m

Op de zesde dag maken we de ronde sluitend. In zuidoostelijke richting dalen we iets en lopen door de almen over weg nr 326. Vervolgens weer stijgend richting het Spannagelhaus (2531 m) In de winter is dit een mooie plaats als uitgangspunt bij ski avonturen. Vervolgens weer over de morenen en het Geröl naar de hoogste pas van deze tour, de Friesenbergscharte (2911 m). Na een korte stevige afdaling van 250 m die is afgezekerd met kabels lopen we door het dal verder om uit te komen op de route naar de Olpererhütte. In plaats van die weg te volgen, slaan we linksaf naar het Friesenberghaus (2454 m).

Dag 7

Friesenberghaus – Hoher Riffler (3231 m) naar de Dominikushütte
5 uur, +740m, -1420m

We hebben vandaag 2 opties. De keuze hangt sterk af van het weer.

Optie 1: Voordat we afdalen naar het dal beklimmen we vanuit de hut, met lichte rugzak, eerst nog de Hoher Riffler (3231 m). Een pittige klim naar een echte drieduizender. Halverwege nemen we de de Peterskopfl (2679 m) als tussentop mee. Na de klim keren we terug naar de hut en dalen vervolgens via weg nr 532 naar de Dominikushütte.

Optie 2: We maken een mooie laatse wandeling. In oostelijke richting via weg nr 230. De route gaat eerst door blokkenterrein, vervolgens over lieflijke almen en daarna door het bos. We komen uit in Ginzlin. Hier nemen we de bus naar ons beginpunt de parkeerkplaats bij de de Dominikushütte.
6½ uur, +440m, -1950m

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 7 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Mieke Souverein

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas water- en winddicht en ademend
 • regenbroek met doorlopende ritsen water- en winddicht en ademend
 • fleecejack
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar dikke handschoenen wind- en waterdicht
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Olpererhütte

Pfitscherjochhaus

Landshüter Europa

Geraerhutte

Tuxerjochhaus

Friesenberghaus

Prijsinfo
Ledenprijs € 680,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Zillertal

Het Zillertal in Oostenrijk is een breed zijdal van het Inntal waar de rivier de Ziller doorheen stroomt. Het dal is ongeveer dertig kilometer lang en scheidt de Tuxer Alpen in het westen van de Kitzbüheler Alpen in het oosten. Het is het toeristische hart van Tirol, met knusse Tiroler dorpen en een groot aanbod aan bergactiviteiten. Enkele bekende plaatsen in het dal zijn Mayrhofen, Gerlos, Hintertux en Finkenberg.

Wintersport

De meeste mensen kennen het gebied als wintersportbestemming, maar het ontwikkelt zich steeds meer tot een year-round bestemming voor iedereen die houdt van actief zijn in de bergen.

De Zillertal Arena is een van de belangrijkste wintersportgebieden in Oostenrijk. Naast skiën en snowboarden kan je er ook terecht om te rodelen, te langlaufen of te wandelen met sneeuwschoenen.

Het skigebied rond Mayrhofen biedt dan weer hogere bergen, waar ervaren wintersporters de voorkeur aan geven. En zo heeft ieder skigebied in het Zillertal wel zijn eigen charme.

Zomervakantie in het Zillertal

In de zomer tovert het gebied zich om tot een mekka voor de bergsportliefhebber en adrenalinejunk. Klimmers en wandelaars van heinde en ver zoeken hun heil in de bergen, terwijl je in het dal kan deelnemen aan de gaafste outdoor activiteiten.

In verschillende dorpen vind je Outdoor centra, waar je een Flying Fox of rodelbaan kan beproeven. Zoef met een zipline over grote hoogte naar de andere kant van de berg, beklim steile wanden of bungelende touwen in de klimparken en laat de adrenaline door je lijf gieren!

Maar het Zillertal heeft ook alles te bieden voor de rustzoeker. Zodra je de drukke dorpen verlaat, lachen de rustige alpenweiden je toe. Met de kabelbaan of met de auto kan je in het Zillertal tot op grote hoogte komen, waar een uitgebreid netwerk aan wandelpaden garant staat voor de mooiste vergezichten. Honderden kilometers aan routes, met de mooiste vergezichten, wachten je op in het bekende Oostenrijkse gebied.

Toon meer

Over deze activiteit

Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
12 jul 2021
18 jul 2021
4