Oostenrijk

Silvretta Runde, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 740,- per persoon
Silvretta Runde - Huttentocht
Oostenrijk

Silvretta Runde, Huttentocht

Silvretta Runde - Huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 740,- per persoon

De Silvretta Runde is een meerdaagse tocht in het grensgebied van Oostenrijk en Zwitserland. De tocht start en eindigt in Gashurn, waarvandaan parallel rijdt aan de wandelroute. De eerste stop is de Jamtalhütte. Van daaruit klim je de volgende dag naar de Getschnerscharte en daal je via wat sneeuwvelden af naar de Wiesbadener Hütte. De derde dag daal je eerst af naar de Silvretta Stausee en via de onbemande Klostertaler Hütte, start je de stijg naar De Rote Furka. Eenmaal over deze pass, volgt een afdaling met spectaculair uitzicht op de gigantische Silvrettagletsjer. Aan de voet van deze gletsjer overnacht je in de pittoreske Silvretta Hütte. De volgende ochtend start een pittige tocht. Onder of bovenlangs, afhankelijk van het weer, volg je het spoor naar de Saarbrücker Hütte. Vanuit de Saarbrücker Hütte zie je de geweldige toppen van Gross Lindner en Gross Seehorn, waar je een deel van de dag langs hebt gelopen. Vanuit de Saarbrückerhütte maak je de volgende dag een doorsteek naar de Tübinger Hütte. Deze hut ligt, eenzaam op het eind van het dal, waar het riviertje de Garnerabach ontspringt. De laatste dag sluit je de huttentocht af met een ware panorama-route, om op het eind af te dalen naar het bergstation van de Versettla Bahn. Deze kabelbaan brengt je uiteindelijk terugbrengt naar (onderaan het kabelstation) Gaschurn.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

(van Gaschurn naar) Galtür (1584 m) – Jamtalhütte (2165 m)
3 uur, +600m

Vanaf de verzamelplaats in Gaschurn reizen we naar Galtür (158 m) met auto of het OV. Hier start de tocht met een goed spoor waarover we naar de Jamtal Hütte (2165 m) lopen. In de middag hebben we tijd voor loopoefeningen bij de hut.

Dag 2

Jamtalhütte – via de Getschnerscharte (2839 m) en het Radsattel (2652 m) naar de Wiesbadener Hütte (2443 m)
7 uur, +1250m, -1000m

Vanuit de Jamtal Hütte klimmen we op de tweede dag flink omhoog, naar de Getschnerscharte (2832 m). Vanaf daar dalen we af via wat sneeuwvelden en door een blokkenterrein. Lager buigt het pad af richting Bieltal. Na het oversteken van de beek (Bieltalbach), stijgt ons pad weer naar het Radsattel (2652 m). Vanaf het ‘sattel’ hebben we mooi uitzicht over twee dalen. We dalen af naar de Wiesbadener Hütte (2443 m).

Dag 3

Wiesbadener Hütte – via de Silvretta Stausee (2039 m), de Klostertaler Umwelthütte en de Rote Furka (2688 m) naar de Silvrettahütte (2341 m)
6 uur, +700m, -850m

Vanuit de Wiesbadener Hütte wandelen we via een goed pad eerst naar beneden, richting Silvretta Stausee (2039 m). Langs het meer lopen we richting de onbemande Klostertaler Umwelthütte en daar start onze stijg richting de Rote Furka (2688 m). Vanaf de pas volgt een afdaling met voortdurend uitzicht op de indrukwekkende Silvrettagletjer. We overnachten aan de voet van de gletsjer in de Zwitserse Silvrettahütte (2341 m).

Dag 4

Silvrettahütte – via de Winterberg Scharte (2681 m, de Schottensee (2405 m) en de Seelücke (2776 m) naar de Saarbrückerhütte (2538 m)
7 uur, +1300m, -1000m

Op de vierde dag gaan we vanuit de Silvrettahütte bovenlangs via de Winterberg Scharte (2681 m). We dalen af richting Seetalhütte (zelfvoorzieningshut), maar buigen een stuk ervoor af richting Schottensee (2495 m) - Seetal (2570 m) en uiteindelijk het zadel bij Seelücke (2776 m). Het pad loopt vanaf Seetal langs de Seegletsjer. Vanaf Seelücke dalen we af naar de Saarbrücker Hütte (2538 m).

Dag 5

Saarbrückerhütte – naar het Plattenjoch (2728 m). Optie: beklimming Westliche Plattenspitze (2883 m), 2 uur, +350m, -350m. Vervolgens naar de Tübingerhütte (2191 m)
4 uur, +350m, -690m

Vanuit de Saarbrücker Hütte hebben we twee keuzes. Afhankelijk van de weersomstandigheden en condities gaan we bovenlangs of onderlangs.

Optie bovenlangs : We gaan een stukje terug op het pad van de vorige dag naar Seelücke en Seetal en klimmen vanaf daar omhoog naar het Plattenjoch (2728 m). Vanaf het joch is er de optie om de Westliche Plattenspitze (2883 m) te beklimmen. Vanaf Plattenjoch dalen we af via een blokkenterrein en vervolgens groot sneeuwveld naar de Tübinger Hütte (2191 m).

Optie onderlangs: We lopen uit de hut door het Krommertal en volgen het pad naar Hochmadererjoch (2505 m). Ook een fraaie tocht die ook uitkomt bij de Tübinger Hütte (2191 m).

Dag 6

Tübingerhütte – via het Vergaldner Joch (2515 m), het Matschuner Joch (2425 m) en Madrisella (2466 m) naar de Nova Stoba kabelbaan (2010 m). Met de kabelbaan naar Gaschurn (979 m)
6 uur, +650m, -850m

De laatste dag is een ware panoramaroute. Vanuit de Tübinger Hütte lopen we wat zuidwaarts en draaien vervolgens mee met de hellingen van het Garneradal, waar we geweldig uitzicht hebben. Onze hut zien we na een uur op de helling tegenover ons liggen. Via het Vergaldner Joch (2515 m) en het Matschuner Joch (2425 m) volgen meer vergezichten. Het topje van de Madirsella (2466 m) nemen we nog even mee. Na een laatste klim naar de Verselta (2372 m) gaat het pad geleidelijk naar beneden naar het bergstation van de Verselta Bahn (2010 m).

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 7 loopuren en meer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Frank Groenhuis

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Jamtalhütte

Wiesbadenerhütte

Silvrettahütte

Saarbrücker Hütte

Tübingerhütte

Prijsinfo
Ledenprijs 740,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs