Zwitserland

Tessiner Alpen, Huttentocht

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 935,- per persoon
Tessiner Alpen
Zwitserland

Tessiner Alpen, Huttentocht

Tessiner Alpen
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 935,- per persoon

Genieten in Ticino..

In Zuid-Zwitserland, gelegen tussen de Gotthard en het Lago Maggiore, vind je de Tessiner Alpen, ofwel Ticino. De eens zo bloeiende boeren alm cultuur is grotendeels verdwenen en daarmee ook de smokkelpaden in dit grensgebied. Wat is overgebleven, is een betrekkelijk stil en ruig gebied met watervallen, (stuw)meren en vaak moeilijk begaanbare paden. Tessin heeft met zijn steile, diepe dalen en schilderachtige dorpjes een duidelijk zuidalpien karakter.

De tocht loopt van Dalpe in het Valle Leventina (aan het begin van Val Piumogna) met een grote boog naar het Binntal. Een groot deel van de tocht gaat over gebaande paden, maar gaan we ook over meer alpiene passages. Tijdens het tweede deel van de tocht hebben we zicht op een niet al te grote, maar prachtige sneeuw- en ijswereld. Behalve dichtbij gelegen minder bekende toppen, is er bij goed weer zicht op de verder weg gelegen toppen van het Berner Oberland en de Walliser Alpen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dalpe (1129 m) – Sgnoi - Capanna Campo Tencia - Lago Morghirolo - Cassine Lei di Cima - Leitpass - Capanna Leit (2139 m)
5½ uur, +1320m, -260m

We lopen vanuit Dalpe (1192 m) langs de Piumogna het gelijknamige dal in. Tot Prati Gera (1451 m) gaat het geleidelijk omhoog, daarna steiler via de Alpe di Croslina (1926 m) naar de Capanna Campo Tencia (2139 m). Een mooie plaats voor een welverdiende pauze en mogelijkheid wat te eten en te drinken. Na de pauze vervolgen we onze route naar de Passo Leit (2430 m. Onderweg passeren we een blokkenveld en nodigt het Lago di Morghirolo uit tot een duik. We komen langs de Cassine Lei di Cima (2390 m), over de Passo Leit en vervolgens langs het Lago di Leit, waar de Capanna Leit (2253 m) ligt.

Bij deze hut ben je in een geologisch heel interessant gebied dat sporen laat zien van het Jura tijdperk en het Trias. Er komt hier een reusachtige, mooi geplooide, liggende laag kalksteen aan de oppervlakte, welke ooit in de zee is ontstaan.

Dag 2

Capanna Leit – Passo Campolungo - Fusio - taxibusje - Lago Naret - Capanna Cristallina (2566 m)
6 uur, +700m, -1230m

Vanuit de Capanna Leit (2226 m) gaan we vrijwel meteen via een bijzondere kalkgeul op weg naar de Passo Campolungo (2318 m). Daarna volgt een lange, maar mooie afdaling tot aan het schilderachtige dorpje Fusio (1289 m). Hier is er tijd voor een (lunch)pauze en wachten we op het taxibusje dat ons ruim 1000 meter omhoog brengt naar het Lago Naret. Van het Lago Naret (2311 m) is het een kort stuk wandelen naar de Passo del Naret (2438 m). Even later zien we dan de Capanna Cristallina (2566 m) liggen, het doel van deze dag. Onderweg zie je nog de plaats van de oude hut, welke in 1999 door een lawine is verwoest.

Dag 3

Capanna Cristallina - Lago Sfundau - Pianca - Lago Nero - Lièlp - Capanna Basòdino (1855 m)
3½ uur, +200m, 910m

Als de weerscondities goed zijn kunnen we eerst vanuit de Capanna Cristallina naar de Cima di Lago (2832 m). Een klim van 266 meter over een oud militair pad, onder de Passo della Cima di Lago langs. We lopen terug via hetzelfde pad. Deze optie is 2,5 uur lopen en 300 hoogtemeters extra.

Vanaf de Capanna Cristallina (2568 m) lopen we bovenlangs het mooie, in een kom gelegen, Lago Sfundau en dalen we verder af tot Pioda. Dan een klein stukje stijgen naar het Lago Nero (2406 m) en vervolgens in een grote boog naar Lielp (1985 m). Daar volgen we het pad verder naar de Capanna Basòdino (1855 m). De hut ligt een beetje verstopt en je ziet hem pas als je er bijna bent. Na een laatste klimmetje en een allerlaatste steile afdaling strijken we neer op het terras van de hut.

Dag 4

Capanna Basòdino - via Bochetta di Val Maggia (2635m) - Passo San Giacomo (2306m) - Capanna Corno Gries (2338 m)
6 uur, +975m, -520m

Op de vierde dag gaan we de nodige kilometers en ook hoogtemeters maken. De tocht begint met een stevige klim naar Arzo (2225 m) en na nog eens 225 meter klimmen komen we bij het Lago dei Matörgn. Een mooie plaats voor een rustpauze en eventueel een duik in het meer. Na nog eens 180 hoogtemeters en voortdurend met de Basòdino nabij, bereiken we de Bochetta di Val Maggia (2635 m). We gaan een stukje door Italië. Bij de Laghi Boden (2362 m) blijven we aan de oostkant van het Lago Toggia. We lopen over een mooi, vrijwel vlak met heuvels, beekjes en ondiepe dalen gevuld terrein. Bij de Rupe del Gesso zijn we weer in kalkterrein en komen we veel trechters tegen. Op de Passo San Giacomo (2313m) eindigt de Italiaanse Strada Statale 659 en komen we weer in Zwitserland. Langs het kapelletje van San Giacomo (2254 m) lopen we zonder veel hoogteverschillen naar de Capanna Corno Gries (2333 m). Onder ons ligt de weg van de Nufenenpas.

De hut is in 2007 geheel gemoderniseerd en heeft een futuristisch uiterlijk, met behoud van de oude structuur. Vanuit de eetzaal en het gastenverblijf heb je een uitzicht van 360 graden.

Dag 5

Capanna Corno Gries - Cornopas (2485 m) - Griespas - Bättelmatt - Rifugio Citta di Busto (2480 m)
3½ uur, +480m, -340m

Vanaf de hut gaan we langzaam stijgend naar de Cornopas (2484 m) en de vlakbij gelegen Griespas (2486 m). Daar komen we weer in Italië en hebben we een schitterend uitzicht op de Gries- en de Hohsandgletsjer. Vanaf de Griespas zien we de Rifugio Città di Busto (2481 m) al liggen. Om daar te komen maken we echter eerst nog een afdaling van 300 meter naar Bättelmatt (2111 m) en een net zo grote klim over een goed pad. Aangekomen bij de Rifugio Città di Busto is het goed uitrusten van de ochtendinspanning.

In de middag is er de optie om vanuit de hut de Bättelmatthorn / Punta dei Camosci (3043 m) te beklimmen. We lopen dan via de Alpe dei Camosci en het deels van palen met staalkabels voorziene Sentiero Castiglioni. Het pad loopt over rood, in dunne platen gelaagd gesteente. Bij pt.2672m buigen we af naar het westen om de top van de Bättelmatthorn / Punta dei Camosci te bereiken.

Dag 6

Rifugio Citta di Busto – Lago Morasco (1820m) - Passo di Nefelgiu (2583m) - Rifugo Margaroli (2583m)
6 uur, +780m, -1060m

Van Rifugio Città di Busto (2482 m) dalen we eerst in korte tijd 270 meter naar de Rio del Sabbione en lopen door het smalle dal naar het Lago Morasco (1820 m). Bij het Lago Morasco staat de Rifugio Bimse, een goede plaats voor een pauze. Ook kunnen we hier broodjes kopen voor de lunch. Vanaf het Lago Morasco gaat het eerst even stevig omhoog, daarna is het pad betrekkelijk eenvoudig en stijgt het geleidelijk door de Vallone di Nefelgiù naar de Passo di Nefelgiù (2583 m). Vandaar is het nog 380 meter naar het dal, het Lago Vanino en de daar dichtbij gelegen Rifugio Margaroli (2194 m).

Dag 7

Rifugo Margaroli - Scatta Minoia (2599 m) - Binntal Hütte (2267 m)
4½ uur, +690m, -585m

Van de Rifugio Margaroli (2194 m) lopen we langs de noordwest kant van het Lago Vanino naar Alpe Curzalma (2279 m). Vanaf hier wandelen we verder naar Scatta Minoia (2599 m), waar een klein bivak hutje staat. Hier kunnen we pauzeren en genieten van het uitzicht op de gemzen en steenbokken. Iets lager, op 2430 meter, komen we een prachtig bergmeertje tegen waar we een duik in kunnen nemen. We dalen vervolgens door veel alpenweide af naar de Alpe Forno Inferiore (2222 m). Ook hier is het de moeite waard te pauzeren. We zijn in een prachtige omgeving met uitzicht op de omringende bergen en het mooie Lago di Dèvero.

Het vervolg van het pad naar de Alpe Forno Superiore en de Bocchetta di Arbola / Albrunnpass (2408 m) lijkt een beetje verstopt. Pas kort van te voren zie je de Albrunnpass, waar we weer in Zwitserland komen. Na een korte pauze in de smalle pas gaan we verder naar de dichtbij gelegen Binntalhütte (2260 m), die je vanuit de pas al ziet liggen. De hut is zeer oud en karakteristiek van buiten, maar modern van binnen. Er zijn in deze hut geen douches aanwezig.

Dag 8

Binntal Hütte - Chiestalf - Fäld - Binn (1400 m)
4 uur, -930m

Vanaf de Binntalhütte (2260 m) dalen we deze laatste dag door het mooie Binntal af naar Binn. We passeren onder andere Chiestafel (1960 m), de kleine Halsesee (2003 m), Figgerscha (1625 m) en Fäld (1547 m), het eerste kleine dorpje waar we weer in de bewoonde wereld komen. Van Fäld lopen we nog naar Binn (1400 m). In Binn zijn goede gelegenheden om te pauzeren en eindigt onze huttentocht.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Karen Beukema

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Capanna Leit

Capanna Cristallina

Capanna Basodino

Capanna Corno Gries

Rifugio Citta di Busto

Rifugio Margaroli

Binntallhütte

Prijsinfo
Ledenprijs 935,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 7 overnachtingen op Lager
 • 7x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs