Tessiner Alpen, Huttentocht 50+

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 795,- per persoon
Tessiner Alpen

Tessiner Alpen, Huttentocht 50+

Tessiner Alpen
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 795,- per persoon

In Zuid-Zwitserland, gelegen tussen de Gotthard en het Lago Maggiore, vind je de Tessiner Alpen, ofwel Ticino. De eens zo bloeiende boeren alm cultuur is grotendeels verdwenen en daarmee ook de smokkelpaden in dit grensgebied. Wat is overgebleven, is een betrekkelijk stil en ruig gebied met watervallen, (stuw)meren en vaak moeilijk begaanbare paden. Tessin heeft met zijn steile, diepe dalen en schilderachtige dorpjes een duidelijk zuidalpien karakter.

De tocht loopt van Dalpe in het Valle Leventina (aan het begin van Val Piumogna) met een grote boog naar het Binntal. Een groot deel van de tocht gaat over gebaande paden, maar gaan we ook over meer alpiene passages. Tijdens het tweede deel van de tocht hebben we zicht op een niet al te grote, maar prachtige sneeuw- en ijswereld. Behalve dichtbij gelegen minder bekende toppen, is er bij goed weer zicht op de verder weg gelegen toppen van het Berner Oberland en de Walliser Alpen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dalpe (1129 m) – via Sgnoi, de Capanna Campo Tencia, Cassine di Lei en de Leitpass naar de Capanna Leit (2139 m)
5½ uur, +1385m, -320m


We lopen vanuit Dalpe (1192 m) langs de Piumogna het gelijknamige dal in. Tot Prati Gera (1451 m) gaat het geleidelijk omhoog, daarna steiler tot de Alpe di Croslina (1926 m). Hier moeten enkele stromen overgestoken worden om onze weg te vervolgen; daarbij gaat zwaarder omhoog tot de Capanna Campo Tencia (2139 m) hut. Een mooie plaats voor een welverdiende pauze en mogelijkheid wat te eten en te drinken. Na de pauze vervolgen we onze route via de Cascine Cima di Lei (2390 m) en de Passo Leit.(2430 m). We komen vervolgens langs het Lago di Leit waarbij de Capanna Leit (2253 m) ligt.

Bij deze hut ben je in een geologisch heel interessant gebied dat sporen laat zien van het Jura tijdperk en het Trias. Er komt hier een reusachtige, mooi geplooide, liggende laag kalksteen aan de oppervlakte dat ooit in de zee is ontstaan.

Dag 2

Capanna Leit – via de Passo Campolungo naar Fontanalba en door naar Fusio. Met taxibusje naar het Lago Naret. Vervolgens lopen we naar de Capanna Cristallina (2566 m)
6 uur, +700m, -1230m

Vanuit de Capanna Leit (2226 m) gaan we vrijwel meteen via de heel bijzondere kalkgeul op weg naar de Passo Campolungo (2318 m). Daarna volgt een lange, maar mooie afdaling en komen we in Fontanalba, bijna aan de voet van de dam van het Lago Sambuco en vlakbij het schilderachtige dorpje Fusio (1289 m). Dan een taxibusje dat ons ruim 1000 meter omhoog brengt naar het Lago Naret. De rit is spannend en gaat over een smalle en slingerende weg. Van het Lago Naret (2311 m) is het een kort stuk naar de Passo del Naret (2438 m). Daar zie je dan de Capanna Cristallina (2566 m) het doel van deze dag. Onderweg zie je nog de plaats van de oude hut, die in 1999 door een lawine is verwoest.

Dag 3

Capanna Cristallina - Lago Sfundau, Pianca, Lago Nero en Lièlp - Capanna Basòdino (1856 m)
3½ uur, +200m

Als de weerscondities goed zijn is het een leuke optie eerst vanuit de Capanna Cristallina naar de Cima di Lago (2832 m) te gaan. Een klim van 266 meter over een oud militair pad en onder langs de Passo dellaCima di Lago. Vanaf de Capanna / Passo Cristallina (2568 m) lopen we langs het mooie, in een kom gelegen, Lago Sfundau en dalen verder af tot Pioda. Dan een klein stukje stijgen naar het Lago Nero (2406 m) en vervolgens in een grote boog naar Lielp (1985 m). Daar volgen we het pad verder naar de Capanna Basòdino (1855 m). De hut ligt een beetje verstopt en je ziet hem pas als je er bijna bent.

Dag 4

Capanna Basòdino - via Bochetta di Val Maggia (2635m), Passo San Giacomo (2306m) - Capanna Corno Gries (2338 m)
6 uur, +975m, -520m


Op de vierde dag gaan maken we de nodige kilometers en ook hoogtemeters maken. De tocht begint met een stevige klim naar Arzo (2225 m) en na nog eens 225 meter klimmen komen we bij het Lago dei Matörgn. Een mooie plaats voor een rustpauze en zwemmen in het meer. Na nog eens 180 hoogtemeters en voortdurend met de Basòdino nabij, bereiken we de Bochetta di Val Maggia (2635 m). We gaan een stukje door Italië. Bij de Laghi Boden (2362 m) blijven we aan de oostkant van het Lago Toggia. We lopen over een mooi, vrijwel vlak met heuvels, beekjes en ondiepe dalen ingevuld terrein. Het doet aan Schotland denken. Bij de Rupe del Gesso zijn we weer in kalkterrein en komen we veel trechters tegen. Op de Passo San Giacomo (2313m) eindigt de italiaanse Strada Statale 659 en komen we weer in Zwitserland. Ooit werd gedacht die door te trekken in het Val Bedretto. Het kantonniershuis staat er nog. In de omgeving zie je ook zwitserse verdedigingswerken uit de vorige eeuw. Langs het kapelletje van San Giacomo (2254 m) lopen we zonder veel hoogteverschillen, bijna vlak, naar de Capanna Corno Gries (2333 m). Onder ons de weg van de Nufenenpas. De hut is in 2007 geheel gemoderniseerd en heeft een futuristisch uiterlijk, met behoud van de oude structuur. Vanuit de eetzaal en het gastenverblijf heb je een uitzicht van 360 graden.

Dag 5

Capanna Corno Gries - via de Cornopas (2484 m) naar de Griespas. Optie: beklimming van de Bättelmatthorn / Punta dei Camosci (3043 m) - 1½ uur, +384m, -384m. Daarna dalen we via Alpe dei Camosci af naar de Rifugio Citta di Busto.
3½ uur, +480m, -340m

Van de hut gaan we langzaam stijgend naar de Cornopas (2484 m) en de vlakbij gelegen Griespas (2486 m). Daar hebben we een schitterend uitzicht op de Gries- en de Hohsandgletsjer en komen weer in Italië. Vanaf de Griespas zien we de Rifugio Cittàdi Busto (2481 m) al liggen. Op de Griespas maakt de tochtleider in overleg met deelnemers een keuze uit twee mogelijkheden om bij de Rifugio Cittàdi Busto (2481 m) te komen: Het beklimmen van de Bättelmatthorn / Punta dei Camosci (3043 m) en daarna afdalen via Alpe dei Camosci naar naar de hut. Of onder de Bättelmattpas door en over het sentiero Castiglioni, diagonaal afdalen door de noord oostflank van de Bättelmatthorn. Het pad leidt over rood in dunne platen gelaagd gesteente. Het pad is voor een deel van palen met staalkabels voorzien.

De Rifugio Città di Busto staat te boek als een van de mooiste en gezelligste hutten van deze tocht. Je wordt er hartelijk ontvangen en de guardiano en zijn personeel zijn heel vriendelijk. Er wordt heerlijk gekookt en de wijn is betaalbaar.

Dag 6

Rifugio Citta di Busto – via Lago Morasco (1820m) en de Passo di Nefelgiu (2583m) naar de Rifugo Margaroli (2583 m)
6 uur, +780m, -1060m


Van Rif. Città di Busto (2482 m) dalen we eerst in korte tijd 270 meter naar de Rio del Sabbione en lopen door het smalle dal naar het Lago Morasco (1820 m). Bij het Lago Morasco staat de Rifugio Bimse, een goede plaats voor een pauze en het kopen van broodjes voor de lunch. Vanaf het Lago Morasco gaat het eerst even stevig omhoog, daarna is het pad betrekkelijk eenvoudig en stijgt het geleidelijk door de Vallone di Nefelgiu naar de Passo di Nefelgiu (2583 m). Vandaar is het nog 400 meter naar het dal en naar de dichtbij gelegen Rifugio Margaroli (2194 m), die voor vandaag onze bestemming is en aan het Lago Vanino gelegen is.

Dag 7

Rifugo Margaroli - Scatta Minoia (2599 m) - Binntal Hütte (2267 m)
4½ uur, +690m, -585m


Van de Rifugio Margaroli (2194 m) lopen we langs de noord-west kant van het Lago Vanino naar Alpe Curzalma (2279 m). Ongeveer net zo lang is het om langs de andere kant van het meer via Alpe Cortenova naar Alpe Curzalma te lopen. Vandaar lopen we verder gelopen wordt naar Scatta Minoia (2599 m) waar een klein bivak hutje staat. Een mooie plaats voor een pauze en het kijken naar gemzen en steenbokken. We dalen vervolgens door veel alpenweide af naar de Alpe Forno Inferiore (2222 m). Ook hier is het de moeite waard te pauzeren. We zijn op een mini hoogvlakte. De vlakte is vochtig en er groeien volop bloemen en groen gras. Tijd voor het maken van foto’s. We zijn hier in een prachtige omgeving met uitzicht op de omringende bergen en het mooie Lago di Dèvero.Het vervolg van het pad naar de Alpe Forno Superiore en de Bocchetta di Arbola / Albrunnpass (2408 m) lijkt een beetje verstopt.Pas kort te voren zie je de Albrunnpass, waar we weer in Zwitserland komen.Na een korte pauze in dit smalle pasje gaan we verder naar de dichtbij gelegen Binntalhütte (2260 m), die je vanuit de pas al ziet liggen. De hut is zeer oud en karakteristiek van buiten, maar modern van binnen.

Dag 8

Binntal Hütte - via Chiestalf en Fäld dalen we af naar Binn (1400 m). Vervolgens met openbaarvervoer/taxi retour naar het startpunt

Vanaf de Binntalhütte (2260 m) dalen we deze laatste dag door het mooie Binntal af naar Binn. We passeren onder andere Chiestafel (1960 m), de kleine Halsesee (2003 m), Figgerscha (1625 m) en Fäld (1547 m), het eerste kleine dorpje waar we weer in de bewoonde wereld komen. Van Fäld lopen we nog naar Binn (1400 m). In Binn zijn goede gelegenheden om te pauzeren en eindigt deze huttentocht.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Makosja Stanglewska

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
 • regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
 • fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Capanna Leit

Capanna Cristallina

Capanna Basodino

Capanna Corno Gries

Rifugio Citta di Busto

Rifugio Margaroli

Binntallhütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 795,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 7 overnachtingen op Lager/kamer
 • 7x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Ticino is de naam van het meest zuidelijke kanton van Zwitserland. De Italiaanse naam (Tessin in het Duits en Frans) bevestigt gelijk het vermoeden dat in deze regio de Italiaanse invloed altijd hoorbaar, zichtbaar en voelbaar is.

Landschap

Ticino is een regio vol contrasten. Van ruige bergen in het onherbergzame noorden tot lieflijke bergvalleien en blauwgroene meren in het subtropische zuiden. Er groeien zelfs palmen en citrusbomen in de regio. Maar liefst driekwart bestaat uit natuur.

Bergen

Hoewel de bergen in Ticino niet de bekendheid hebben van de massieven in de andere Zwitserse kantons, is de Alpenwereld ook hier een paradijs voor bergwandeaars. Het is immers heerlijk om bergsport of wintersport te combineren met de zuidelijke charmes van de meren.

De Ticiner Alpen tellen verscheidene toppen boven de 3000 meter. De Rheinwaldhorn (3402 meter) is de hoogste berg in het kanton. Uit de gletsjers aan de oostelijke zijde ontstaat de Achterrijn, een van de bronnen van de Rijn. Uitgangsbasis voor een hike naar de top van de Rheinwaldhorn is de Capanna Adula hut op 2393 meter hoogte. Een langere route start bij de Läntahütte (2090 m), boven in het Valsertal.

Iets minder hoog is de Basòdino (3273 meter), die grenst aan de Valle Formazza. Vertrekpunt voor een trektocht is de Capanna Basòdino hut bij de kabelbaan van San Carlo-Robiei. In dit gebied heb je veel kans op het spotten van gemzen en steenbokken.

Monte San Giorgio is een berg, gelegen tussen de armen van het Luganomeer. In de omgeving heeft men veel fossielen gevonden, waardoor hij op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO figureert. Tijdens een wandelroute kom je alles te weten over de historische vondsten.

Berghutten verbinden de vele wandelpaden met elkaar en bieden onderdak aan mensen die een huttentocht ondernemen of dagwandelaars die toe zijn aan iets lekkers.

Dalen en passen

In de zes bergdalen, waaronder de schitterende Valle Maggia, Valle Verzasca, en Valle Blenio, kun je prachtige en minder zware wandelingen maken.

Zoek je het toch liever hogerop, ga dan ook eens wandelen in de omgeving van een van de bergpassen en geniet van grandioze vergezichten. Tussen Ticino en het kanton Uri ligt bijvoorbeeld de bekende Gotthardpas. Maar ook de Lukmanierpas mag niet ontbreken op je lijstje.

Toon meer

Over deze activiteit

Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek