Italië

Texelgruppe, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 815,- per persoon
Texelgruppe
Italië

Texelgruppe, Huttentocht

Texelgruppe
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 815,- per persoon

In het Italiaanse dorpje Partschins in het Vintschgau, dicht bij Meran, ligt de gloednieuwe Texelbahn naar de Giggelberg. Je stapt hier in de wereld van de Süd-Tiroler Texelgruppe, een indrukwekkend berggebied op de grens met de Ötztaler Alpen. Je wordt omgeven door watervallen, kleine meertjes, wilde dieren en kenmerkende kleurcontrasten. Zwart graniet wordt afgewisseld door hagelwitmarmer en bloemrijke grashellingen.

De dagtrajecten van deze huttentocht variëren tussen de drie en zes uur, de tocht maakt een lus door het gehele gebied van de Texelgruppe. We wandelen over geëxponeerde paden met weidse uitzichten. Soms klauteren we, al dan niet gezekerd met kettingen, over rotspassages. We lopen langs de vele kleine gletsjers die het gebied rijk is en zullen waarschijnlijk enkele sneeuwvelden oversteken. Als het weer en de conditie van de groep het toe laat, beklimmen we de Hohe Wilde (3482 m). Enige trittsicherheit is bij deze tocht belangrijk, want de paadjes en rotspassages zijn soms lastig. Een mooie uitdaging voor de gevorderde bergwandelaar.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Giggelberg (1565m) Meraner Höhenweg - Lodner Hütte (2259m)
4½ uur, +870m , -150m

We starten onze huttentocht bij Giggelberg, dat aan de Meraner Hohenweg ligt. Om daar te komen nemen we de Texelbahn vanaf het dalstation in Partschins. Let op: de kosten voor de kabelbaan zijn niet in de tochtprijs meegenomen en zijn voor eigen rekening.

Deze eerste etappe kent geen technische moeilijkheden. We lopen over gemarkeerde paden, die deel uitmaken van de Meraner Höhenweg. Binnen een uur lopen we naar de nieuwe Nasereit Schutzhütte op 1523 m. Hier verlaten we de Höhenweg en vervolgen we onze weg langs de Zielbach onderlangs de Rötel Spitz naar de Lodner Hütte, ofwel Rifugio Cima Fiammante (2259 m). Hier hebben we zicht op de Lodnerspitze aan de oostkant en de Roteck aan de westkant.

Bij de hut kunnen we ’s middags nog wat loopoefeningen doen en daarnaast een kleine top opzoeken

Dag 2

Lodner Hütte (2259m) - Johannesscharte (2854 m), Eisjöchl (2895 m) - Stettiner Hütte (2875m)
3 uur +870m , -250m

De tweede dag van de tocht heeft trekken van een hoogalpiene tocht en is adembenemend mooi. We wandelenvan de Lodner Hütte (2259 m) naar de Stettiner Hütte (2875 m). Bij de zeer nauwe Johannes Scharte (2854 m) is er sprake van enig klauterwerk met kettingen. Bij de afdaling naar het Pfossental gaan we vlak langs een kleine gletsjer, waarbij we mogelijk over een sneeuwveld moeten afdalen. Vervolgens klimmen we weer omhoog naar het Eisjöchl/Passo Gelato (2895 m), waar we een prachtig uitzicht hebben over het Pfelderstal. Aan de andere kant van de pas ligt de ruime Stettiner Hütte (2875 m), waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 3

Stettiner Hütte (2875m) - Hohe Wilde (3480m) - Stettiner Hütte (2875m)
2½ uur, +610m, -610m

’s Morgens bestaat de mogelijkheid, als de terreinomstandigheden, het weer en de conditievan de groep goed zijn, om de Hohe Wilde (3482 m) te beklimmen. We dalen via dezelfde route ook weer af. De beklimming en afdaling van deze top neemt zeker vier uur in beslag. Bij terugkomst in de hut is het tijd voor de lunch.

Dag 4

Stettiner Hütte (2875m) - Schafschneide (2791m), Sponsor Joch (2581 m) - Oberkaserhütte (2131m)
7½ uur, +770m , -1520m

Vanaag een dag van herhaaldelijk dalen en stijgen. We klimmeneen paar meter naar het Eisjöchl, Passo Gelato (2895 m) om van hieruit de afdaling oostwaarts in te zetten. We dalen af naar een meertje en klimmen daarna naar de Schafschneide (2791 m). Dan begint de lange afdaling naar de Andelsalm (2302 m) en van daar verder omlaag naar de beek in de Andelsboden (198 2 m). Hier zetten we de stijg weer in. De klim gaat via almweides naar het Spronserjoch/Forcella di Sopranes (2851 m), waar we een prachtig uitzicht hebben op de Spronser meren. We verlaten het Pfelderstal en betreden een schilderachtig merengebied. Midden in dit gebied ligtop de Oberkaseralm degelijknamige Oberkaser Schutzhütte (2131 m). De hut ligt iets boven het mooie Kaserlacke/Lago della Casera. In de Oberkaser Schutzhütte brengen we de nacht door.

Dag 5

Oberkaserhütte (2131m) - Milchseescharte (2707m) – Halsjoch (2808m) - Lodner Hütte (2259m)
4 uur, +740m , -600m

We beginnen vandaag met een route langs de Langsee/Lago Lungo en de Milchsee/Lago di Latte. Hier begint de klim naar de Milchseescharte (2707 m). Deze nauwe doorgang is afgezekerd met vaste kettingen. Vanaf de Milchseescharte komen we terecht in blokkenterrein. Onder de top van de Tschigat door gaan we naar het Halsjoch (2808 m). Vanuit dit Joch is het mogelijk de Rötel Spitz (3037 m) in anderhalf uur te beklimmen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de terreingesteldheid, het weer en de conditie van de groep. Deze extra beklimming kost ons ongeveer anderhalf uur. Vanaf het Halsjoch dalen we vervolgens af naar de Tablander Lacken/Laghetti di Tablà (2647 m) en volgen dan het pad naar de Lodner Hütte.

Dag 6

Lodner Hütte (2259m) - Optioneel: top Blasiuszeiger (2837 m) - Nasereit Hutte (1523 m) - Tablander Alm (1788 m) - Schutzhaus Hochgang (1839m)
3+ 4½ uur, +550/400m , -550/850m

Op dag zes staat bij goed weer, optioneel, eerst de beklimming van de Blasiuszeiger (2837 m) op het programma. Een prachtige uitzichttop en goed bereikbaar vanuit de Lodner Hütte. Omdat we na deze beklimming terug komen bij de hut, kunnen we met lichte bepakking op pad. Voor de tocht op en neer staat ongeveer 2,5 à3 uur.

Terug in de hut gaan we met de hele groep, met volle bepakking, door het dal van de Zielbach omlaag richting de sfeervolle Nasereit Schutzhütte (1523 m). Vanaf de Naseireit Hutte lopen we via het pad van de Meraner Höhenweg geleidelijk omhoog naar de Tablander Alm (met hut). We vervolgen onze weg in oostelijke richting naar Schutzhaus Hochgang.

Dag 7

Schutzhaus Hochgang (1839m) - Sagenweg - Partschins (626m)
3 uur, +50m, -1200m

Op de laatste dag van onze huttentocht kunnen we nog even genieten van de bergen van de Texelgruppe. Na het ontbijt lopen we over de Gamplweg door het Klosterwald. Het pad daalt gestaag. Bij ‘Greiter’ komen we op een kleine weg, die we al snel weer verlaten om via een pad verder af te dalen. Via de ‘Sagenweg’ komen we uiteindelijk weer in de bewoonde wereld rond Partschins. Onze tocht eindigt bij ons vertrekpunt, het dalstation van de Texelbahn.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 5 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Gijs Stegink

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Lodnerhütte

Stettiner Hütte

OberKaser Hütte

Hochganghaus

Prijsinfo
Ledenprijs 815,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs