Zwitserland

Ticino-trail, Huttentocht 25-45 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 780,- per persoon
Ticino Trail
Foto
Video
Zwitserland

Ticino-trail, Huttentocht 25-45 jaar

Foto
Video
Ticino Trail
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 780,- per persoon

Hiken over de Via Alta Idra

Zes dagen hiken over het eerste deel van de Via Alta Idra. Deze huttentocht volgt de kam en biedt een prachtig zicht op de alpen in Ticino. In dit wisselende terrein, met zicht op Pizzo Campo Tencia en de Monte Zucchero, maken we een doorsteek van Noord naar Zuid. Onderweg slapen we in prachtig gelegen berghutten en verblijven we ook een nacht in een onbemande hut. De tocht begint in het goed bereikbare Airolo, gelegen aan de Italiaanse zijde van de Gotthard tunnel. In zes dagen trekken we van Noord naar Zuid en hiken we onder de Pizzo Campolungo en langs de Pizzo Forno naar ons einddoel Lavorgo. Onderweg proberen we waar mogelijk toppen mee te pakken en hebben we voldoende ruimte om aan een van de vele bergmeertjes een welverdiende pauze in te lassen. Een mooie tocht voor een eerste kennismaking met het prachtige Ticino.

Hoogtelijn redacteur Rien liep de Ticino Trail en schreef er een blog over op nkbv.nl

Naar de blog

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Airolo - Funivie Airolo-Pesciüm - Alpe di Cristallina (1800 m) - Capanna Cristallina (2566 m)

5½ uur, +1200m , -150m

We verzamelen in Airolo (1175 m) en starten hier onze huttentocht. We hebben de keuze om vanuit Airolo de gehele klim te maken of met de Funivie Airolo-Pesciüm omhoog te gaan, dit scheelt 540 hoogtemeters klimmen.

Het pad vanaf Alpe di Cristallina (1800) leidt ons verder de hoogte in en voert ons weg van de bewoonde wereld. We vervolgen onze weg door de gletsjerkom naar de Passo di Cristallina, intussen zijn we al vlak bij ons doel van de dag. We slapen de eerste nacht in Capanna Cristallina (2566 m). Het uitzicht vanaf de hut is prachtig en geeft een goed beeld van het gebied waar we ons de rest van de week zullen gaan bevinden.

Een alternatief voor de start is met het openbaar vervoer een stukje het dal in reizen en onze dag te starten in Ossasco (1313 m). Hiermee halen we een groot stuk van de lengte van de hike maar lopen we wel een mooi stuk mis.

Dag 2

Capanna Cristallina - Passo del Naret (2311 m) - Passo Sassello (2336 m) - Capanna Garzonera (1993 m)

6½ uur, +1000m , -1300m

Op dag twee staat er een lange etappe op het programma, een trail van 15 kilometer lang welke zich langs diverse toppen in een alpine omgeving baant. Met een beetje geluk kunnen we op de hellingen boven ons bergmarmotten spotten tussen de rotsen. Het stuwmeer van de Naret (2311 m) nodigt uit tot een welverdiende pauze. Samen met Lago Superiore en het lager gelegen Lago del Sambuco, vormt het stuwmeer een ondergronds waterkracht netwerk dat 250.000 huishoudens van elektriciteit voorziet. Net onder de pasovergang van Passo Sassello (2336 m) passeren we het laatste meer van de dag, Lago di Prato. Dit alles tegen een achtergrond van de prachtige alpiene omgeving. Ons doel vandaag is de onbemande Capanna Garzonera (1993 m), we hebben onze eigen proviand meegenomen waarmee we hier zelf een maaltijd zullen bereiden.

Dag 3

Capanna Garzonera - Valle dei Cani (2537 m) - Capanna Leìt (2660 m)

4½ uur, +900m, -600m

Vandaag zullen we de kale en fascinerende steenachtige wereld betreden. We vertrekken uit de Capanna Garzonera (1993 m) en stijgen richting Valle dei Cani (2537 m). Bij Valle dei Cani wacht ons een helder bergmeer, Lago di Cara, verscholen in de puinachtige omgeving. Ter hoogte van Passo Campolungo hebben we zicht op de besneeuwde toppen van de Dolomieten. Door de vrij korte etappe kunnen we vandaag volop genieten van het landschap. We eindigen de dag in de Capanna Leit (2660 m), waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 4

Capanna Leit - Alpe lei da Cima (2400 m) - Lago Morghirolo (2267 m) - Capanna Campo Tencia (2140 m)

3½ uur, +550m , -650m

Na een korte hike van Capanna Leit (2660 m) naar Lago Morghirolo (2267 m) kunnen we opladen aan de oevers van het meer. Onderweg hebben we zicht op de top van Campo Tencia, met zijn 3072 meter de hoogste berg die volledig op de bodem van Ticino ligt. Vanaf Lago Morghirolo lopen we verder tot we aankomen bij onze hut, Capanna Campo Tencia (2140 m). Hier kunnen we op het terras genieten van de prachtige alpiene omgeving.

Een alternatief is bij vertrek vanaf Capanna Leit eerst omhoog richting Pizzo del Prevat te gaan. Vervolgens gaan we richting Capanna Campo Tencia om de resterende tijd bij de hut te vertoeven.

Dag 5

Capanna Campo Tencia - Passo Ghiacciaione (2716 m) - Capanna Alpe Sponda (2000 m)

5 uur, +1000m , -1150m

Vandaag volgen we de trail Senda del Ghiacciaio, er is hier geen ijs meer te vinden, alleen nog puin en gepolijste rotsen. Halverwege de route bereiken we de 2716 meter hoge Passo di Ghiacciaione, omringd door toppen van 3000 meter hoogte. Vanaf de pas kunnen we met weinig moeite Pizzo Forno bereiken, met vergezichten over de regio Leventina. Daarna dalen we af naar de brede en wilde Valle di Chironico, hier ligt ook onze hut, de Capanna Alpe Sponda (2000 m).

Dag 6

Capanna Alpe Sponda - A cara (1467 m) - Chironico (786 m) - Lavorgob (614 m)

+200m, -1600m

We vertrekken uit Capanna Alpe Sponda (2000 m) en dalen snel, terwijl we voor de laatste keer het geweldige uitzicht in ons opnemen. We hiken naar het dorp Chironico (786 m) en vervolgen onze weg naar het lager geleden Lavorgo (614 m), vanaf hier kunnen we met het openbaar vervoer terug naar ons startpunt. Hier sluiten we de huttentocht af en nemen we afscheid.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
  • ervaring met huttentochten
  • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

  • start 17 juli: Jan v.d. Broek
  • start 31 juli: Paul Kwakkenbos

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Capanna Cristallina

Capanna Garzonera

Capanna Leit

Capanna campo Tencia

Capanna Alpe Sponda

Prijsinfo
Ledenprijs 780,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 5 overnachtingen op Lager
  • 5x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs