Tour des Combins, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 750,- per persoon
Tour des Combins - Huttentocht

Tour des Combins, Huttentocht

Tour des Combins - Huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 26 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 750,- per persoon

Deze huttentocht rond Grand Combin (4314 m) begint en eindigt in het Val d’Entremont, vlak bij Martigny. De eerste vier nachten overnachten we in Zwitserse hutten, en dan verplaatsen we ons naar Italië. In Italië gaat route naar de gloednieuwe hut aan de voet van de Col Champillon. De dag daarna gaan we via twee fraaie met lariksen begroeide bergkammen richting het dorpje Bourg St. Rhémy en overnachten in het luxe klooster Chateau Verdun St. Oyen. De normaalroute (TDC = Tour Du Combin) gaat dan via de Col du Grand St. Bernard terug naar het uitgangspunt. Deze tocht gaat over een alternatieve route, over een weinig begane en rustige col. Het is een tocht met in het begin al enkele fikse dagtrajecten. Het grootste deel van de tocht is technisch niet echt lastig, afgezien van een paar afdalingen over blokken en enkele lastige gruispaadjes. Met in het panorama steeds indrukwekkende toppen als de Mont Blanc, de Combin en andere Walliser bergen, is dit een geweldige tocht

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bourg-Saint-Pierre (1625 m) – via Le Coeur en Plan Souvéreu naar de Cabane de Col de Mille (2473 m).
4 uur, +1050m, -200m

De eerste dag van onze tocht rond de Grand Combin kunnen we rustig aan doen, en hoeven we niet al te vroeg op pad. Vanuit Bourg St. Pierre, het laatste echte dorpje voor de Col du Grand St. Bernard (Italiaanse grens), lopen we eerst bijna 2 uur over een karrenspoor. De stijging is flauw, maar op den duur toch goed merkbaar.

We lopen een stukje door het bos en komen al snel boven de boomgrens. Hierdoor hebben we steeds een mooi uitzicht op de omgeving: onder ons het Val d’Entremont, westelijk het Mont Blanc-massief en oostelijk kondigt het gebied van de Grand Combin zich aan.

Na vier tot vijf uur gemoedelijk lopen bereiken we de Cabane du Col de Mille (2473 m). Nadat we ons geïnstalleerd hebben in het dortoir, lopen we nog even 20 minuten omhoog naar de mooie uitzicht berg (2572 m). Vanaf deze top overzien we het hele Mont Blanc-massief. Ook vanaf het terras van de hut is het uitzicht prachtig, en zien we in het zuiden de Mont Vélan en iets dichterbij de Combin de Boveire.

Dag 2

Cabane de Col du Mille – via La Treuste en de Cabane Brunet (2103 m) naar de Cabane de Panossière (2645 m).
6 uur, +1050m, -900m

Dag 2 is een stevige wandeldag, maar wel heel afwisselend. Vanaf de hut volgen we een paadje naar beneden door een fraai landschap, aangekleed door elzen, bosbessen en alpen azalea's. Gewoonlijk grazen hier de stevige zwarte Eringer koeien. Na een goede anderhalf uur bereiken we een bivak (Servay 2074 m), en even verder is links een prachtig uitzichtpunt: daar kijk je ruim 1000 meter naar beneden in het Val de Bagnes. Kijken we iets verder dan zien we het Rhônedal, met in de binnenbocht de bergen rond te Grand Muveran en in de buitenbocht de Dents du Midi. We lopen verder door een waterrijk berglandschap, waar de flora dankbaar gebruik van maakt. Opvallend is dat de wilgenroosjes zich het beste thuis voelen in de verschillende vervallen optrekjes die we langs de route zien. Na weer een uur gelopen te hebben, komen we bij Cabane Brunet (2103 m). Tijdens de koffie hebben we een mooi uitzicht op de Petit Combin en de Combin de Corbassière. We vervolgen het pad en passeren de gletsjerbeek die omlaag komt vanaf de Petit Combin. Na een gemeen klimmetje volgen we vanaf La Maye de hoogtelijn richting ons doel: de Panossière hut. Op 2140 meter loopt het pad naar beneden richting de Dyure de Corbasière. Wij gaan via deze route naar beneden. De oorspronkelijke route over de Glacier de Corbasière kan niet meer, omdat de morene is ingestort. We volgen het pad over de gletsjerbeek en stijgen daarna over het pad dat naar de Cabane de Panossière (2645 m) leidt.

Dag 3

Cabane de Panossière – via de Col des Otanes (2880 m) en de Col de Tsofeiret (2628 m) naar de Cabane de Chanrion (2462 m).
8½ uur, +1350m, -1550m

We verlaten de hut op tijd, want het wordt een pittige dag. Al snel bereiken we Col des Otanes (2880 m), het hoogste punt van de tocht. Afhankelijk van het voorseizoen ligt hier een groot en soms lastig over te steken sneeuwveld. Nu begint een lange afdaling, eerst over blokken en daarna over een smal paadje. Aan de overzijde van het dal zien we de imposante Pleureur, die zijn naam dankt aan de vele stroompjes die langs de wand omlaag komen. We dalen af naar Mauvoisin. Daarvandaan bereiken via een ondergronds gangenstelsel de gelijknamige 250 meter hoge stuwdam. Het pad stijgt vervolgens oostelijk van het stuwmeer geleidelijk tot de Col de Tsofeiret. Onderweg hebben we uitzicht op de indrukwekkende Oostwand van de Grand Combin. Vlak voor de Col kan, bij warm weer na een lang dagtraject, verkoeling worden gevonden in het Lac de Tsofeiret. Het ruige terrein rond de Col maakt tenslotte plaats voor glooiende bloemenweiden met heldere meertjes. De aanwezigheid van de Cabane de Chanrion (2462 m) wordt slechts verraden door een wapperende Zwitserse vlag.

Dag 4

Cabane de Chanrion – dagtocht naar de Col Lire Rose (3115 m)
4 uur, +650m, -650m

Dag vier gaan we met lichte bepakking op dagtocht vanuit de hut naar de col de Tsofeiret (2630 m) en dan oostelijk van het Lac de Tsofeiret naar de Col de Lire Rose (3115 m).

Dag 5

Cabane de Chanrion – via de Fenêtre de Durand (2805 m) naar de Refugio Champillon (2375 m).
8 uur, +650m, -750m

Na een welverdiende rustdag, steken we vandaag de grens over van Zwitserland naar Italië. Eerst dalen we 300 m naar de gletsjerbeek die we eergisteren iets meer stroomafwaarts in de andere richting zijn overgestoken. Over een prettig wandelpad stijgen we 600 meter om op het Fenêtre de Durand te komen. Op de grens met Italië staan we precies tussen de drieduizenders Mont Avril en Mont Gelé en in het westen zien we de witte top van de Mont Vélan. Vanaf Fenêtre de Durand zien we in de verte de Rifugio Champillon (2375 m) en de Col Champillon. We dalen af door de imposante kom die gevormd wordt door de omliggende bergen. Vanaf de boerderij Thoules lopen we via een karrenspoor naar de boerderij Lombardin, waarna we een paadje volgen dat ons vlak bij het gehucht Balmes de Bal brengt. Wij vervolgen onze weg via de Commune de By. Vervolgens stijgen we een stukje en lopen we een paar kilometer langs de hoogtelijnen richting de hut. Aan het eind hebben we nog een stevige klim tot de hut.

Dag 6

Refugio Champillon – via de Col de Champillon (2709 m) naar Chateau Verdun (1363 m) in St Oyen.
5 uur, +350m, -1350m

Het pad gaat direct vanaf de hut omhoog. Als we bij het omhoog gaan nu en dan achterom kijken zien we de ons bekende Mont Gelé en Mont Avril. Ongeveer vanaf Lombardin kunnen we het traject van gisteren zien. Na een uur klimmen zijn we op de Col de Champillon; daar kunnen we bij goed weer in het westen de Mont Blanc zien. In het zuiden kijken we op de Gran Paradiso en zuidelijk boven Aosta de noordwand van de Mont Emilius.

Over droge grashellingen lopen we omlaag, langs Ponteilles en Desot, en verder omlaag naar een brug op 1809 m. Daarna stijgen we even om via een bospad te lopen tot vlak boven Eternon. Wij dalen op een pad af en gaan rechtstreeks naar Chateau Verdun St. Oyen (1363 m).

Dag 7

Chateau Verdun - via de Col Est de Barasson (2681 m) dalen we af naar Bourg-Saint-Pierre.
8 uur, +1350m, -1060m

Op de laatste dag wijken we af van de Tour de Combins. Deze gaat namelijk via de Col du Grand St. Bernard en loopt vlak langs de voor motoren en cabriolets zo populaire weg over de col. In plaats daarvan nemen we een veel rustigere, oostelijker gelegen col: Col Est de Barasson. Vanuit Oyen gaat het over een pad direct omhoog naar Morghena op 1729 m en vervolgens over een karrenspoor naar Barasson. Vandaar langs de beek naar de Col, die we al in de verte zien liggen. Na het vervallen hutje Crétoux volgen we een sterk stijgend paadje tot Col Est de Barasson (2681 m). Hierna is het alleen nog afdalen, eerst door het terrein. Bij mooi weer lopen we door wegloos terrein langs het Lac des Tronchets. Later pakken we het pad richting La Pierre en Bourg St. Pierre op.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Denk daarbij aan blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer kan je je handen nodig hebben om een korte passage in rotsachtig terrein te overwinnen. Lastige passages in de tocht zijn doorgaans goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 8 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Sjoerd Slegtenhorst

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
 • regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
 • fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Cabane de Mille

Cabane FXB Panossière

Cabane de Chanrion

Refugio Champillon

Chateau Verdun

Prijsinfo
Ledenprijs € 750,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

De hoogste berg, de langste gletsjer en de spectaculairste landschappen van Zwitserland. Het zijn maar een paar superlatieven die het kanton Wallis beschrijven. Met maar liefst 47 imposante bergtoppen boven de 4.000 meter en meer dan 8.000 km aan bergwandelpaden is Wallis een echt bergwandel- en bergsportparadijs. Het kanton bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte. De rivier de Rhône doorkruist Wallis van oost naar west en vormt hiermee de levensader van het gebied.

Bereikbaarheid

Wallis (Valais in het Frans) ligt in het zuiden van Zwitserland en grenst aan Frankrijk en Italië. Vanuit het westen is het toegankelijk via het Rhônedal. Het kanton is bereikbaar vanaf andere Zwitserse kantons via een aantal imposante passen, zoals de Grimselpas vanuit Berner Oberland en de Furkapas vanuit Uri. Het loont zeker de moeite om even uit te stappen en de tijd te nemen voor een wandeling bij een van deze passen; het berglandschap is hier waanzinnig mooi.

Bekende iconische bergen en de Aletschgletsjer

Een groot deel van de geschiedenis van het alpinisme werd geschreven in Wallis. De bergen hier behoren dan ook tot de meest symbolische bergen van de Alpen.

Ten noorden van Wallis liggen de Berner-Alpen. Titanen, waaronder de Jungfrau (4.158 m), de Eiger (3.970 m) en de Mönch (4.107 m), domineren hier het landschap. En in dit massief vind je ook de spectaculaire Aletschgletsjer. Met een lengte van 23 km en een oppervlakte van 86 km vierkante kilometer is dit de grootste gletsjer van de Alpen.

Een 9,5 km lange wandelroute vanaf de Bettmerhorn voert voor een groot deel langs de imposante ijsmassa. Wie geen zin heeft in een lange wandeling kan ook simpelweg genieten van de grandeur van de gletsjer bij de eindstations van de kabelbanen vanaf Fiesch of Betten. Maar met de wandelschoenen aan ontdek je toch weer net wat meer van de grootsheid van deze ijsmassa.

In het zuiden van Wallis liggen de Walliser Alpen, met onder andere de majestueuze Matterhorn (4.478 m), de Dom (4.545 m) en het Monte Rosa massief. De Matterhorn is ongetwijfeld de bekendste berg. De Dom is de hoogste berg die zich volledig op het grondgebied van Zwitserland bevindt. Uiteraard zijn ook deze 4.000ers bekend onder klimmers van over de hele wereld.

Een bekend wintersportstation is Mittelallalin, waar je het hoogste draaiende restaurant op aarde treft. Ook kan je hier in amper 2 uur tijd de Alallinhorn beklimmen en een ijsgrot bezoeken.

Toon meer

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
26 jul 2021
01 aug 2021
1