Oostenrijk

Zingen op de Alp - Rondom het Kleinwalsertal, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon
Zingen op de alp - Huttentocht rondom kleinwalsertal
Oostenrijk

Zingen op de Alp - Rondom het Kleinwalsertal, Huttentocht

Zingen op de alp - Huttentocht rondom kleinwalsertal
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 915,- per persoon

Heb je naast bergwandelen ook zingen als passie? Dan val je met je neus in de boter. Tijdens deze themahuttentocht worden beide activiteiten gecombineerd. Je wandelt rondom het schilderachtige Kleinwalsertal in de Allgäuer Alpen; het landschap alleen al nodigt uit tot zingen. De wandeltrajecten zijn bescheiden, waardoor er bij mooi weer voldoende tijd is voor oefensessies op de alm of de pas. We houden ons deze actieve vakantie bezig met een gemengd repertoire van traditionele liederen in verschillende talen, liefst meerstemmig. Laat je stem klinken tijdens deze meerdaagse huttentocht. Het is een pre als je noten kunt lezen en stemvast bent.

Het Kleinwalsertal is een bijzonder dal: het is een stukje Oostenrijk dat door de Groβer Widderstein gescheiden is van de rest van Vorarlberg. Het dal ligt in de Allgäuer Alpen, net ten zuiden van Oberstdorf. Het Kleinwalsertal dankt net als het Groβwalsertal zijn naam aan het Zwitserse nomadenvolk dat hier in de middeleeuwen vanuit Wallis is neergestreken. Nog steeds is de Walsercultuur ook in het Kleinwalsertal terug te vinden, bijvoorbeeld in de taal en de bouwstijl. Voor deze mooie zevendaagse tocht in de Allgäuer Alpen zoeken we het zuidelijke uiteinde van het Kleinwalsertal op. De eerste dagen wandelen we vanuit het dorpje Hirschegg over groene almen en bergruggen. Dan trekken we om de imposante Groβer Widderstein heen en wordt het terrein wat ruiger. We steken de grens over en overnachten in twee Duitse hutten. En wie weet kunnen we de Geiβhorn of de Hammerspitze beklimmen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Hirschegg Walserhaus – via de Auenhütte (1273 m) lopen we naar de Schwarzwasserhütte (1620 m)
3 uur, +750m, -250m


In Hirschegg laten we zo snel mogelijk de doorgaande wegen achter ons en zoeken we de wandelpaadjes op. Via de Brennbodenweg stijgen we naar de Bruder Klauskapelle en verder omhoog naar de Auenhütte. Vanuit dit dalstation van de Ifenkabelbaan lopen we het dal van de Schwarzwasserbach in. Gaandeweg wordt het rustiger in dit mooie dal, we passeren onderweg Alp Melköde. De omgeving van de beek is moerasachtig. De Schwarzwasserhütte is een kleine DAV-hut van de sectie Schwaben. In de omgeving van de hut kunnen we ’s middags nog wat oefeningen doen.

Dag 2

Schwarzwasserhütte – via het Neuhornbachjoch en het Kreuzmandl (1974 m) naar het Neuhornbachhaus (1700 m)
3 uur, +400m, - 350m

Vanuit de hut is de eenvoudigste overgang naar het Neuhornbachhaus via het Gerachsattel (1752 m) en het Neuhornbachjoch (1844 m). De klim gaat over almpaadjes en door het bronnengebied van een beek. Afhankelijk van de omstandigheden beklimmen we vanaf het joch via de graat de Kreuzmändl (en de Steinmandl 1982 m). Vanaf het joch is het nog maar een korte afdaling naar de hut. Het is een luxe, particuliere berghut.

Dag 3

Neuhornbachhaus – via Starzeljoch (1867 m) dalen we af naar Baad (1244 m). Vervolgens via de Bärgunthütte (1408 m) naar de Widdersteinhütte (2009 m)
6 uur, +950, 650m

De derde dag staan we vroeg op, want de afstand die we vandaag afleggen is relatief groot. We beginnen met een klim via de Neuhornbachalpe en de Althornbachalpe naar het Starzeljoch. Op het joch staan we op de grens tussen het Kleinwalsertal en de rest van Oostenrijk. Geen landsgrens, wel een administratieve grens. Via een mooi pad op de alm dalen we af naar het kleinste dorp van Kleinwalsertal. Even zijn we weer terug bij het gemotoriseerde verkeer, maar na de koffie laten we dit weer achter ons. We trekken het Bargünttal in en doen de gelijknamige berghut aan. We klimmen verder naar de Hochalppass (1938 m), lopen onder de Seekopf langs en passeren de zuidflank van de imposante Grosser Widderstein (2533 m). Van hieruit zien we de hut al liggen en dat is prettig na zo’n lange dag. De Widdersteinhütte is ook een privéhut.

Dag 4

Dagtocht - naar de Obere Gemstelhütte (1694 m). Optioneel Gemstelkoblat (2019 m), +3 uur.

Na de zware inspanningen van gisteren kunnen we het op de vierde dag wat rustiger aan doen. In ieder geval maken we een uitstapje naar de Obere Gemstelhütte, een almhut op 1694 meter aan de oostelijke uitloper van de Grosser Widderstein. Naar keuze gaan we hetzelfde pad weer terug om te genieten van een vrije middag of we maken een rondje via de Sterzersee en de Gemstelkoblat (2019 m).

Dag 5

Widdersteinhütte - via de Gemstelpass (1971 m) en Gemstelkoblat (2019m). Vervolgens hebben we de mogelijkheid om de Geiβhorn (2366 m) te beklimmen. Verder naar de Mindelheimer Hütte (2013 m)
4 uur, +400m, -400m

De overgang van de Widdersteinhütte naar de Minderlheimer Hütte is een kort dagtraject aan de Duitse zijde van de bergrug. Voorbij Gemstelkoblat steken we de grens over. Bij goede omstandigheden beklimmen we de Geiβhorn (2366 m). Met wat geluk treffen we er steenbokken, want de rotsen rond de top zijn een geliefd weidegebied. Daarnaast is de Geiβhorn bekend om zijn uitzicht op het dal. Na dit uitstapje is het amper een uurtje lopen naar de Mindelheimer Hütte (2013 m) van de DAV.

Dag 6

Mindelheimer Hütte - via de Fiderescharte (2214 m) – Fiderepasshütte (2037 m)
3 uur, +350m, -300m

De bergrug tussen de Mindelheimer Hütte en de Fiderepasshütte biedt een bekende Klettersteig, dus we zullen bij de hutten een hoop mensen met helm en klimset tegenkomen. Wij kiezen voor het comfortabele pad onderlangs, ter plaatse bekend als de Krombacher Höhenweg. Vanaf dit pad kan worden genoten van een heerlijk uitzicht op de Algäuer hoofdkam. We dalen af naar de Obere Angererhütte en blijven dan op hoogte tot de Taufersbergalpe. Dan volgt een matig steile klim naar de Fiderescharte. Vanaf deze pas is de Fiderepasshütte (2067 m) al te zien.

Dag 7

Fiderepasshütte – via de Wannenalpe (1821 m), de Walser Hammerspitze, het Kuhgehrensattel (1862m) en de Kuhgehrenalpe naar het Hirschegg Walserhaus (1122 m)
5½ uur, +350m, -1250m

Ook de mooi gelegen Fiderepasshütte is van de DAV. Vanuit de hut dalen we een eind af naar de Wennenalpe. Bij goede omstandigheden beklimmen we dan de Walser Hammerspitze, een mooie uitzichtberg op de grens van Duitsland en Oostenrijk, net ten zuiden van de Kanzelwand. We dalen af naar de Innere en Aussere Kuhgehrenalpe. Nog even kunnen we genieten van het heerlijk groene almenlandschap, want daarna zetten we de afdaling in naar het eindpunt Hirschegg.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Rutger Burgers + zanginstructeur

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Schwarzwasserhütte

Neuhornbachhaus

Widdersteinhütte

Mindelheimerhütte

Fiderepasshütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 915,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • zanginstructeur
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Welke gebieden zijn aan te raden?

Huttentochten zijn er in veel verschillende gebieden en op verschillende niveaus. Het verschil in niveau zit vooral in het aantal loopuren per dag en de hoogtemeters die per dag worden geklommen.

Beginners - De vijfdaagse huttentocht in Parc National de la Vanoise is ideaal voor een beginnend huttentocht loper. De huttentocht voert je door het oudste nationale park in Frankrijk, grenzend aan Italië. De tocht geeft je een mooi uitzicht over de hoge bergtoppen, diepe meren en je stuit misschien op steenbokken, gemzen en steenarenden. Je loopt gemiddeld 5 tot 6 uur per dag over meestal goed gebaande paden.

Gevorderden - De Tour des Combins is een pittige, bergachtige en gevarieerde wandelroute die je in 7 spannende dagen langs de Grand Combin voert. Als wandelaar word je tijdens de route betovert door de indrukwekkende toppen en immense gletsjers van het Combins-massief (4314 m), een van de hoogsten van de Alpen. Je begeeft je tijdens de huttentocht aan beide zijden van de grens tussen Zwitserland en Italië en doorkruist meerdere dalen in het grensgebied. Het is een sportieve en veeleisende route die je door fantastische landschappen leidt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek