Annapurna special, Trektocht

Aantal dagen 22
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 2.435,- per persoon
Annapurna special -Trektocht

Annapurna special, Trektocht

Annapurna special -Trektocht
Aantal dagen 22
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 2.435,- per persoon

Ga mee met de zwaardere variant van de toeristische Annapurna route, waarop je nauwelijks andere toeristen tegen komt. Op slechts twee momenten kruis je de hoofdroute. Daarbuiten is het nergens echt toeristisch. Je steekt twee passen over van boven de 5000 meter hoog, je bezoekt de zeer afgelegen vallei van Nar en je kampeert in hoge valleien waar snowleopards voorkomen. Er zijn diverse routes die leiden naar de 4930 meter hoge Namun Banjyang, de eerste pasoversteek op deze tocht. De route leidt vanuit de warme oerwouden bij Pokhara omhoog, spectaculair dicht langs de zuidflanken van de Lamjung Himal, één van de toppen van de Annapurnaketen. Vroeger werd de Namun pas veel gebruikt om zout te halen uit Tibet en nu is het nog een enkele herder die van deze pas gebruik maakt. Sinds kort is er een pad over de, voorheen moeilijke pas. Als er sneeuw ligt zal het niet makkelijk zijn het pad te vinden. Vanaf de pas heb je prachtige uitzichten op de bergketens ten noorden van de route en de Manaslu. In Koto kruisen we de Annapurna rond route, maar wij trekken noordwaarts richting het ‘Tibetaanse’ dorp Nar. Het lijkt hier of je in Tibet bent met gebedsvlaggen en manimuren. Na een bezoek aan Nar steken we in 2 dagen de 5320 meter hoge Kang La over vanwaar we een grandioos uitzicht hebben op de hele noordkant van de Annapurna. Er volgt nog een lange dag over de Annapurna route alvorens we per jeep en bus terugrijden naar Kathmandu.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Aankomst in Kathmandu. Waar we elkaar treffen wordt in onderling overleg afgesproken.

Dag 2 Kathmandu

Verblijf Kathmandu, sightseeing, briefing

Dag 3 Kathmandu - Kalika 1250 meter

Direct nadat je per bus uit Kathmandu bent vertrokken, stijg je naar een pas over de bergrand die Kathmandu-vallei omgeeft. Vandaar heb je bij helder weer al een fenomenaal uitzicht op o.a. Ganesh Himal, Lamjung Himal en Annapurna. De weg daalt nu tot ongeveer 400 meter hoogte en loopt langs de Trisuli-rivier. Beneden zie je soms een enkele groep in rafts de soms onstuimige rivier afzakken. Bij Muglin stoppen we even voor de lunch waarna de reis wordt vervolgd. Net voor Pokhara verlaten we de grote weg en slaan we rechtsaf een smal bergweggetje in. Dan is het nog een uurtje draaien en stijgen voor we bij de kampplaats aankomen op de kam. Van hier uit hebben we een mooi uitzicht op de Annapurnaketen en `s avonds zien we beneden in het dal de lichtjes van Pokhara.

Dag 4 Kalika - kamp langs de Madi Khola bij Sobi 800 meter, 250 m stijgen, 555 meter dalen

We beginnen vandaag in het zo typerende midden Nepalese berglandschap met dorpjes en terrassen. We dalen in een uurtje af door een donker bos naar de rivier die we de rest van de dag volgen. Het is een schitterend rustig en authentiek gebied met mooie dorpjes en groene rijstvelden. We kamperen vlakbij de rivier zodat we `s avonds het zweet kunnen afspoelen in het heerlijk koele bergwater. 250 meter stijgen/555 meter dalen

Dag 5 Sobi - Siklis 2100 meter, 1100 meter stijgen, 105 meter dalen

Voor de middag vervolgen we ons pad langs de rivier. In het recente verleden is hier een aantal "landslides` geweest. Daar zullen we omheen moeten, langs zo nu en dan behoorlijk steile paadjes. Aan hoge rotswanden zien we enorme bijennesten hangen waar de “honeyhunters” de honing uithalen en verkopen. Na de lunch klimmen we over de vele traptreden in een paar uur omhoog tot zo’n 2050 meter. Afhankelijk van de mogelijkheden kamperen we net boven het dorp Siklis is een grote vlakke plek die dienst doet als kampeerplaats of op een kampplaats bij een lodge in het dorp.

Dag 6 Siklis naar Taza 2375 meter, 940 m. stijgen, 510 m. dalen

We dalen af door het grote dorp Siklis. Het is schitterend gelegen hoog tegen de helling van de berg. Maïskolven hangen in rekken te drogen en op de achtergrond zie je de sneeuwwitte flanken van de Lamjung Himal. We dalen verder over een steil en glibberig junglepad tot aan de rivier op ongeveer 1450 meter hoogte. Na de middag klimmen we alleen nog maar over de kam van de heuvel. In het begin passeren we nog een enkele herdershut later is het hoofdzakelijk bos. Het kamp is op een hoogte van ongeveer 2400 meter op een open plek in het bos. Een probleem kan hier zijn om water te vinden. Meestal liggen her en der nog wel wat poelen verspreid onder de rotsen. Je mag hier dus niet verwachten dat je je uitgebreid kunt wassen. We zijn blij als er genoeg water is om te drinken en om te koken. Ook moeten we ’s morgens al voldoende water meenemen voor gebruik gedurende de klim.

Dag 7 Taza naar Taiza 3560 meter, 1189 m. stijgen, 27 m. dalen

Het is vandaag ongeveer 4 uur alsmaar omhoog door het bos over een graad van de berg. Een mooie route met aan weerszijden prachtige uitzichten. Op ongeveer 3550 meter stoppen we bij een hutje, waar in de zomer herders bivakkeren, terwijl ze hun vee hier laten grazen. Mocht het drassig zijn, dan is er een kwartier verderop nog een goede kampeerplaats waar we heen kunnen gaan.

Dag 8 acclimatisatie

We zijn nu op 3550 meter hoogte en nemen een dag om ons lichaam te laten wennen aan de hoogte. Wie zin heeft kan alvast een kijkje nemen wat hoger op de berg om `s avonds weer terug te keren in het kamp. 345 m. omhoog en omlaag. De kampplaats ligt fantastisch met uitzichten rondom! Het komt voor dat er op deze plek weinig water is.

Dag 9 Taiza naar Thulo Thalne 4050 meter, 625 m. stijgen, 172 m. dalen

Gestaag klimmen we vandaag weer verder. We lopen deels over de graat deels langs soms steile hellingen waarop misschien wat sneeuw ligt. Na een uur bereiken we de boomgrens en de uitzichten zowel naar de bergen als naar de dalen zijn overweldigend. We speuren de sneeuwwitte graat van de Annapurna af en vragen ons af waar de Namun Banjyang zou zijn. Het pad is hier af en toe nauwelijks te onderscheiden of is door een recente aardverschuiving verdwenen zodat we soms ons eigen pad moeten maken. De kampplaats is naast een halfbevroren meertje waar alleen de echte diehards zich nog wagen voor een dagelijkse bad.

Dag 10 Thulo Thalne naar Namun Phedi 4100 meter, 623 m. stijgen, 560 m. dalen

Ook vandaag weer en schitterende dag. De hoofdketen van de Annapurna wordt nu voor een groot deel aan het oog onttrokken omdat je voor het merendeel contourend verder trekt langs bergkammen die er net voor liggen. We steken halverwege een pas over van ongeveer 4500 meter hoog. Na deze pas is het eindeloos contouren langs steile berghellingen en over uitlopende kammen. Links is de berg en rechts soms peilloos diepe afgronden en soms prachtige grazige bergweiden. Dit is de kant die steil afloopt in de Marsyandi vallei die inmiddels zo veel lager ligt dat je alleen nog maar een vermoeden kunt hebben hoe diep het is. Vlak voor het kamp steek je nog een pas over waarna even later een stuk steile afdaling volgt. Namun Phedi ligt in een brede kom met een mooie meanderende beek tussen loodrechte wanden. Van hieruit krijg je mogelijk zicht op de Namun Banjyang al is hij moeilijk te lokaliseren voor degenen die niet precies weten waar hij is. Het is dus mogelijk dat de acclimatisatiedag naar deze plek wordt verschoven.

Dag 11 via Namun Bhanjyang 4940 meter naar Thanchok 4215 meter, 955 m. stijgen, 834 m. dalen

Kort nadat we het kamp hebben verlaten dalen we af naar de rivier en kijken we waar we over kunnen steken. Dit kan lastig zijn omdat de oevers geteisterd worden door het smeltwater dat in het voorjaar omlaag komt en er elk jaar weer opnieuw gezocht moet worden naar een plek waar de oversteek mogelijk is. Daarna begint de steile zig-zag klim naar de pas. Ongeveer halverwege gaan de grashellingen over in puin en er is nauwelijks meer sprake van een pad. Zowel in het voor- als najaar moet je hier rekening houden met sneeuw zodat het hier zeer wenselijk is enige ervaring te hebben met wandelen in deze omstandigheden.

Boven op de pas is het uitzicht weergaloos. Links stromen de gletsjers van de Lamjung Himal af en rechts zie je ogenschijnlijk dichtbij, beneden je de vlakke plaats waar het kamp is. Verderop glijden je ogen langs de Manasluketen, de Kang Guru, Pisang Peak en de Chulu`s en andere bergtoppen die de grens met Tibet markeren. Als er sneeuw ligt kan het moeilijk zijn het pas aangelegde, smalle pad te vinden. Eenmaal over de pas blijkt het dan nog een flink stuk lopen te zijn naar een kamp dat nog steeds hoog ligt en waar het soms flink kan stormen!

Dag 12 Thanchok Kharka - Koto 2600 meter, 313 m. stijgen, 1789 m. dalen

Vanaf het kamp is het 100 meter omhoog om een kammetje over te steken voordat je aan de lange, soms steile en glibberige afdaling kunt beginnen. Het pad is opnieuw aangelegd en is ook goed te volgen ook al zijn er hier en daar al weer wat kleine aardverschuivingen geweest. We lopen nu weer door steeds rijkere vegetatie naar beneden en de lunchplek is in een bos. Een uurtje na de lunch stuiten we op de hoofdroute van de Annapurna en we genieten direct even van een breed pad dat ons naar Timang voert. Beneden kolkt de Marsyandi zich een weg naar beneden. We bevinden ons nu in de hoge en droge Tibetaanse wereld achter de Annapurna`s waar onder andere gerst verbouwd wordt. In Timang lunchen we. Onze kok kan de keuken van een lodge gebruiken. Een rustige wandeling van twee en een half uur voert ons naar Koto. We merken duidelijk dat we hier op de hoofdroute van het Annapurna Circuit lopen. In Koto kamperen we in de tuin van een lodge.

Dag 13 Koto - Meta 3570 meter, 1326 m. stijgen, 344 m. dalen

Nadat we de checkpost zijn gepasseerd hebben we de hoofdtrail van de Annapurna alweer verlaten. De rest van de dag lopen we door een onbewoonde nauwe kloof langs de brullende rivier. De bossen zijn prachtig met enorm hoge woudreuzen maar ook overal dik bamboe. We stijgen behoorlijk en we steken regelmatig over hangbruggen de rivier over. We lopen over een pad, als in een film, achter een waterval langs! Na Dharmasala is het nog ongeveer 1 uur en 15 minuten lopen. We kiezen ervoor niet in Dharmasala te overnachten omdat daar erg weig ruimte is. Het laatste stuk voor de kampplaats, even voorbij Dharmasala is een stevige klim.

Dag 14 Meta– Nar 4250 meter, 830 m. stijgen, 150 m. dalen

Voor de lunch stijgen we alweer zoveel dat we boven de boomgrens uitkomen. De vallei opent zich en het wordt duidelijk dat je hier aan het begin staat van het Tibetaanse plateau. De vallei is naar het noorden toe een soort bizarre bergwoestijn met pinakels en geulen. Links beneden in de diepte zien we een brug over een kloof die wel zo`n 200 meter diep moet zijn. Dit is de route die wij overmorgen nemen naar het dorpje Nar. Noordwaarts verbreedt de vallei zich en we lopen langs verschillende bijna verlaten nederzettingen. In de zomermaanden worden er, zo te zien, veel yaks, schapen en geiten gehouden. Net voor de vallei zich versmalt tot een kloof staan de 30 huizen die het dorp Kyang vormen. De stenen van de mani-muur bij de ingang van het dorp zijn smurfenblauw geverfd, later zien we dat ook bij het klooster van Phu. De hoofdlama maakt de verf zelf en vertelde dat het verder niets te betekenen heeft, hij vond het gewoon een mooie kleur.

Dag 15 Nar 4250 meter – Rustdag

Vandaag een dag om het ‘Tibetaanse’ dorp Nar te verkennen, een dagje uit te rusten, een boek te lezen, enzovoorts. Morgen de oversteek van de hoge Kang La.

Dag 16 Nar naar Kang La Phedi 4500 meter, 250 m. stijgen, 0 m. dalen

Een eenvoudige, korte wandeling als voorbereiding op de pasoversteek van morgen.

Dag 17 Kang La – Ngawal 3660 meter, 830 m. stijgen, 1700 m. dalen

In tegenstelling tot de klim naar de Namun Bhanjyang is er dit keer wel een duidelijk pad. De lokale bevolking onderhoudt regelmatig contacten met familieleden in Ngawal, het eerste dorpje over de pas. Het eerste uur lopen we nog geleidelijk omhoog. Links en rechts zijn kale rotswanden waar je misschien blauwschapen kunt zien. Na de lunch is het nog een steile klim naar de pas op 5322 meter. De top is getooid met een hele verzameling gebedsvlaggen. Vanaf de top kun je de hele Annapurnaketen overzien en iets lager ook een groot deel van de route naar het Tilicho meer aan de overkant van de vallei. Diep beneden ligt het authentieke dorp Ngawal. De afdaling is recht toe recht aan en 1800 meter lager heb je echt wel knikkende knieën. Het is handig als je hier gebruik kunt maken van stokken om je gewrichten wat te kunnen ontzien. Ons kamp is op een weide bij het dorp.

Dag 18 Ngawal richting Koto 2600 m, 100m. stijgen, 1200 m. dalen

Na de lange afdaling van gisteren volgt vandaag de verdere afdaling naar Koto. ‘Slechts’ 1200 meter afdalen, maar wel zeer geleidelijk. Koto kennen we nog, het eerste dorp waar we verbleven na de Namun Bhanjyang. Na deze laatste lange wandeldag is het tijd om afscheid te nemen van de begeleidingsploeg. Fooien worden uitgedeeld en feest wordt gevierd!

Dag 19 Per jeep via Jagat naar Besisahar.

Een hobbelrit naar Besisahar.

Dag 20 Per bus retour naar Kathmandu 1300 meter

We gaan met de bus in ongeveer zes uur terug naar Kathmandu, waar we nog een dag tijd hebben om rond te kijken, inkopen te doen en ons op te maken voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Dag 21 – Kathmandu

Vrije dag in Kathmandu

Dag 22

Einde reis na ontbijt

Praktische informatie

Deelname eis

conditie tot 8 loopuren

Reisleiding

NKBV tochtleider: Marie-José Wijntjes

De reis wordt in samenwerking met Snow Leopard georganiseerd.

Uitrusting

Je kunt bagage afgeven tot 14 kg. De bagage dien je in een plunjezak of grote rugzak of tas te doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak.

Wat neem je mee

 • bergwandelschoenen (B/C schoenen)
 • rugzak 35-40 liter, volstaat voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt
 • rugzak/tas/plunjezak tbv bagagevervoer
 • slaapzak
 • lakenzak
 • slaapmat
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek (met doorlopende ritsen) winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Tijdens de kennismakingsdag wordt er uitvoerig stilgestaan bij de uitrusting.

Accommodatie

Prijsinfo
Ledenprijs € 2.435,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 4 nachten in hotel met ontbijt, op basis van indeling in tweepersoonskamer
 • transfers in Nepal van en naar vliegveld, naar en van hotel
 • alle vervoer over land
 • Engels sprekende gids, tijdens trektocht
 • dragers en/of lastdieren voor bagagevervoer tijdens trektocht
 • alle collectieve kampeermaterialen (messtent, WC-tent, eetgerei, etc) tijdens trektocht
 • alle vervoer (transfers, vliegen) alle overnachtingen in tweepersoonstenten, inclusief ontbijt, lunch, avondeten tijdens trektocht
 • national park fees
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • vaccinaties/reisdocumenten
 • lunch en diners in hotels
 • drankjes
 • fooien
 • persoonlijke uitgaven

Single supplement
hotel € 80
tent € 85

Voorbereiding

Kennismakingsdag
n.n.b.

Reisdocumenten

 • Je paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland. Bovendien moeten er in het paspoort nog 2 lege pagina’s naast elkaar beschikbaar zijn.
 • Voor Neal heb je een visum nodig, kosten ± € 65

Vaccinaties
Overleg met je huisarts, GGD of Thuisvaccinatie.nl welke vaccinaties voor deze reis noodzakelijk zijn.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek