Cordillera Real met Salar de Uyuni, Trektocht

Aantal dagen 22
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 2.985,- per persoon
Cordillera Real met Salar de Ulyunic, Vreemde Voettocht

Cordillera Real met Salar de Uyuni, Trektocht

Cordillera Real met Salar de Ulyunic, Vreemde Voettocht
Aantal dagen 22
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 2.985,- per persoon

Bolivia is één van de armste en meest Indiaanse landen van Zuid-Amerika. Overal zie je de felgekleurde draagdoeken om de schouders van vrouwen met hun bolhoedjes en vlechten. Zoals de vulkanen in de omgeving van Uyuni de westgrens van de Andes vormen, zo vormt de Cordillera Real de oostgrens. Tussen deze twee bergketen ligt een hoogvlakte en het mystieke Titicaca meer. La Paz, culturele hoofdstad van Bolivia, ligt aan de voet van deze besneeuwde bergen. Na een bezoek aan Copacabana, een dorpje aan de oevers van het Titicaca meer, beginnen we onze 12-daagse trekking door de Cordillera Real. Na een overnachting in La Paz vlieg je door naar Uyuni. Het zoutmeer van Uyuni is van een buitenaardse schoonheid. Een van die natuurverschijnselen die je met eigen ogen gezien moet hebben. Een op ijs lijkende zoutvlakte met hier en daar een ‘wak’ waarin je ziet dat het zout zo’n 25 centimeter dik is; genoeg om een zwaarbeladen vrachtwagen te dragen. Met een jeep rijden we van het ene hoogtepunt naar het andere. Via La Paz vliegen we uiteindelijk terug naar Amsterdam.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Aankomst in La Paz. Waar we elkaar treffen wordt in onderling overleg afgesproken.

Dag 2 La Paz

In de nabijheid van het hotel zijn prachtige markten, en overal zitten Aymara-vrouwen (met bolhoedjes) met hun handelswaar op straat. In de stad kunnen diverse musea bezocht worden, maar er zijn ook mogelijkheden om groepsgewijs een city tour te doen (inclusief een bezoek aan het surrealistische landschap van Moon Valley) in combinatie met een acclimatisatietocht naar de bijzondere Palca canyon.

Dag 3 La Paz - Tiwanaku - Copacabana

Met de bus rijden we in twee uur naar Tiwanaku. We bezoeken de ruïnes van Tiwanaku, een cultuur die veel ouder is dan die van de Inca`s en dateert van 1500 voor- tot 800 na Chr. Vroeg in de middag rijden we in drie uur naar Copacabana aan het gigantische Titicacameer. Om hier te komen zullen we een klein stukje per boot afleggen, hetgeen een leuke afwisseling is. Copacabana is een bedevaartsoord waar je je auto of je ezel kunt laten zegenen en voor je kunt laten bidden; het katholicisme uit zich hier in een vrolijke vermenging met het oude moeder-aarde geloof.

Dag 4 Copacabana - Isla del Sol

De volgende morgen varen we naar Isla del Sol, het eiland van de Zon. Hier maken we een dagtocht. In vier tot vijf uur lopen we over de kam van het eiland, vanaf de Inca-ruïnes aan de noordkant naar de Inca-trappen en het kleine Inca-paleisje Pilcocaima aan de zuidkant. We hebben een prachtig uitzicht op de Cordillera Real. Volgens de legende is op dit eiland de eerste Inca-koning Manco Capac met zijn zustergemalin Mama Oclo door hun vader, de Zon, op aarde gezet. We overnachten in een zeer eenvoudige hostal aan het water, aan de noordkant van het eiland.

Dag 5 Isla del Sol - Sorata

We verlaten Isla del Sol per boot en, alvorens we koers zetten naar het vasteland (Kalaque), brengen we een bezoek aan Isla de la Luna, alwaar we de onlangs gerestaureerde ruïnes van het voormalige maagdenverblijf bezoeken. Hier werd aan de uitverkorene jonge dames geleerd hoe te weven, te handwerken en zich te gedragen als een dame. Alles onder leiding van de vrouw van de koning. Het uiteindelijke doel van deze jonge dames: gedurende één jaar de vrouw te mogen zijn van de koning. Wanneer we aankomen in Kalaque, worden we opgewacht door onze keukenploeg/hulpgids met een minibus, vanaf hier vergezellen zij ons op onze trektocht door de Cordillera Real. De minibus brengt ons in 3 uur naar Sorata (2670 m). Hier overnachten we in een voormalig staatshotel. Ook al is deze locatie enigszins gedateerd, het is een waar voorrecht om hier te mogen overnachten en je de glorietijd van weleer voor te stellen.

Dag 6 Sorata – Cocoyo

We vertrekken per jeep en rijden in ongeveer 4 uur naar het gehucht Cocoyo. Onderweg zien we enkele goudmijnen en kunnen we genieten van het zicht op Mt. Jancouma 6427 meter, we zien maïs plantages en vogels. We zoeken een goede plek voor onze eerste kampeernacht.
Vanuit Cocoyo kijken we uit op een bergflank waar goudmijnen te vinden zijn; de hutjes van de mijnwerkers bestaan uit uitsluitend een plastic dak boven het hoofd, hetgeen het duidt op het vermoeden van een zwaar en armoedig bestaan.

Dag 7 Cocoyo – Chojolpaya

De kans bestaat dat we wakker worden met ijs op de tent. We overleggen of we de tenten afbreken voor of na het ontbijt. Dan lopen we gedurende de ochtenduren naar de pas Asiri, gedeeltelijk over een ezelpad en een zandweg. Daarna, dalen we in een klein uurtje af om vervolgens zo’n anderhalf uur te stijgen naar een volgende vallei op hoogte. Deze dag komen we enige vorm van bewoning tegen, bestaande uit een paar huisjes, al dan niet bewoond. We worden meer en meer één met de natuur. Totale looptijd: 5,5 uur.

Dag 8 Chajolpaya – Negruni

Vanochtend hebben we een pittige klim naar de Negruni pas (op 4950 meter) voor de boeg. Rechts van ons passeren we de Totochani, een geliefd gebied voor bergbeklimmers. Dan is het zoeken naar een goede kampplek, ondertussen genietend van de mooie meertjes en prachtig besneeuwde toppen. Na aankomst vertrekt onze eerste ploeg arrieros (= muilezeldrijvers). Morgenvroeg worden zij vervangen door een verse ploeg.

Dag 9 Negruni – Lloco Lloconi (= Chearaco)

Vanaf onze kampplek dalen we af over een rotsachtig pad en we volgen dan de loop van de rivier. De omgeving doet lieflijk aan en voor het eerst sinds het begin van de trek passeren we echte bewoning (op 4000 meter). Na enige tijd slaan we rechts af een andere vallei in en zetten de stijging in. We lunchen op 4150 m. Dan is het nog 1,5 uur naar de kampplek, een mooie plek aan het water op een hoogte van 4270 meter. De rest van de middag hebben wij vrijaf.

Dag 10 Lloco Lloconi – Janqu Lacaya

De eerste 2,5 uur stijgen we, het ene moment fors, het andere moment geleidelijk. Uiteindelijk bevinden we ons op de pas op 4774 meter en zetten daarna een eenvoudige afdaling in. In de verte zien we een weg, die we morgen grotendeels zullen volgen. Totale looptijd 5 uur.

Dag 11 Janqu Lacaya – Quta Thiya

In 2,5 uur lopen we naar de pas op 5000 meter. We volgen veelal de onverharde weg, auto’s kom je hier nagenoeg niet tegen, en als het kan maken we een doorsteek. Ook al volgen we de weg, het uitzicht is subliem: achter ons besneeuwde toppen en links van ons een aaneenschakeling van turquoise gekleurde meren. Ons kamp ligt op 4460 m. Om dit te bereiken lopen we zo’n zes uur. In de avond vertrekt onze tweede muilezelploeg.

Dag 12 rustdag

Wassen, luieren, vissen, een topje beklimmen of een wandeling langs de meren. Iedereen kan een individuele keuze maken. Vandaag worden we opnieuw bevoorraad, hetgeen tevens betekent dat onze kok en zijn helpers de volgende dag per auto naar het volgende kamp vertrekken. Wij genieten in alle rust van onze prachtige, meerrijke en bergachtige omgeving.

Dag 13 Quta Thiya – Ajuani

Vandaag lopen we grotendeels over vals plat. Dan volgt een stijging en krijgen we zicht op een mooi stukje altiplano met meertjes, de Huayna Potosi berg en een grote roodgekleurde (onbemande) berghut waar we de nacht zullen doorbrengen. In totaal lopen we 4,5 uur.

Dag 14 Ajuani – Lago Juricota

Bij vertrek vanaf de berghut staat ons een verrassing te wachten, er is een nieuwe ploeg arrieros. Dit keer worden onze spullen vervoerd door zowel ezeltjes als…jawel: lama’s. Een belevenis op zich om te zien hoe deze dieren gevangen worden, bij elkaar gehouden worden en beladen worden. Vandaag hebben wij de keuze uit een tweetal routes (verschil in looptijd = 1 uur). De keuze is aan de groep. In beide gevallen komen we uit bij een sublieme plek op 4700 m aan een meertje met uitzicht op de Condoriri. Rechts daarvan ligt de Austria Peak, ons doel voor morgen. Totale looptijd bedraagt 4,5 uur.

Dag 15 Austria Peak

Bij vertrek vanaf de berghut staat ons een verrassing te wachten, er is een nieuwe ploeg arrieros. Dit keer worden onze spullen vervoerd door zowel ezeltjes als…jawel: lama’s. Een belevenis op zich om te zien hoe deze dieren gevangen worden, bij elkaar gehouden worden en beladen worden. Vandaag hebben wij de keuze uit een tweetal routes (verschil in looptijd = 1 uur). De keuze is aan de groep. In beide gevallen komen we uit bij een sublieme plek op 4700 m aan een meertje met uitzicht op de Condoriri. Rechts daarvan ligt de Austria Peak, ons doel voor morgen. Totale looptijd bedraagt 4,5 uur.

Dag 16 Tuni Condoriri - Liviñosa

Na het verlaten van onze kampeerterrein zullen we twee passen met een gemiddelde hoogte van 4850 meter oversteken. Daarna dalen we af in de canyon naar onze kampeerplek op 3800 meter. Het is ongeveer 8-9 uur lopen.

Dag 17 Liviñosa - Botijlaca - La Paz

In ongeveer een uur dalen we af naar Botlijaca, waar het transport staat te wachten om ons naar La Paz te brengen. Het doet pijn om afscheid te moeten nemen van deze omgeving en de mensen die ons de gedurende deze trek begeleid hebben. In 3 uur rijden we terug naar La Paz. Onderweg stoppen we in de buurt van het basiskamp van Mt. Huayna Potosí 6088 meter en het spookdorp Milluni met zijn begraafplaats.

Dag 18 vlucht naar Uyuni

12.000 km2 aan zoutvlakte met een diepte van 120 m. Kortgezegd indrukwekkend. In verband met de enorme oppervlakte die we willen bestrijken, zullen we een groot deel van de komende dagen per jeep vervoerd worden. We vertrekken in alle vroegte uit La Paz en vliegen naar Uyuni. Daar wacht onze agent ons op. Allereerst bezoeken we de plaats Uyuni, alwaar gelegenheid is voor een ontbijt of kopje koffie in een lokaal café. Door de brede straten van Uyuni waait een niet aflatende wind die van die typerende ronde bolle ‘western’ struiken met zich meevoert. Ook hier is een Plaza de Armas, normaal het sociale centrum van elke Zuid-Amerikaanse stad. Op de bankjes zie je maar zelden iemand zitten, door de kou en wind blijft iedereen liever binnen. Op sommige binnenplaatsen zien we nandu’s (struisvogels). In de tweede helft van de ochtend brengen we een bezoek aan het treinenkerkhof, alsmede aan Colchani (alwaar een toeristenmarkt en een klein museum en zoutfabriek) om vervolgens uit te komen op de immens uitgestrekte zoutvlakte. Een dergelijke omgeving en omvang is haast niet te bevatten, maar nadat we toch enigszins gewend zijn geraakt, lunchen we aan de voet van het eiland Inka Wasi (cactuseiland, alwaar cactussen met een leeftijd van meer dan honderd jaar groeien). Hier brengen we enige tijd door voordat we (per jeep) naar onze lodge in Awakisa gaan. Een mooie lodge in de stijl van de omgeving.

Dag 19 Awakisa – Huaylla Jara

Op de salar/zoutvlakte is van alles te zien. Per jeep brengen we een bezoek aan de de meest indrukwekkende hoogtepunten, waaronder de grotten “las galaxias”, een oude begraafplaats, prachtige rotsformaties en een aantal lagunes (meertjes met laagstaand water), waarvan er een aantal bevolkt worden door vele flamingo’s. Afhankelijk van omgeving, licht en temperatuur laten de lagunes steeds andere kleuren zien (rood, roze, groen, grijs en blauw); fotogenieker kan het niet zijn. We overnachten in een primitieve groepsaccommodatie.

Dag 20 Huaylla Jara - Uyuni

Het hoogtepunt van Uyuni is toch wel “sol de mañana”, een plek waar geisers en bubbelend modder samenkomen.
Het is nog steeds vroeg wanneer we deze plek aandoen en daardoor ook behoorlijk koud. Het is fijn om even later weer in te kunnen stappen in een relatief warme jeep die ons vervolgens naar een locatie brengt alwaar we ontbijten. Hier hebben we ook gelegenheid om een thermisch en heilzaam bad te nemen (wel snel aan- en uitkleden want het kan hier koud zijn). Nadat we ook een bezoek hebben gebracht aan Laguna Verde (op 25 km afstand van de Chileense grens), rijden we via Laguna Colorada terug naar Uyuni. Onderweg doen we het vriendelijke mijnwerkersdorp San Cristobal aan. ’s Avonds nemen we afscheid van dit prachtige/bijzondere gebied en de lokale mensen die ons de afgelopen dagen begeleid hebben.

Dag 21 vlucht naar La Paz

We keren in aller vroegte per vliegtuig terug naar La Paz. De rest van de dag is vrij te besteden.

Dag 22

Einde reis na het ontbijt..

Praktische informatie

Deelname eis

conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

NKBV tochtleider: Sjors Kurvers

De reis wordt in samenwerking met Snow Leopard georganiseerd.

Uitrusting

Tijdens de trek mag 10 kg p.p. aan persoonlijke bagage worden afgegeven. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak of tas doen. Spullen die niet nodig zijn tijdens de trek kunnen eventueel achtergelaten worden in La Paz. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten en een medicijnton meegaan naar Bolivia, is vragen we om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.

Wat neem je mee

 • bergwandelschoenen (B schoenen)
 • rugzak 35-40 liter, volstaat voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt.
 • plunjezak/rugzak/tas voor bagagevervoer
 • slaapzak, geschikt voor -10ºC (in waterdichte hoes)
 • slaapmat
 • lakenzak
 • warm winddicht jack
 • regenkleding
 • trekkingbroek
 • korte broek
 • enkele T-shirts/blouses
 • warme trui (fleece)
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • handschoenen
 • gympe
 • telescoopstokken, indien gewenst
 • gamachen
 • sjaal
 • zonnebril
 • muts
 • zonnepetje/hoed
 • EHBO-setje

Tijdens de kennismakingsdag wordt er uitvoerig stilgestaan bij de uitrusting.

Aanvullende informatie

Klimaat
Bijna de gehele reis verblijven we op hoogtes boven de 3500 meter, vaak boven de 4000 meter. We steken zelfs een aantal passen van rond de 5000 meter over. Hoog in de bergen wordt het ’s nachts erg koud (tot –10 ºC) terwijl overdag in het zonnetje de temperatuur gevoelsmatig oploopt tot 10 à 20 ºC. Verder is er in juli, wanneer deze reis door HT wordt uitgevoerd, altijd kans op een flinke regenbui of zelfs sneeuw. Goede regenkleding heb je zeker nodig.

Accommodatie

Prijsinfo
Ledenprijs € 2.985,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • Engels sprekende gids
 • airporttransfers
 • hotelovernachtingen met ontbijt, volgens reisschema
 • lodge accommodatie Uyuni (basic)
 • alle maaltijden Uyuni
 • geheel verzorgde trektocht met tenten, eetgerie, eten en drinken
 • kok
 • muildierdrijvers en muildieren voor bagagevervoer
 • alle vervoer over land en water (Titicaca meer)
 • vliegticket La Paz - Uyuni v.v.
 • privé vervoer Uyuni
 • national park fees
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • vaccinaties/reisdocumenten
 • lunch en diners in hotels
 • drankjes buiten de trektocht
 • persoonlijke uitgaven

Single supplement
€ 255

Voorbereiding

Kennismakingsdag
n.n.b.

Reisdocumenten
Je paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn vanaf de inreis, met minimaal één lege visumpagina.

Vaccinaties
Overleg met je huisarts, GGD of Thuisvaccinatie.nl welke vaccinaties voor deze reis noodzakelijk zijn.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek