Santo Antao, Trektocht

Aantal dagen 15
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.355,- per persoon
Vreemde Voettocht Kaapverdië

Santo Antao, Trektocht

Vreemde Voettocht Kaapverdië
Aantal dagen 15
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 10
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.355,- per persoon

Deze unieke reis combineert wandelingen op 3 verschillende eilanden die ook nog eens elk een heel verschillend karakter hebben. Het hoofdeiland kent veel verschillende facetten en is relatief groen en bergachtig. Fogo bestaat bijna in z’n geheel uit de gelijknamige vulkaan dat teven het hoogste punt is van heel Kaapverdië. We beklimmen de bijna 3000 meter hoge top. Boa Vista is het woestijn eiland waar we kunnen genieten van het strand maar ook van fantastische landschappen in het binnenland. En natuurlijk overal die heerlijk relaxte Kaapverdiaanse sfeer.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We treffen elkaar op het vliegveld van Sao Vicente of in het hotel in Mindelo.

Dag 2 Veerboot Mindelo naar Porto Novo op eiland Santo Antao

Aan het begin van de ochtend varen we met de veerboot van Mindelo naar Porto Novo op het naburige eiland Santo Antao, waar we het grootste deel van deze reis zullen doorbrengen. De overtocht duurt ongeveer vijf kwartier. Van daaraf volgt een transfer in minder dan een uur naar het gehucht Pico da Cruz op 1500 meter. Dit gehucht ligt op een bergkam, die het droge zuidelijke deel van het eiland scheidt van de noordoostkant van het eiland. Voor we aan de echte wandeling beginnen maken we een korte stop bij de imposante Covo-krater: de kraterwanden zijn bebost, maar op de vruchtbare bodem wordt van alles verbouwd, waaronder mais, groentes en aardappelen. Dan begint de lange en pittige afdaling naar de vallei van Paúl via een weinig gebruikte route. We duiken een dichtbegroeid bos in, maar belanden al snel op een punt met een prachtig uitzicht op het groene dal en de oceaan beneden ons. De afdaling is regelmatig behoorlijk steil, maar goed te doen. Soms is het even zoeken als het pad samenvalt met de bedding van een rivier, al dan niet met water gevuld. Na een rivierdoorsteek – waarbij soms sandalen nodig zijn – komen we op een smalle verharde weg. Van hieruit is het nog een kilometer lopen naar ons hotel in Vila das Pombas. Dit kleine plaatsje met een aantrekkelijk kerkpleintje ligt direct aan de oceaan. We verblijven hier twee nachten. Het avondeten vindt plaats bij een eetgelegenheid in de buurt.

6u, +1800m, -350m

Dag 3 Vila das Pombas: dagtocht door Val de Paúl of rustdag.

Na een korte transfer worden we afgezet op het startpunt van vandaag dat op +/- 120m ligt. We beginnen meteen te stijgen, een gestage klim langs akkertjes, verspreid liggende huizen en gehuchtjes. Vervolgens loopt het pad langs grillige bergwanden met hier en daar levada’s. Deze kunstmatige irrigatiekanalen zijn van groot belang voor de boeren om hun land te bevloeien. We zien echter dat deze hier en daar vervangen gaan worden door polyethyleen buizen. We klimmen boven de bomen en akkers uit naar de graat die naar de Pico António (+/- 700m) voert vanwaar we prachtig uitzicht hebben over de vallei en de oceaan. Op de graat wat huisjes waar we op een terrasje van een ijskoude cola kunnen genieten. Dan een, af en toe, steile afdaling van ongeveer 300m voor we de weg bereiken. Bij O’Curral, een gezellig restaurantje met een Duitse eigenares, worden we weer opgehaald door de bus en naar ons hotel gebracht. Omdat we vast op veel plekken wat uitgebreider rondkijken zal deze tocht in de praktijk langer duren dan de 3,5 uur, die er qua effectieve looptijd voor staat.

3½u, +685m, -385m

Dag 4 Ribeira de Torre (440 m) - Agua das Caldeiras (1380m)

Na een transfer van een half uur worden we afgezet in het dal ten noordwesten van de Val de Paul, in de Ribera de Torre (‘ribera’ betekent ‘dal’). Het startpunt Oxo ligt op +/-200 meter. De klim naar Agua das Caldeiras is met name aan het begin en tijdens het middenstuk steil, maar vlakt naar boven toe uiteindelijk tijdelijk af, tot vlak onder het laatste pittige klimmetje naar het bos van oude naaldbomen, die in staat zijn om met hun naalden vocht te onttrekken aan de regelmatig opdoemende – maar vaak ook weer oplossende – nevelwolken. Het hoogste punt ligt op +/- 1470 meter en we bevinden ons nu aan de andere kant van de Covo krater. Kort daarna bereiken we een verharde weg met niet veel verkeer, die we even volgen tot we via een klein paadje bij onze volgende overnachtingsplek arriveren. Er is hier geen stromend water en we behelpen ons met een grote ton en een emmertje. We slapen, eventueel in een tentje, op het dak van het gebouwtje of in een paar ruimtes die ons ter beschikking worden gesteld. Een mooie plek in een bijzondere omgeving.

4½u, +1320m, -120m

Dag 5 Agua das Caldeiras (1380 m) – Caibros (350 m)

Voor de verandering voert het eerste deel van deze tocht over een, hier en daar, bestraat stuk weg waar een enkele keer een auto langs komt. Het loopt ontspannen door een golvend heuvellandschap en de route gaat maar beperkt op en neer. We lopen zo hoog dat op open plekken het ruige kustgebergte mooi afsteekt tegen het strakke blauw van de oceaan erachter. Dan bereiken we een prachtig uitzichtpunt. Steile canyons en een graat met een spectaculaire rotsbrug gaan over in een langgerekt dal diep beneden ons. Een oud muilezelpad zigzagt op de ene plek steil naar beneden, elders traverseert het geleidelijk dalend langs bergwanden met speklagen van bruin-geel-paarse afzettingen. Terrasvormige akkertjes kondigen de komst van het dorp Caibros aan. Hier worden we opgehaald door de bus en naar Ponta do Sol gebracht, waar we overnachten.

5½u, +350m, -1350m

Dag 6 Caibros - Ponta do Sol – Cha d’Igreja (110 m)

We worden in Caibros opgehaald door de bus en naar Ponta do Sol gebracht. Hier begint onze spectaculaire wandeling langs de woeste kust. De golven van de oceaan beuken op de rotsen en spatten met veel schuim uit elkaar. Het eerste uur is de weg nog berijdbaar maar er is weinig of geen verkeer. Bij het dorp Fontainhas, dat wat meer landinwaarts deels hoog tegen de klippen is gebouwd, houdt de weg op en wordt het een muilezelpad. Tijdens het eerste deel van de route gaat het behoorlijk op en neer met een hoogste punt op 210 meter, maar daarna wordt de route vlakker. Onderweg passeren we voorlopig nog een enkel gehucht, maar verder zitten we middenin de wilde natuur. Cruzinha da Garca is een klein dorp aan de kust dat zich na een uur of vier aandient. Iets verder slaan we linksaf naar de eindbestemming Cha d’Igreja, waar we overnachten in een eenvoudig hotelletje (residencial) middenin het kleine plaatsje.

5½u, +1000m, -900m

Dag 7 Cha d’Igreja: rustdag of dagwandeling

Dit is een goed moment in de reis om een rustdag te nemen of om het een dagje wat rustiger aan te doen. Van hieruit zijn er diverse korte uitstapjes en wandelingen mogelijk, die meestal eindigen aan de kust op een kilometer afstand van het hotelletje. In Cha d’Igreja zijn een paar kleine winkeltjes en wellicht is er ’s avonds een terrasje o.i.d. open. Wie wat meer wil kan een dagtocht maken vanuit Boca de Ambas. Deze tocht is optioneel en de transportkosten naar Boca de Ambas (Totaal +/- 2500 Esc. = € 23) zijn voor rekening van de deelnemers.

4u, +580m, 680m

Dag 8 Cha d’Igreja (110 m) –Figueiras (380 m)

Vandaag is er een pittig programma met heel veel stijgwerk en ook het nodige dalen. De komende twee dagen maken we de doorsteek door het ruige gebergte, dat het noorden van het eiland rigoureus afscheidt van de rest van het eiland. We dalen af naar zeeniveau en lopen over de smalle strook keien, tussen aan de ene kant het hoog oprijzende kustgebergte links en de aan- en afrollende oceaangolven rechts. Daarna gaan we landinwaarts omhoog naar een prachtig uitzichtpunt op 570 m hoogte. De hele route vandaag is spectaculair, mede omdat enkele steile passages relatief dicht bij de oceaan zijn. Er zijn echter in dit traject geen gevaarlijke stukken. Tot besluit steken we een laatste bergrug over van 500 m en dalen dan nog 100 m af naar het dorpje Figueiras, dat in een diepe maar vruchtbare canyon is gelegen. Hier overnachten we op matrassen in een of meerdere klaslokalen van een lagere school.

7u, +1200m, -900m

Dag 9 Figueiras (380 m) – Ribeira da Cruz (310 m)

Het patroon van gisteren met het nodige stijgen en dalen zet zich voort, maar nu op een lagere hoogte. Gaandeweg wordt het landschap ook droger en kaler. Na een uur of drie daalt de trail helemaal af naar zeeniveau. Als het tij meezit valt er een zandstrandje vrij en is dit een mooie plek om wat langere tijd op een plek met ook schaduw aan zee te zitten en te genieten van het komen en gaan van de golven. Zwemmen is door de sterke stroming meestal te gevaarlijk en verder dan even met je vermoeide voeten in het koele water moet je beslist niet gaan. Wel een heerlijke plek om te picknicken natuurlijk. Vanaf de picknickplek is het nog ongeveer 1,5 uur naar de overnachtingsplek in Ribeira da Cruz. Het omvangrijke dal van la Cruz is weer verrassend groen overigens en op de achtergrond bepalen grillig gevormde bergen de horizon.

5u, +720m, -800m

Dag 10 Ribeira da Cruz (310 m) - Norte (1080 m)

Het eerste uur wordt er langzaam gestegen op een weinig bereden zandweg. Hierna wordt het iets steiler met tussendoor enkele afdalingen, waarbij we een flinke canyon doorkruisen. Het middendeel van de route wordt weinig gebruikt en delen van de route zijn dan ook vervallen. Na het passeren van een kleine nederzetting bereiken we een plateau. De omgeving wordt gedomineerd door de vulkaan Tope de Coreo. We komen bij een eenvoudig blauw kerkje en zijn dan vrijwel aangekomen bij onze overnachtingsplek. Deze afgelegen accommodatie is weer heel eenvoudig. Er is geen stromend water: toilet moet met een emmer worden doorgespoeld en er is één geïmproviseerde douchemogelijkheid aanwezig. De elektriciteit wordt op deze plek alleen ’s avonds verzorgd via een bescheiden ronkende dieselgenerator. We blijven hier twee nachten.

4½u, +1050m, -280m

Dag 11 Dagtocht Norte naar Tope de Coreo of rustdag

Via een korte transfer komen we op het startpunt op +/-1270 meter. Het hoogste punt vandaag ligt op 1982 m. De klim verloopt gestaag ook al moeten er flink hoogtemeters gemaakt worden. De top zelf is alleen direct aan het begin en kort voor het bereiken ervan te zien. Onderweg krijgen we een paar kleinere vulkanen in de omgeving in het vizier en passeren we enkele mooi geërodeerde berghellingen. In feite zijn er wel vier toppen, die qua hoogte heel erg dicht bij elkaar liggen. De Topo de Coreo is de één na hoogste, maar met z’n prachtig gave vulkaanvorm en hellingen met intrigerende begroeiingspatronen is het wel veruit de mooiste. Bij goed weer hebben we prachtig uitzicht op de deels woest gekartelde contouren van het hele zuidelijke deel van het eiland en de omringende oceaan. De terugweg verloopt redelijk vlot, maar op enkele steilere passages, al dan niet voorzien van rolsteentjes, is het soms even oppassen geblazen. Via een brede canyon komen we bij het dorpje Cha de Feijoal waar een kleine supermarkt is en we water, frisdrank, bier en snacks kunnen kopen. Daarna lopen we terug naar onze overnachtingsplaats.

6u, +750m, -950m

Dag 12 Afdaling Norte (1080 m) naar Monte Trigo (50m)

De eerste uren van deze tocht traverseren we de noord- en zuidkant van de vulkaan op een hoogte van rond de 1000 meter, waarbij er weer een licht patroon van stijgen en dalen optreedt. Pas daarna begint de echte afdaling. Bij helder weer hebben we de hele tocht een imposant uitzicht op de hellingen van de vulkaan en de oceaan rondom. Gaandeweg worden de contouren van de westkust duidelijker en ruim een half uur voor aankomst in Monte Trigo staan we opeens op een hoog punt met uitzicht op het dorp beneden. Na aankomst is er ruim de tijd om even door het dorp te lopen, een duik in zee te nemen en op een klein terrasje aan het strand bij te komen van de inspanningen. Er zijn ook enkele miniwinkeltjes, waar heel basale zaken te koop zijn.

6u, +550m, -1560m

Dag 13 Ochtend: Kustwandeling Monte Trigo (50m) - Tarrafal (50m)

We vertrekken vroeg om de hitte van de dag voor te zijn, want onderweg is er amper schaduw van bomen. Wel biedt de schaduw van een kustgebergte in dit opzicht tijdelijk soelaas. Moeilijk is de tocht niet; wel moet er weer regelmatig tussendoor gestegen en gedaald worden. We lopen steeds zo dicht bij de kust dat het geluid van de branding voortdurend aanwezig is met tussendoor mooie uitzichten op de flanken van de vulkaan. Na ruim drie uur lopen bereiken we het plaatsje Tarrafal. Van oudsher is Tarrafal wel gezegend met een permanent functionerende waterbron hogerop in het gebergte, zodat hier naast visserij ook landbouw mogelijk is. In het westelijke deel van de plaats staan veel bomen, zodat je deze plek als een weldadige oase zult ervaren. Hier gaan we ook lunchen. De rest van de dag kunnen we deze kleine plaats verder verkennen, lekker relaxen in zon of schaduw en natuurlijk kan er gezwommen worden in het warme water van de oceaan vanaf het lange en brede strand met zwart zand. Kortom, een heerlijke plek om alle inspanningen van de afgelopen tocht van je af te laten glijden en alle indrukken een plaatsje te geven. Het diner is vanavond voor eigen rekening en restaurant Mar Tranquilidade van Suzi & Frank is met afstand de beste keuze. Wel vroegtijdig reserveren want het is erg in trek.

3u, +550m, -550

Dag 14 Tarrafal – Porto Novo - veerboot naar Mindelo (Sao Vicente)

De rit naar Porto Novo is 2 à 2,5 uur. Met de veerboot is het vervolgens een uur naar Mindelo. Rond half zeven zijn we terug in het hotel waar we bij aankomst geslapen hebben. De avond is ter vrije besteding. Diner is ook vanavond voor eigen rekening. Een aanrader is restaurant Chez Loutcha

Dag 15

Na het ontbijt eindigt de reis.

Praktische informatie

Deelname eis

conditie tot 6 loopuren

Reisleiding

NKBV tochtleider: Harrie Herfs

De reis wordt in samenwerking met Snow Leopard georganiseerd.

Uitrusting

Tijdens de tocht wordt de persoonlijke bagage vervoerd, behalve op dag 8,9 en 12,13 dan draag je zelf alle benodigde materialen.
De bagage dien je in een plunjezak, rugzak of tas doen.

Wat neem je mee

 • bergwandelschoenen (B schoenen)
 • rugzak 35-40 liter, volstaat voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt.
 • plunjezak/rugzak/tas voor bagagevervoer
 • slaapzak
 • lakenzak, kussensloop, indien gewenst
 • slaapmatje, indien in bezit
 • licht wind- en waterdicht jack
 • trekkingbroek,
 • enkele T-shirts/blouses met lange mouwen
 • warme trui (fleece)
 • wandelsokken
 • telescoopstokken, indien gewenst
 • zonnepetje/hoed
 • zonnebril
 • EHBO-setje
Accommodatie

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.355,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 14 overnachtingen op basis van logies en ontbijt
 • 12x lunch, 11x diner
 • alle transfers over land (vliegveld-hotel v.v., transfers voor excursusies)
 • ferryticket Sao Vincent - Santo Antao en v.v.
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • luchthavenbelasting kaapverdië € 35
 • vaccinaties/reisdocumenten
 • persoonlijke uitgaven

Toeslag 1-persoonskamer
€ 125,- (is niet in alle accommodaties mogelijk)

Voorbereiding

Kennismakingsdag
n.n.b.

Reisdocumenten
Je paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig te zijn na terugkomst in Nederland.

Vaccinaties
Overleg met je huisarts, GGD of Thuisvaccinatie.nl welke vaccinaties voor deze reis noodzakelijk zijn.

Over deze activiteit

Wandelen in markante, verlaten bergstreken met bijzondere culturen. Het is de ervaring van je leven. Je hebt alle bagage bij je in je rugzak of het wordt vervoerd. Je kookt en overnacht in de natuur met een tent of wordt gastvrij ontvangen in gezellige accommodaties. Als je een keer je grenzen wilt verleggen, dan doe je dat met een (kampeer)trektocht.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek