Frankrijk

Haute Savoie, Sneeuwschoencursus

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 05 feb
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.310,- per persoon
Basiscursus Sneeuwschoenwandelen
Frankrijk

Haute Savoie, Sneeuwschoencursus

Basiscursus Sneeuwschoenwandelen
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 05 feb
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.310,- per persoon
 • Veel leren over lawinekunde en sneeuwkunde
 • Inclusief e-learning module

Heeft het sneeuwschoenwandelvirus je te pakken, maar voel je je nog onvoldoende uitgerust om zelfstandig meer uitdagende of meerdaagse huttentochten te ondernemen? Dan is deze cursus sneeuwschoenwandelen in Frankrijk een mooie opstap. Onder leiding van International Mountain Leader maak je zes dagen lang sneeuwschoentochten in de Haute Savoie die je grotendeels zelf voorbereidt en begeleidt. We gaan in op lawinekunde, sneeuwkunde, tochtplanning, risico- management en oriëntatie in de winter. Het doel zijn niet lange, maar vooral leerzame sneeuwschoentochten waarin voldoende tijd is om de theoretische basis in praktijk te brengen. ’s Avonds is het lekker ontspannen in de sauna van het hotel.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We ontmoeten elkaar om 17.00 uur in hotel Esprit Montagne in La Chapelle d’Abondance, waar we vooruitkijken naar het weekprogramma en alvast de weer- en lawinesituatie onder de loupe nemen.

Dag 2
Met de gondellift Super Châtel overwinnen we snel zo’n 400 hoogtemeters en maken daarna kennis met de lawinereddingsmaterialen, zullen een 'slachtoffer' opsporen en uitgraven en gaan verschillende looptechnieken oefenen. Daarna maken we een inlooptocht: we passeren we de grens, en in Zwitserland aangekomen zien we al snel ons doel: Pointe de Bellevue. We bereiken dit schitterende uitzichtspunt via een bergrug vanaf waar we al lopende zicht hebben op het Meer van Genève, de Mont-Blanc en de hoge Zwitserse gletsjermassieven.
4 uur, +, 550m, -550m

Dag 3 t/m 7
Gedurende deze vijf dagen maken we dagtochten in de omgeving van het hotel. Daarbij zullen we afwisselend gebruik maken van liften en eigen vervoer om steeds terrein op te zoeken –onder en vooral boven de boomgrens– waar zoveel mogelijk te beleven en te leren valt. We zullen dan ook regelmatig stilstaan om te overleggen over de risico's, signaleren van alarmtekens in de sneeuw, het weer monitoren, voelen in de sneeuw, sneeuwprofielen maken, en te oriënteren in het winterse terrein, met hulp van kaart, kompas, GPS en apps. En natuurlijk is er ook ruimte om de theorie weer even terug te halen en daar vragen daarover te stellen.

Enkele van de mogelijke tochten die we maken:

Tour d’Aiguille de Braitaz
Met de ‘huislift’ van het hotel pakken we de eerste 400 hoogtemeters. Vervolgens vinden we langs enkele skipistes een geschikte route om naar Col de Braitaz te lopen. Voordat we hier de grens naar Zwitserland oversteken, krijgt iedereen de gelegenheid om in het restaurant op de col te genieten van de bijna 5cm dikke Tarte aux Myrtilles :-) Voorbij de col dalen we zo’n 150m af en laten het (rustige) skigebied achter ons. Dan komt de sleutelpassage: een korte steile passage waarvan eerst beoordeeld moet worden of we daar langs kunnen. Als de conclusie is dat het kan, dan bereiken we het prachtig eenzame dal Outanne, waar we ons tussen kopjes en kommetjes een weg doorheen banen, omhoog naar Col d’Outanne. Terug bij de ‘huislift’ aangekomen sparen we onze knieën door gebruik te maken van de retourticket.
4½ uur, +650m, -650m

Arête des Fours
Vanuit Pré la Joux pakken we de stoeltjeslift omhoog. Boven aangekomen verlaten we direct het skigebied en wandelen de stilte in, naar Col de Bassachaux. Daar begint onze graatwandeling van bijna 2km. We doen hier wel bijna 2 uur over, enerzijds vanwege de soms wat lastiger stukjes die we tegenkomen, maar ook omdat je eenvoudigweg wat vaker wilt stilstaan op zo’n graat om te genieten van het uitzicht rondom. Vlak onder de imposante Pointe de la Chavache buigen we rechtsaf en dalen traverserend naar Chalets de Lens. Even later zetten we de definitieve afdaling in, terug naar Pré la Joux.
4½ uur, +400m, -400m

Chapelle d’Ubine en Pointe d’Autigny
Naast refuge d’Ubine (1485m) staat een prachtig klein kerkje met glas-in-lood vensters en voldoende openingen tussen de muren en het dak om ’s winters de sneeuw op de neus van Maria te laten neerdalen. Een prachtig doel voor een winterwandeling! We vertrekken van het gehucht Le Mont (1164m) en komen na een goed uur wandelen aan op Col de la Plagne (1546m). Na nog een klein uur bereiken we de 1e pauzeplek: het kerkje. Via een andere route gaan we over beekjes en door bos bijna terug naar de col, maar stijgen eerst nog verder naar Pointe d’Autigny (1808m), een mooie uitzichtsberg met drie kruisen! Na een voldoende lange pauze om te genieten van het uitzicht zoeken we ons pad via de col weer op om terug te gaan naar Le Mont.
5 uur, +800m, -800m

Pas de la Bosse
De grootste blikvanger in het gebied is de Cornettes de Bise (2432m), een gigantisch kalkmassief waar steenbokken een veilig heenkomen hebben. Vanaf Chalets de Chevenne (1248m) lopen we hier vlak langs en hoe dichterbij we komen, hoe imposanter het rotsmassief wordt. Misschien kunnen we de steenbokken zien! Na een geleidelijke klim komen we aan op de Pas de la Bosse (1816m), vanaf waar we een mooi uitzicht hebben op het ’s winters verlaten dal van Refuge de Bise. Via Chalets de Mens (1588m) dalen we weer af naar het beginpunt, onder de indrukwekkend steile Noordwand van de Mont Chauffe (2093m) langs.
4½ uur, +700m, -700m

Poederdag
Voor de laatste dag bewaart de gids meestal een afdaling waar bijna altijd wel heerlijke poeder te vinden is, en waarbij we in de afdaling vele tientallen sprongen kunnen maken vanaf besneeuwde stenen in de diepe poeder (optioneel, je kunt ook tussen de stenen doorlopen). De tocht eindigt om ca. 15:00 uur.

E-learning
Vanaf 4 weken voor vertrek tot 4 weken na afloop heb je toegang tot de e-learning module: bijna 8 uur theorielessen over lawinekunde, sneeuwkunde, weerkunde, oriëntatie en risico management. Van alle lessen kun je de handouts downloaden. Via de e-learning module kunnen ook vragen over de theorie gesteld worden

Wat leer je tijdens de sneeuwschoencursus?
lopen in alpien terrein met sneeuwschoenen:

 • normale looptechniek
 • duckstep
 • dalen
 • keren op een berghelling
 • traverseren
 • aanleggen van een spoor
 • remmen in de sneeuw

Sneeuw- en Lawinekunde:

 • basis lawinekunde
 • interpreteren van lawinebericht
 • beoordeling van lawinegevaar
 • elementaire reductiemethode (flyer Lawinegevaar)
 • oefenen met lawinepieper, sonde en lawineschep

Oriëntering:

 • kaartlezen
 • kaart en kompas
 • introductie UTM-grid en GPS
 • tochtplanning

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 6 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Laurens Vliegen

Uitrusting

Sneeuwschoenuitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep.

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoencursus heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Aanvullende informatie

De reis wordt uitgevoerd door 360° Explore

Accommodatie
Prijsinfo
Ledenprijs € 1.310,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen in tweepersoonskamer op basis van indeling
 • 6x halfpension
 • lunch (tijdens ontbijt klaar te maken)
 • huur sneeuwschoenuitrusting
 • toegang tot e-learning module
 • flyer lawinegevaar
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen en terugreis
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven


Toeslag eenpersoonskamer
€ 360 - eenpersoonskamer is op basis van beschikbaarheid.

Over deze activiteit

Een basiscursus sneeuwschoenwandelen is de eerste stap in je alpiene winteravontuur. Je oefent hoe het is om te lopen met sneeuwschoenen onder je wandelschoenen. Ook leer je looptechnieken zoals traverseren, omhoog en naar beneden lopen in poedersneeuw. Tijdens de cursus krijg je theorie en praktijk over lawinekunde, tochtenplanning enz. Daarnaast oefen je reddingsmethoden met lawinepieper, schep en sonde. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het zelfstandig maken van eenvoudige sneeuwschoentochten.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
05 feb 2023
11 feb 2023
6