Frankrijk

Grande Traversée du Jura, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.275,- per persoon
Grande Traversee du Jura Sneeuwschoenwandelen Huttentocht Frankrijk
Foto
Video
Frankrijk

Grande Traversée du Jura, Sneeuwschoen huttentocht

Foto
Video
Grande Traversee du Jura Sneeuwschoenwandelen Huttentocht Frankrijk
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.275,- per persoon
 • Weidse panorama's in glooiend terrein
 • Ook voor beginnende sneeuwschoenwandelaars

De Franse Jura ligt als een langgerekte bergketen langs de Zwitserse grens. Dit gebied leent zich perfect voor een niet al te zware sneeuwschoentrekking. Prachtige bossen worden afgewisseld met open velden en kleine dorpen. We overnachten in gemoedelijke accommodaties en genieten van specialiteiten uit de lokale keuken. Een eindeloze keten glooiende bergen lijkt zich in de Franse Jura van noord naar zuid uit te strekken. Kleine authentieke dorpen liggen in de dalen verscholen tussen de bossen en de velden. Er heerst hier een gemoedelijke sfeer. Met sneeuwschoenen en een lichte rugzak lopen we in vijf dagen van hut naar hut door het meest zuidelijk deel van de Jura. De hoge naaldbomen zijn bedekt met een dik pak sneeuw waar we langzaam tussendoor omhoog lopen. Vanaf de kale bergruggen kijken we kilometers ver en kunnen we soms het te volgen pad in de verte door de heuvels zien slingeren. In de kleine accommodaties worden we vriendelijke ontvangen en wordt er heerlijk voor ons gekookt. Sneeuwschoenwandelen in dit prachtig gebied is voor iedereen met een normale conditie goed te doen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

We treffen elkaar in Giron. Gezamenlijk diner en bespreking van de week.

Dag 2

Na het ontbijt nemen we eerst de taxi naar Les Rousses. Hier starten we met onze rugzak op de schouders en zetten we onze eerste stappen van deze Jura Trekking. We lopen het dorp uit door de velden. Al snel duiken we de langzaam stijgend de bossen in. Als we een beetje aan de sneeuwschoenen gewend zijn klimmen we naar 1390 meter. De sneeuw op de bomen dempt de geluiden om ons heen. Op een mooie plek genieten we van de meegebrachte lunch. Door een halfopen landschap dalen we langzaam af richting Lajoux, waar we overnachten in een mooie accommodatie. Hier kunnen de liefhebbers genieten van een lekker glas lokale wijn. Het avond eten smaakt ons extra goed nadat we de hele dag buiten zijn geweest.
6u, 14 km, +380m, -360m

Dag 3

De tocht van vandaag loopt door een wat meer open landschap. Vanaf onze accommodatie klimt de route door prachtige velden rustig naar het hoogste punt van de dag op 1320 meter. De velden zien er in de winter verlaten uit met her en der een boerderij omringd door de glooiende bergen. Net voorbij Bellecombe klimmen we het laatste stuk naar onze accommodatie van vandaag. In deze eenvoudige accommodatie serveren de gastvrouw heerlijke lokale maaltijden. Misschien zien we vanuit de hut wel wilde dieren lopen of uilen roepen.
5u, 13km, +300m, -230m

Dag 4

Na het ontbijt pakken we al onze spullen weer in en met een lunchpakket in de rugzak gaan we op pad. We lopen vandaag door een prachtige mozaïek landschap. Wat is het een genot om zo van hut naar hut te wandelen door dit winterlandschap. We proberen dierensporen in de sneeuw te ontdekken terwijl we door het glooiende land lopen. We maken nog even een ommetje naar een fraai uitzichtpunt vanwaar we een groot deel van de Jura en omliggende bergen kunnen zien. Na de lunch dalen we af richting La Pesse waar we voor de komende twee nachten in de accommodatie verblijven.
4u, 9km, +290m, -350m

Dag 5

Als korte onderbreking op onze trektocht maken we vandaag een dagtocht naar Les Bouchoux. We kunnen rustig ontbijten en gaan daarna met een lichte rugzak op pad. We lopen door het dorpje La Pesse en klimmen geleidelijk naar La Croix des Couloirs. Via een kort zigzaggend pad dalen we af naar Les Bouchoux. Aan het eind van de dorpsstraat staat de kerk van dit kleine gehucht. We lopen door de besneeuwde velden en klimmen vervolgens terug naar het uitzichtpunt. Afhankelijk van de tijd maken we nog een extra lus over het kammetje om zo nog wat langer te kunnen genieten van de omgeving. Eenmaal terug in de accommodatie genieten we van een glas wijn of een biertje.
5u, 10km, +220m, -220m

Dag 6

Na twee nachten nemen we afscheid van de gastvrouw en gastheer en beginnen we aan onze laatste dag van deze trektocht. We hebben nog ongeveer 13 kilometer te gaan to Giron. Het begin van de dag dalen we langzaam door bossen omsloten velden. Door dichte bossen klimmen we naar 1200 meter hoogte. Vanaf La Rouche Fauconniere hebben we een grandioos uitzicht op het komvormige dal onder ons. Na de lunch dalen we af naar het kleine dorpje Giron, en zo komt deze sneeuwschoentrekking aan het eindpunt. Onze laatste nacht verblijven we in de gezellige gite waar we een week geleden ons avontuur begonnen.
5u, 13km, +340m, -500m

Dag 7

Aan al dit moois van de afgelopen dagen komt langzaam een eind. Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en reizen we met een hoofd vol herinneringen terug naar Nederland.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 6 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Peter Mienes

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gîte La grange de l'errance

Tret les Crets

Auberge La Guienette

La Maison de Teiss

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.275,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 6 overnachtingen in twee of meerpersoonskamer op basis van indeling
 • 6x volpension
 • sneeuwschoenuitrusting
 • transfer op dag 7 naar Prémanon
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen en terugreis
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek