Valle Maira - Verborgen parel van Piemonte, Sneeuwschoen huttentocht

Aantal dagen 8
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 12 feb
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.130,- per persoon
Valle Maira - Verborgen parel van Piemonte, sneeuwschoen huttentocht

Valle Maira - Verborgen parel van Piemonte, Sneeuwschoen huttentocht

Valle Maira - Verborgen parel van Piemonte, sneeuwschoen huttentocht
Aantal dagen 8
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 12 feb
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.130,- per persoon

Sneeuwschoenwandelen in Valle Maira, een streek waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. In dit afgelegen gebied liggen nog talloze bergdorpjes die er net zo uitzien als een eeuw geleden. De mensen trokken weg en een paar boeren bleven achter met hun kuddes. Sinds een jaar of tien is het gebied herontdekt. En terecht: in de winter zijn er talloze sneeuwschoentochten te maken. Tijdens een trektocht van zeven dagen doen we drie verschillende dalen aan. We verblijven in gastvrije en sfeervolle Italiaanse locanda’s (herbergen) die dit winterse avontuur compleet maken.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

De tocht start in Torello, bij de gezellige agriturismo Lou Bia. Rond 16.00 uur kunnen de kamers betrokken worden. Vervolgens is er rond 17.00 u. een kennismaking en briefing. Circa 19.30 u is er een heerlijk Italiaanse diner bereid door Monica.

Dag 2

Torello (1399 m) – Costa Ghiggia (2156 m) – Monte Festa (2126 m) – Torello

We starten deze week met een graatwandeling en dus bij goede omstandigheden schitterend uitzicht over de vallei van Marmora. Ook de indrukwekkende Monte Viso is in beeld. Langs verlaten gehuchtjes op de alm komen we weer terug bij onze agriturismo.
5 uur, +650m, -650m

Dag 3

Preit (1541 m) – Soleglio Bue (2413 m) – Viviere (1709 m)

:Vanaf de borgata van Preit (transfer van 15 min.) gaan we rustig stijgend omhoog naar het Solegio Bue. Over almweides bereiken we de col de Soleglio Bue (2413 m). Hierna volgt een afdaling door de larixbossen en via De Granges Ussiera bereiken we Viviere. We overnachten in de - alweer zeer comfortabele – gelijknamige rifugio.
6u, +1000m, -850 m

Dag 4

Vivere (1709 m) – Passo della Gardetta (2440 m) – Viviere (1709 m)

Vanaf Viviere lopen we omhoog langs de Torrente Unerzio. We komen in een woest dal waar de Bric Cassin bovenuit torent. Deze berg herinnert aan de beroemde Italiaanse alpinist Ricardo Cassin. In principe is de passo della Gardetta op 2440 meter, ons doel voor vandaag. Mochten we echter zeer fit zijn, dan is het ook mogelijk om de Bric Cassin (2637 m.) te bestijgen via de zuidoost graat.
Na deze stevige dag komen we terug bij de prachtige rifugio Viviere, eigenhandig verbouwd door de energieke Fabrizio. Wie wil kan even nagenieten en de spieren verzorgen in de sauna.
5u, +750m (of 950m), -750m (of 950m)

Dag 5

Viviere (1709 m) – Monte Estelletta (2318 m) – Chiappera (1630 m)

Via de Monte Estelletta steken we van het Unerzio dal door naar het hoofddal van Valle Maira, het Valle del Maurin. Vanuit de Rifugio Viviere gaan we in noordelijke richting over almweides omhoog naar de Monte Estelletta (2318 m). Voor de afdaling dalen we eerst af naar de Colle Ciarbonet om vervolgens dwars door het lariksbos tussen de Rio Ciarbonet en de Rio Stelletta onze weg omlaag te zoeken. Op ongeveer 1600 meter stuiten we op een bosweg. Deze volgen we tot we in het dorpje Saretto aankomen. Vanaf hier stijgen we nog zo’n 100 meter tot aan Chiappera. Hier slapen we in Campo Base, een gezellige hut in voormalige militaraire barakken.
6u, 700+m, -800m

Dag 6

Chiappera (1630 m) – Bivacco Sartore (2450 m) – Chiappera

Vandaag gaan we bij goede condities omhoog richting een plek waar tijdens de tweede wereldoorlog een historische ontmoeting plaatsvond tussen de Italiaanse en Franse partizanen. Mei 1944 spraken deze twee groeperingen op de Col de Sautron af om samen te werken in het verdrijven van het nazistische regime. Ook werd hier, hoog boven Valle Maira, gesproken over het stichten van een democratisch Europa. Allereerst lopen we langs de zuidwestkant van een stuwmeertje om vervolgens omhoog te gaan in de richting van de Punta Bessie die we aan de noordkant passeren. Ons doel is het Bivacco Sartore. Vanaf hier steken we door naar de zuidelijke vallei en dalen weer rustig af naar Chiappera.
5½u, +850m, -850m

Dag 7

Chiappera (1631 m) – Col de Maurin (2640 m) – Chiappera

Vandaag maken we nog een laatste klim in het hoogste gedeelte van Valle Maira. Gelukkig kunnen we een deel van onze bagage achterlaten in ons basecamp. De eerste anderhalve kilometer volgen we bij wijze van warming up de dalbodem met zicht op de imposante wanden van de Rocca Provenzal en Rocca Castello. Vervolgens stijgen we naar wat almhutten op zo’n 2000 meter. Hierna gaan we de Franse grens bestormen. Pas op het laatste moment hebben we zicht op de Col de Maurin en het Franse grondgebied dat daarachter ligt: de Ubaye en de Queyras. ’s Avonds genieten we nog een keer van een goede Italiaanse maaltijd.
7u, +1000m, -1000m

Dag 8

Na het ontbijt is het afscheid van dit zeer bijzondere dal en de Italiaanse gastvrijheid.

Praktische informatie

Deelname eis

Conditie tot 8 loopuren

Het lopen met sneeuwschoenen kost meer kracht en energie dan bergwandelen in de zomer. Het is belangrijk dat je een uitstekende conditie hebt.

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit ga je mee met een International Mountain Leader (IML).

International Mountainleader
Een IML is opgeleid om in de zomers en winter bergwandelaars door de bergen te begeleiden. De IML's die Bergsportreizen inzet, zijn in de meeste gevallen Nederlanders.

De tocht wordt geleid door

Anne van Galen, International Mountain Leader (IML)

Uitrusting

Sneeuwschoen uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor sneeuwschoenen, telescoopstokken, lawinepieper, sonde en lawineschep

Wat neem je zelf mee

 • bergwandelschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter


Schoenen
Voor de sneeuwschoentocht heb je minimaal bergschoenen van het type B nodig. Omdat je de hele dag in de sneeuw en kou loopt is het hebben van waterdichte of goed waterafstotende schoenen een vereiste.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • warme handschoenen (wind en waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
Prijsinfo
Ledenprijs € 1.130,- p.p. Inclusief
 • Nederlandse IML-gids
 • 7 overnachtingen op twee- of meerpersoonskamer op basis van indeling
 • 7x halfpension
 • sneeuwschoenuitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik van eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Trek meerdere dagen van hut naar hut. Wandel op je sneeuwschoenen door het verstilde winterlandschap. Weg van de bewoonde wereld en met alleen de hoognodige bagage in je rugzak. Tijdens een huttentocht op sneeuwschoenen geniet je van de ongerepte schoonheid die het berglandschap je te bieden heeft. Elke dag een ander uitzicht. Gaat het al kriebelen? Ga mee op sneeuwschoentocht van hut naar hut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
12 feb 2022
19 feb 2022
6