Zwitserland

Berner Oberland, Hoogalpiene tocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.130,- per persoon
Berner Oberland
Zwitserland

Berner Oberland, Hoogalpiene tocht

Berner Oberland
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.130,- per persoon

De geweldige uitzichten over de Walliser Alpen en het Berner laagland maken van deze tocht een onvergetelijke ervaring. De hoogalpiene tocht Berner Oberland loopt door het hoogste en meest imposante deel van deze bergketen van oost naar west. De tocht begint op de Grimselpas, waarna het na een tussenstop bij het Berghaus Oberaar direct flink omhoog gaat naar de Oberaarjochhütte (3256 m), onze eerste hut. We overnachten daarnaast in de Finsteraarhornhütte, de Konkordiahütte en de Hollandiahütte. Het is een echte sneeuw en ijs tocht met maar liefst zes gletsjerdagen en bij goede omstandigheden de beklimming van de Oberaarhorn (3631 m) en de Ebnefluh (3962 m).

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Grimselpas (2164m) -Via Husegghutte en Sidelhorn (2764 m) - Berghaus Oberaar (2350 m)
5 uur, +664m , -479m

Vanaf de Grimselpas gaat de weg eerst nog een stukje richting Oberaarsee, waarna het pad stijgt richting de Husegghütte (de hut is gesloten). Vervolgens gaan we verder omhoog tot de voet van de Sidelhorn. Na wat klauterwerk bereiken we de top, waar we een schitterend uitzicht op het Walliser hooggebergte hebben. Aan de andere kant van de top klauteren we omlaag en dalen we verder afnaar het Triebtenseeli, waar het reguliere pad naar het Berghaus Oberaar wordt opgepakt.

Dag 2

Berghaus Oberaar (2350 mm) - Oberaargletsjer - Oberaarjochhütte (3256m)
4 uur, +1000m , -100m

Vanaf Berghaus Oberaar is het Oberaarjoch duidelijk zichtbaar. Dit bevindt zich vlak onder het einddoel van de dag: de Oberaarjochhütte, welke net aan de andere, niet zichtbare zijde van de Oberaarhorn op 3256 meter in de rotsen ligt. We steken de stuwdam over en lopen langs de Oberaarsee naar het einde van de Oberaargletsjer. We binden vandaag al gelijk de stijgijzers onder als we de Oberaargletsjer op gaan. Daar doen we ook meteen stijgijzeroefeningen zodat we comfortabel degletsjer omhoog naar het Oberaarjoch en de hut kunnen lopen.

Dag 3

Oberaarjochhütte (3256m) - Via Studergletscher - Galmigletscher - Fieschergletscher (2700m) - Finsteraarhornhütte (3048m)
3 uur, +580, -210m

Optioneel (ochtend): Als de omstandigheden en de energie goed zijn, kunnen we de Oberaarhorn beklimmen. Dit is een redelijk eenvoudige beklimming over blokkenterrein en een topsneeuw(ijs)veld met een uitzicht op de Finsteraarhorn en andere 4000ers. 3 uur, +370m, -370m

We dalen af over de Studergletsjer en de Galmigletsjer en bereiken dan de imposante Fieschergletsjer. Het laatste stukje omhoog naar de hut begint met omhoog klauteren door de zijmorene, waarna een huttenpad ons naar de mooi gelegen Finsteraarhornhütte (3048 m) voert. Deze hut ligt aan de voet van de piramidevormige Finsteraarhorn, de hoogste top van de Berner alpen

Dag 4

Finsteraarhornhütte (3048m) - Via Grünhornlücke (3280m) - Konkordiahütte (2850m)
4 uur, +370m , -600m

We beginnen vandaag met een stukje afdalen overde Fieschergletsjer. Aan de overkant begint de klim naar de naar de Grünhornlücke, vanaf waar we steil afdalen naar de Konkordiaplatz. Dit is het beroemde kruispunt van 4 grote gletsjers: de Aletschfirn, de Jungfraufirn, het Ewigschneefeld en de Grüneggfirn. Aan dit kruispunt ligt de Konkordiahütte op een verhoging van 2850 meter. Het krimpen van de gletsjers is vanaf hier heel duidelijk zichtbaar. Vanaf de gletsjer klimmen we over puin en vervolgens over stalen trappen naar de hut.

Dag 5

Konkordiahütte (2850m) - Via Konkordiaplatz (2700m) - Hollandiahütte (3200m)
4 uur, +550m , -160m

Na het ontbijt dalen we eerst de trappen weer af naar het Konkordiaplatz. Deze steken we over de volle breedte over naar de Grosser Aletschfirn. Hierbij hebben we zicht op de Aletschhorn (4193 m), de Gletscherhorn (3982 m) en het doel van de volgende dag: de Äbeni Flue, ook wel Ebnefluh van bijna 4000 meter hoogte. Het vinden van een route door het spletenlabyrint vergt de nodige voorzichtigheid en tijd. Uiteindelijk bereiken we de, aan het eind van de gletsjer gelegen, Lötschenlücke (3158 m). Hierna is het nog een klein maar lastig stukje omhoog naar de Hollandiahütte, welke in1933 met Nederlandse financiële steun is gebouwd.

Dag 6

Hollandiahütte (3200m) - Via Ebnefluh - Hollandiahütte (3200m)
5 uur, +750m , -750m

Het is tijd voor het hoogste punt van onze tocht, we maken een dagtocht naar top van de 3962 meter hoge Ebnefluh (of Äbeni Flue), een brede sneeuwtop die aan de noordkant een steile ijswand heeft. De beklimming is afwisselend met spletenzones, een steile bergflank en een mooie topgraat. Vanaf de top hebben we een prachtig uitzicht op onder andere de zuidwest wand van de Jungfrau. Ook zien we vanaf hier trajecten die we eerder deze week hebben gelopen.

Dag 7

Hollandiahütte (3200m) - Via Lötschenlücke (3173) - Konkordiaplatz (2650) - Fiescheralp (kabelbaan) - Fiesch
7 uur, +200m, -1200m

De laatste dag van de tocht gaan we met een lange gletsjerwandeling omlaag terug naar de bewoonde wereld. Vanaf de Hollandiahütte gaan we omlaag naar de Konkordiaplatz en dalen verder af via de Grote Aletschgletsjer tot een hoogte van circa 2300 m waar we de gletsjer verlaten. Hierna lopen we langs wat meertjes naar de Gletscherstube Märjelen. Na een pauze vervolgen we onze weg via de Tälligrattunnel naar Fiescheralp. Hier kopen we ieder een kaartje om verder af te dalen met de kabelbaan naar Fiesch, waar onze tocht eindigt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende hoogalpiene tocht loop je meerdere dagen over alpiene paden (blauw-wit), spletenrijke gletsjers en door ongebaand terrein. Je loopt daarbij over steile en geëxponeerde pasovergangen en passages (bijv. langs afgronden zonder staalkabel). De beklimmingen die op het programma staan zijn uitdagend.

Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities op de gletsjers is het mogelijk dat uitgeweken moet worden naar een route met rots passages.

Deelname eis
 • ervaring met hoogalpiene tochten/gletsjertochten
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

 • start 26 juni: Pierre Looman & Dirk-Sytze Kootstra
 • start 10 juli: Bart v.d. Laar & Geert-Jan Leemreize
Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen, stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de gletsjertocht heb je minimaal stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Berghaus Oberaar

Oberaarjochhütte

Finsteraarhornhütte

Konkordiahütte

Hollandiahütte

Prijsinfo
Ledenprijs 1.130,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere hoogalpiene tochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een hoogalpiene tocht of gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs