Leiding activiteiten

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding: NKBV-tochtleiders en instructeurs, UIAGM-berggidsen of International Mountain Leaders. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie.

Tochtleiders en instructeurs

Op de reizen van Bergsportreizen gaan NKBV-gecertificeerde tochtleiders en instructeurs mee. Ze beschikken over ruime alpiene ervaring, hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Ze leiden de tochten op vrijwillige basis. Op de alpiene tochten (huttentochten en hoogalpiene tochten) gaan Nederlandse tochtleiders mee. De singlepitch en multipitchcursussen worden praktisch net zo vaak door een Nederlandse instructeur geleid als door buitenlandse berggidsen.

Berggidsen

Berggids is in de Alpenlanden een beschermd en veelvoorkomend beroep. Een erkende berggids is te herkennen aan het UIAGM logo. Onze alpiene cursussen worden voornamelijk gegeven door internationaal erkende berggidsen (UIAGM), net als de toerskireizen. Bij een activiteit waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits tenzij bij de reis anders vermeld.

International Mountain Leaders

Sommige reizen worden begeleid door (internationaal) erkende bergwandelgidsen, zogeheten International Mountain Leaders (IML's). De IML's die Bergsportreizen inzet zijn in de regel Nederlandse gidsen.

Jeugdcursussen

Voor jeugdcursussen steken we veel energie in het vinden van Nederlandse instructeurs. Dit blijkt de laatste jaren steeds meer een probleem te zijn en niet altijd haalbaar te zijn voor alle cursussen. Het komt ook voor dat er bij de jeugdcursussen alleen Oostenrijkse gidsen als leiding mee gaan. De voertaal is in dan Duits.

In het NKBV-Kenniscentrum lees je meer over wie, wat mag leiden.