Italië

Sentiero Roma , Huttentocht met technisch uitdagende passages

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Vertrekdata
 • 22 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 945,- per persoon
Sentiero Roma, huttentocht
Italië

Sentiero Roma , Huttentocht met technisch uitdagende passages

Sentiero Roma, huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Vertrekdata
 • 22 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 945,- per persoon

Sentiero Roma is een hoogalpiene klassieke tocht van west naar oost aan de Italiaanse zuidzijde van de Bergell. Zuid Bergell ligt tussen het Como meer en de Bernina pas. De route is grotendeels aangelegd in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Het is een technisch lastige tocht met veel klim, klauter en gezekerde passages met vele kettingen in een spectaculaire setting. De route gaat niet over (restanten) gletsjers maar afhankelijk van de omstandigheden liggen er nog enkele steile sneeuw- en ijsvelden.

Het middenstuk van de route gaat door het Val di Mello wat ook weleens het Italiaanse Yosemite wordt genoemd vanwege de indrukwekkende granieten rotswanden. Het karakter van de tocht is ruig met veel trajecten door blokkenterrein en losse stenen en rotspassages die voorzien zijn van kettingen.

Landschappelijk is de route afwisselend, met bossen en mooie valleien en alpenweides op de eerste en de laatste dag, terwijl we het middenstuk vooral door hoogalpiene terrein verplaatsen tussen de hoge granietwanden. We zijn op dit middenstuk bijna onafgebroken boven de 2500 meter. Met een beetje geluk komen we marmotten en steenbokken tegen!

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Novate Messola (208 m) – Rifugio Brasca (1304 m)
4½ uur, +1200m

We starten de huttentocht vanuit het laaggeleden vertrekpunt. De eerste twee uur bestaan uit het beklimmen van "een trap" met 2648 treden (tel maar na). We lopen onder tamme kastanjebomen door, en het dal is prachtig. Dan bereiken we het typisch Italiaanse dorpje Codera op 825m, met een hut waar het goed pauzeren is, en een etnografisch museum. Vervolgens lopen we ongeveer 2 uur over een goed pad langs de rivier omhoog. Het laatste uur begint het landschap langzaam meer alpien te worden. Bij de fraai gelegen Rifugio Brasca hebben we een spectaculair uitzicht op de pas die ons de volgende dag te wachten staat.

Dag 2

Novate Messola (208 m) – Rifugio Brasca (1304 m) - Passo del Barbacan (2598 m) - Capanna Gianetti (2528 m)
6 uur, 6½ uur, +1395m, -165m

Deze dag wordt gekenmerkt door de overgang van de weelderige alpenweiden van de Codera-vallei naar het hoogalpiene centrale deel van de Sentiero Roma. Het is een steile beklimming - aanvankelijk door het bos, later over blokken en puin.

Tijdens deze etappe overwinnen we de eerste van vele bergpassen op de Sentiero Roma, de Passo del Barbacan op een hoogte van bijna 2600 meter. Vanaf hier genieten we van een adembenemend uitzicht op de drieduizenders van de Bergell-Alpen, waaronder Piz Badile, Pizzo Cengalo en de Pizzi Gemelli. Aan het einde van de etappe passeren we het grote, kegelvormige keteldal van de Valle Porcellizzo voordat we aankomen bij de mooie en druk bezochte Capanna Gianetti, waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 3

Capanna Gianetti (2528 m) - Passo del Camerozzo (2766m) - Passo Qualido (2597m) - Capanna Allievi (2365 m)
7 uur, 10½ km, +645m, -805m

We zijn nu in het hart van de Sentiero Roma, in het spectaculaire gedeelte met drie granieten passen die de hoge valleien aan de zuidelijke flank van elkaar scheiden. Over geexponeerde paden, die zijn gezekerd met kettingen, steken we achtereenvolgens de Passo Camerazzo, Passo Qualido en Passo dell'Averta over voordat Rifugio Allievi in zicht komt. De eerste pas is de meest uitdagende, zowel in de beklimming als in de afdaling. Tussen de passen door worden we beloond met adembenemende vergezichten, waaronder de imposante bergketen van de Monte Disgrazia. Boven ons bevinden zich de majestueuze granieten toppen, zoals Piz Badile, Piz Cengalo en de Pizzi del Ferro, dus er is altijd iets om naar te kijken. Zoals vaak het geval is bij de Sentiero Roma, zijn we meestal alleen onderweg.

Dag 4

Capanna Allievi (2365 m) - Passo Val Torrone (2510m) - Passo Cameraccio (2950m) - Bocchetta Roma (2850m) - Rifugio Ponti (2557 m)
8 uur, 10½ km, -1220m, -1025m

Deze dag is opnieuw behoorlijk uitdagend, maar de beloning is groots: een dag met nog meer eenzaamheid en nog adembenemender landschappen.We beginnen met de beklimming van de Passo Val Torrone, gevolgd door afdaling naar de gelijknamige vallei.Vanaf hier staan ons flink wat hoogtemeters te wachten, want we zullen het hoogste punt van de Sentiero Roma bereiken, de Passo Cameraccio op 2954 meter. Na een lange traverse over granietplaten, dalen we lichtjes af langs het afgelegen Bivacco Kima en onder de flank van de Monte Pioda richting Bocchetta Roma, opnieuw een uitdagende pas. Onderaan de pas bevindt zich een vrij steil sneeuw- of ijsveld, gevolgd door met kettingen beveiligde, klettersteigpassages. Vanaf de Bocchetta Roma (2898m) hebben we een prachtig uitzicht op de Monte Disgrazia. Nadat we de pas zijn overgestoken, lopen we over een uitgestrekt ruw blokkenveld naar de hut. Tijdens deze etappe verlaten we het graniet en betreden we een heel ander type gesteente, gabbro en groen-schist, afkomstig van het Disgrazia-massief.

Dag 5

Rifugio Ponti (2557 m) - Passo di Corna Rossa (2836m) - Rifugio Bosio (2070 m)
5 uur, 5½ km, +290m, -775m

Vandaag ontkomen we opnieuw niet aan passages met kettingen op de pas, maar in vergelijking met de voorgaande dagen stellen ze nauwelijks iets voor. We steken de langgerekte morenewal pal oost van de hut over en doorkruisen een voormalig gletsjerdal voordat we aan de ongecompliceerde klim naar de Corna Rossa beginnen. We passeren de schitterend gelegen Rifugio Desio, die vanwege instortingsgevaar afgesloten is, vlak na de pas. Vervolgens lopen we verder naar de Rifugio Bosio. De lange afdaling begint over ruw blokkenterrein in een alpiene omgeving. Daarna dalen we af in een gebied met vegetatie en de hut bevindt zich in een groene oase aan de rivier.

Dag 6

Rifugio Bosio (2070 m) - Torre di Santa Maria (779m)
4½ uur, 8 km, +45m, -1335m

De zesde en laatste etappe van de Sentiero Roma voert ons van Rifugio Bosio zo'n 1300 meter naar beneden door de Valle Airale naar Torre di Santa Maria. Terwijl we door de pittoreske vallei wandelen, passeren we weelderige groene alpenweiden, kleine gehuchten met rustieke stenen huizen en schaarse bossen, wat een schril contrast vormt met het hoogalpiene berglandschap van de eerdere etappes van onze tocht. Naarmate we verder bergafwaarts lopen richting Valmalenco, worden de sporen van beschaving steeds duidelijker zichtbaar.

Uiteindelijk bereiken we de stad Torre di Santa Maria, een prachtig dorp met een middeleeuwse uitstraling, oude stenen huizen en kronkelende straatjes. Vanaf Torre di Santa Maria nemen we de bus naar Sondrio, vanwaar de trein ons terugbrengt naar Novate Mezzola, het startpunt van de eerste etappe.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 7 loopuren en meer
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Jan van den Broek

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • klettersteigset (Y-set), bij voorkeur met bandvaldemper
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn).

Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige Uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • klettersteighandschoenen, indien gewenst
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
 • Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Aanvullende informatie

Aantal deelnemers
Min. 7/max. 8
Maximaal 4 deelnemers per tochtleider
De reis gaat ook door met 4 deelnemers en 1 tochtleider

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Rifugio Brasca

RIfugio Gianetti

Rifugio Allievi

Rifugio Ponti

Rifugio Bosio

Prijsinfo
Ledenprijs 945,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
22 jul 2024
27 jul 2024
vol
€ 945