Programma
Praktische informatie
- Alpiene gevorderden cursus (C2) sneeuw- en ijs met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
- Acclimatisatie verplicht!
- Conditie tot 10 loopuren en meer
Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.
UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.
Aantal deelnemers
Min. 2/max. 2 per gids
Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.
Wat neem je zelf mee
- stijgijzervaste bergschoenen
- bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
- 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
- pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
- sportkimklimgordel
- bergsporthelm
- 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
- 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
- 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
- 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
- minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
- 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
- atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
- 1 setje
- ijsboor, minimaal 16 cm
Schoenen
Het hebben van de juiste schoenen is van groot belang voor het laten slagen van de reis. Voor de hoogalpiene beklimming is het hebben van stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Overige uitrusting
- bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
- jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
- regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
- fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
- thermo onderkleding (sneldrogend)
- 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
- 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
- wandelsokken
- gamaschen
- muts die over de oren gaat
- zonnepetje
- sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
- EHBO-setje
Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
- Oostenrijkse UIAGM-berggids
- Tochtinformatieboekje
Exclusief
- Heen- en terugreis
- 5x halfpension/overnachting ± € 60 per dag
- Lunch
- Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
- Persoonlijke uitgaven
De hoogste berg, de langste gletsjer en de spectaculairste landschappen van Zwitserland. Het zijn maar een paar superlatieven die het kanton Wallis beschrijven. Met maar liefst 47 imposante bergtoppen boven de 4.000 meter en meer dan 8.000 km aan bergwandelpaden is Wallis een echt bergwandel- en bergsportparadijs. Het kanton bestaat voor het grootste deel uit hooggebergte. De rivier de Rhône doorkruist Wallis van oost naar west en vormt hiermee de levensader van het gebied.
Bereikbaarheid
Wallis (Valais in het Frans) ligt in het zuiden van Zwitserland en grenst aan Frankrijk en Italië. Vanuit het westen is het toegankelijk via het Rhônedal. Het kanton is bereikbaar vanaf andere Zwitserse kantons via een aantal imposante passen, zoals de Grimselpas vanuit Berner Oberland en de Furkapas vanuit Uri. Het loont zeker de moeite om even uit te stappen en de tijd te nemen voor een wandeling bij een van deze passen; het berglandschap is hier waanzinnig mooi.
Bekende iconische bergen en de Aletschgletsjer
Een groot deel van de geschiedenis van het alpinisme werd geschreven in Wallis. De bergen hier behoren dan ook tot de meest symbolische bergen van de Alpen.
Ten noorden van Wallis liggen de Berner-Alpen. Titanen, waaronder de Jungfrau (4.158 m), de Eiger (3.970 m) en de Mönch (4.107 m), domineren hier het landschap. En in dit massief vind je ook de spectaculaire Aletschgletsjer. Met een lengte van 23 km en een oppervlakte van 86 km vierkante kilometer is dit de grootste gletsjer van de Alpen.
Een 9,5 km lange wandelroute vanaf de Bettmerhorn voert voor een groot deel langs de imposante ijsmassa. Wie geen zin heeft in een lange wandeling kan ook simpelweg genieten van de grandeur van de gletsjer bij de eindstations van de kabelbanen vanaf Fiesch of Betten. Maar met de wandelschoenen aan ontdek je toch weer net wat meer van de grootsheid van deze ijsmassa.
In het zuiden van Wallis liggen de Walliser Alpen, met onder andere de majestueuze Matterhorn (4.478 m), de Dom (4.545 m) en het Monte Rosa massief. De Matterhorn is ongetwijfeld de bekendste berg. De Dom is de hoogste berg die zich volledig op het grondgebied van Zwitserland bevindt. Uiteraard zijn ook deze 4.000ers bekend onder klimmers van over de hele wereld.
Een bekend wintersportstation is Mittelallalin, waar je het hoogste draaiende restaurant op aarde treft. Ook kan je hier in amper 2 uur tijd de Alallinhorn beklimmen en een ijsgrot bezoeken.
Toon meerVoor een hoogalpiene beklimming ga je vroeg op pad. Je maakt onder leiding van een berggids een tocht naar een klassieker. Soms via een graat, vrijwel altijd door tweede- en derdegraads alpien terrein. Je overnacht in berghutten die als uitvalsbasis dienen voor de beklimming. In de middag kom je weer terug in de hut, zodat je genoeg tijd hebt om uit te rusten voor de volgende tocht.
We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.
Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.
Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.