Oostenrijk

Stubaier Rondtocht, Hoogalpiene beklimming

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 07 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon
Stubai, C2 alpiene gevorderdencursus
Oostenrijk

Stubaier Rondtocht, Hoogalpiene beklimming

Stubai, C2 alpiene gevorderdencursus
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 07 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.095,- per persoon

Ga mee op hoogalpiene beklimming in de Stubaier Alpen. De tocht gaat door een prachtig en stil hoogalpien gebied. Toppen boven de drieduizend meter, gletsjers, lange blokkengraten en oude morenenwallen: de sterk vergletsjerde Stubaier Alpen in Oostenrijk hebben het allemaal! Een aantal drieduizender staan natuurlijk op ons programma zoals de Wilden Freiger (3418 m) de Sonklarspitze (3450 m). Het hoogtepunt van de week is de beklimming van de 3505 meter hoge Zuckerlhütl.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We Treffen elkaar om 10.00 uur in Ranalt, parkeerplaats en bushalte Nürnberger Hütte. Vervolgens lopen we naar de Nürnberger Hütte. In de middag oefenen we diverse touwtechnieken.
3½ uur, +900m

Dag 2
Eerst gaan we omhoog naar de Seescharte daarna verder richting de Grübferner en naar de top van de Wilden Freiger (3418 m). De afdaling volgt over de zuidgraat. Waarna het niet meer ver is naar onze volgende overnachtingsplek, het Becherhaus (3190 m)
6½ uur, +1150m, -250m

Dag 3
We gaan over de via de Uebertalferner richting de Sonklarspitze (3450 m). De beklimming en afdaling van de top gaat we via de oost graat (UIAA-2). Daarna gaan we verder naar de Müllerhütte (3143 m).
6 uur, +450m, -350m

Dag 4
Via een spannende klim (UIAA 2-3) over de oost graat bereiken wede top van de Wilden Pfaff (3458 m). Daarna volgt de afdaling naar het Pfaffensattel (3332 m) om vervolgens aan de voet van de Zuckerlhütls uit te komen. De beklimming gaat via gecombineerd terrein naar de top van de Zückerlhütls (3505 m). We gaan over dezelfde weg terug. Daarna volte de afdaling via de Sulzenauferner en de Pfaffenferner naar de Hildesheimerhütte (2899 m)
7½ uur, +650m, -750m

Dag 5
We lopen langs de Stubaier Wildspitze en het gletsjer skgebied en bereiken de Warenkarscharte (3198 m). Vanaf hier over de noordoostgraat naar de Warenkarseitenspitz (3345 m). Via een eenvoudige afdaling gaan we naar de nabij gelegen Hochstubaihüte (3173 m)
6½ uur, +800m, -500m

Dag 6
Via twee passen en de Sulztalferner bereiken we de Hinteren Daunkopf (3225 m). Daarna dalen we af naar het middenstation van de Stubaier Gletscherbahn. We nemen de lift naar naar de Mutterberg Alm en gaan vervolgens met de bus terug naar ons startpunt.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene basiscursus (C1) met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Conditie tot 8 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Uitrusting

limtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x 4-5, 1x3, 1x 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
 • 1 setje
 • ijsboor (16-18 cm)

Schoenen
Voor deze hoogalpiene beklimming is het hebben van stijgijzervriendelijke schoenen verpicht. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. Heb je stijgijzervaste schoenen (C/D of D schoenen) dan zijn deze natuurlijk ook goed! De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Nürnberger Hütte

Becherhaus

Müllerhütte

Hildesheimerhütte

Hochstubaihütte

Prijsinfo
Ledenprijs 1.095,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • Tochtinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 5x halfpension/overnachting ± € 55 per dag
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, OV, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Voor een hoogalpiene beklimming ga je vroeg op pad. Je maakt onder leiding van een berggids een tocht naar een klassieker. Soms via een graat, vrijwel altijd door tweede- en derdegraads alpien terrein. Je overnacht in berghutten die als uitvalsbasis dienen voor de beklimming. In de middag kom je weer terug in de hut, zodat je genoeg tijd hebt om uit te rusten voor de volgende tocht.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
07 jul 2024
12 jul 2024
1
€ 1095