Zwitserland

Alta Val Maggia - Rondom de Basodino, Huttentocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 18 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon
Alta Val Maggia, Rondom de Basòdino, huttentocht
Zwitserland

Alta Val Maggia - Rondom de Basodino, Huttentocht 50+

Alta Val Maggia, Rondom de Basòdino, huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 18 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 770,- per persoon

Genieten in Ticino op de grens met Italië. In Zuid-Zwitserland, ten zuiden van de Gotthard, liggen de Tessiner Alpen, ook wel bekend als Alpi Ticinesi. Ten noorden van Locarno bevindt zich het Valle Maggia, een zijdal van Val Bavona. De eens zo bloeiende boeren almcultuur in de bergen is grotendeels verdwenen, samen met de smokkelpaden in dit grensgebied. Wat is overgebleven, is een betrekkelijk rustig en ruig gebied met watervallen, stuwmeren en ongerepte paden.Ticino, met zijn schilderachtige dorpjes en diepe dalen, geeft je echt het gevoel dat je in het zuidelijke deel van de Alpen bent.

De tocht begint in Piano di Peccia in het Valle Maggia en maakt een grote boog door een stukje Italië, om de Basòdino heen, en gaat via het fraaie oude Bosco Gurin naar Cevio. Uiteindelijk keren we terug naar het Valle Maggia. Een groot deel van de tocht volgt gebaande paden, maar de route kent ook alpiene passages en ruig, steenachtig terrein. Afgezien van nabijgelegen, minder bekende toppen, biedt de route bij goed weer uitzicht op verder gelegen hoge toppen in het Berner Oberland en de Walliser Alpen. Vooral tijdens het tweede deel van de tocht kunnen we gemzen en steenbokken tegenkomen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Piano de Peccia (bushalte) (1030m) Ghéiba (1197m) - ruine (1775m) - Capanna Poncione di Braga (2003m)
3½ uur, 5½ km, +1000, -50m

Vanaf de bushalte in Piano di Peccia (1032m) wandelen we naar de verzameling oude huizen van San Antonio. Bij Grotto al Còrt kunnen we eventueel nog iets drinken. We volgen het pad langs de Fiume Peccia naar Ghéiba, waar we enkele oude boerderijen passeren. We steken de Fiume Peccia over en kort daarna de Ri della Crosa. Door een open bosbereiken we een brug. Al snel hebben weuitzicht op een prachtige waterval, de Cascata delle Crosa. We vervolgen onze tocht met een flinke klim over een pad door bos en open terrein, totdat we een ruïne bereiken. Daarna wandelen we verder over alpenweiden naar de Capanna Poncione di Braga. Onze hut is gelegen op een groen plateau aan de voet van de uitgestrekte alpenweiden van Masnee en Sròdan. Deze knusse hut is in 2005 uitgebreid.

Dag 2

Capanna Poncione di Braga (2003m) - Bochetta della Froda (2691m) - Poncione di Braga (2863m) - Capanna Basòdino (1856m)
6 uur, 11 km, +900m, -1050m

Vandaag trekken we door een gevarieerd landschap met prachtige uitzichten. Het uitgestrekte groene weideland van Alpe Masnee wordt al vroeg in de ochtend door de zon verlicht en vormt het decor voor onze eerste klim tot 2260 meter. Een aangename opwarmer. We vervolgen onze tocht over de Filo della Tanéda, een lange, brede rotsweg langs het Lago della Froda. Ons doel, de Poncione di Braga (2863m), komt in zicht. Eerst bereiken we de brede Bocchetta della Froda (2691m), waar we onze rugzakken kunnen achterlaten voor een uitstapje naar de top. Het uitzicht en het landschap veranderen hier. We zoeken onze weg tussen blokken en puin om de top van de Poncione di Braga te bereiken. Vanaf daar hebben we zicht op verschillende toppen, te beginnen met de Basòdino en zijn steeds kleiner wordende gletsjer. Nadat we terugkeren bij de rugzakken, dalen we eerst 260 hoogtemeters stevig af. Het pad leidt ons eerst naar het Lago Nero (2388m) en vervolgens naar het Lago Bianco (2077m). Van daaruit wandelen we via Lièlp (1985m) naar de Capanna Basòdino (1855m). Onze hut ligt een beetje verscholen en zie we hem pas als we er bijna zijn. Na een laatste klim en een allerlaatste steile afdaling strijken we neer op het terras van de hut.

Dag 3

Capanna Basòdino (1856m) - Bocchetta di Val Maggia (2633m) - Rifugio Maria Luisa (2160m)
4 uur, 9½ km, +850m, -550m

Deze derde dag is niet zwaar, en we kunnen ontspannen wandelen. Deze korte etappe biedt ons de gelegenheid om te genieten van het prachtige landschap en de natuurlijke stilte. Onze tocht begint met een stevige klim naar Arzo (2225 m), gevolgd door nog eens ruim 200 meter klimmen tot aan het Lago dei Matörgn. Dit is een mooie plek voor een rustpauze en eventueel een verfrissende duik in het meer. Na nog eens 180 meter stijgen, met de top van de Basòdino in de buurt, bereiken we de Bochetta di Val Maggia en betreden we Piemonte. We zien de hut al liggen en dalen af naar de Laghi Boden. Ons pad leidt ons door het gras naar de stuwdam en de gastvrije Rifugio Maria Luisa. Dit is een echte Italiaanse hut waar we zullen genieten van een smakelijke maaltijd en een glas wijn.

Vanmiddag bevinden we ons in Italië, in Val Formazza. In de 17e eeuw vestigden de Waldenzen zich in dit gebied. Ze werden in de 12e eeuw verdreven uit de omgeving van Lyon en kwamen via Turijn in de 17e eeuw hier terecht. Eertijds werd hier uitsluitend Walliserduits gesproken. De komende dagen lopen we door het Waldensergebied, dat te herkennen is aan de vele Duitstalige benamingen.

Dag 4

Rifugio Maria Luisa (2160m) - dagtocht naar top - Rifugio Maria Luisa (2160m)
4-5 uur, 8km, +800m, -800m

Vandaag maken we een dagtocht. De tochtleider doet een voorstel voor de te beklimmen top.
De keuze is afhankelijk van de omstandigheden en is een afweging uit één van de twee toppen gelegen op de italiaans - zwitserse grenskam: Punta di Valrossa / Rotentalhorn (2968 m) of Punta d' Elgio / Helgenhorn (2837 m). Ook de net iets lager gelegen Corno Brunni (2862 m) is een mooie dagtocht. In alle gevallen is het een flinke klim van 600 tot max. 800 meter. De heen en terugweg is hetzelfde pad.

Dag 5

Rifugio Maria Luisa (2160m) - Lago Nero (2428m) - Tamierpas (2771 m) - Capanna Piano delle Creste (2108m)
5½ uur, 11½ km, +850m, -900m

Vandaag lopen we met een boog onder de imposante Basòdino door. Vanaf de hut wandelen we eerst langs het Lago Castel. Door het verscholen dal van de Rio Scelp komen we bij het diepblauwe Lago Nero (2428m). Hier opent zich het uitzicht op de steenmassa onder de Tamierhorn, een echte habitat voor steenbokken. Onderweg genieten we van het uitzicht op Val Formazza, met het imposante Monte Rosamassief als achtergrond. We volgen de markeringen naar de Passo del Lago Nero (2600m) en dalen af naar ca 2400m. Op de bodem van de vallei buigen we af in oostelijke richting en gaan daarna omhoog naar de Tamierpass. Vanaf de Tamierpass hebben we zicht op de opvallende rots- en puinvelden hoog boven Val d'Antabia. We dalen af naar de mooie Capanna Piano delle Creste (2107m), een echte parel van een hut. De hoogst gelegen boerderij op Alpe d'Antabia, waar tot 1968 koeien stonden. Het onderkomen is in 1980 gerestaureerd en omgebouwd tot een gastvrij onderkomen.

Dag 6

Capanna Piano delle Creste (2108m) - Bocchetta Fornasel (2292 m) - Foroglio (684m)
4 uur, 8 km, +150m, -1600m

Op de laatste dag van deze huttentocht staat ons een forse afdaling te wachten. We verlaten de Capanna Piano delle Creste en gaan over een rotsachtige bodem richting Bocchetta Fornasel. Langzaam dalen we af richting Valle Bavona. We zien de verandering van landschap. Van ruig rotsterrein komen we uit op groene weiden en daarna in een beboste helling. Ons eindpunt is het plaatsje Foroglio

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Jaap Joles

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Capanna Poncione di Braga

Capano Basodino

Rifugio Maria Luisa

Capanna Piano delle Creste

Prijsinfo
Ledenprijs 770,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 5 overnachtingen op Kamer/Lager
  • 5x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
18 aug 2024
23 aug 2024
vol
€ 770