Oostenrijk

Ammergauer Alpen, Huttentocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 14 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 755,- per persoon
Koningstrek Ammergauer Alpen
Oostenrijk

Ammergauer Alpen, Huttentocht 50+

Koningstrek Ammergauer Alpen
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 14 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 755,- per persoon

Een zesdaagse huttentocht door de Ammergauer Alpen, het grootste beschermde natuurgebied van de Beierse Alpen. Een tocht die voert door typisch middengebergte. Dat betekent dat we nog deels door bossen lopen, maar op de kammen en passen boven de boomgrens vrij zicht hebben op een bijzondere omgeving. We lopen over één van de eerste bergketens van de Alpen. Aan één kant hebben we zicht op het glooiende Beierse laagland, terwijl we ten zuiden van ons uitkijken over machtige Alpentoppen zoals de Zugspitze. De hoogste pas is net geen 2000 meter.

In zes dagen lopen we van west naar oost. We starten in Reutte (Oostenrijk) en eindigen in Oberammergau (Duitsland). De hoogtemeters, het lopen over bergpaden met soms boomwortels, en de smalle paden over de kammen maken de inspanningen afwisselend en de moeite waard. Onderweg komen we - op afstand - twee beroemde kastelen tegen van de voormalige Beierse koninklijke familie. De hutten zijn basic, knus en eenvoudig. Kortom, een tocht met vele contrasten in een relatief onbekend gebied voor een groter publiek.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Bahnhof Reutte (850m)- Urisee (910 m) - Dürrenbergalpe (1438 m) - Säulinghaus (1720m)
5 uur, 10 km, +900m , -100m

We verzamelen bij het treinstation Reutte en starten in oostelijke richting naar de Urisee. Hier begint onze tocht omhoog naar het Säulinghaus. Vandaag lopen we voor een groot deel door het bos, wat de temperatuur aangenaam maakt bij zonnig weer. Soms hebben we op een open plek een doorkijk naar het dal van Reutte. Bij deze uitkijkpunten merk je dat we aanzienlijk stijgen. Na het passeren van de Klemmtalbach buigt het pad af onder de Brunsgrat, en klimmen we het laatste stuk naar de eenvoudige hut. Deze hut ligt aan de zonnige kant, en biedt een adembenemend uitzicht over de Lechtaler en Allgäuer Alpen.

Dag 2

Säulinghaus (1720m) - Bachhütte - Fritz-Putz-Hütte (1185m)
4-6 uur, 9-12 km, +950m , -1450m

Vandaag hebben we twee keuzes. Afhankelijk van de omstandigheden maakt de tochtleider de keuze.

De eerste optie is om eerst via de westkant onder de rotsgraat van de Sauling te lopen en aan de achterkant van het massief op hoogte te blijven lopen. Mogelijk dat een klim - op en neer - naar de top van de Sauling (2048m), vanaf deachterzijde in het programma past. We lopen op hoogte langs het rotsmassief en dalen uiteindelijk via de Bächhutte af naar de Fritz-Putz-Hütte.

Inclusief de top van de Sauling zijn we 5-6 hr onderweg ca 12 km +950m / - 1450m

Bij optie 2 dalen we eerst vanuit Saulinghaus iets af en lopen vervolgens in de oostkant richting onderlangs het Saulingmassief en klimmen dan naar de graat. De graat is gelijk de grens tussen Oosternrijk - Duitsland. Via Koflerjoch overschrijden we het massief en lopen via de Bächhutte naar onsgezellig onderkomen voor vannacht.

Op deze route zijn we ongeveer 4 hr onderweg ca 9 km + 450 / - 900m

Onze hut is een zelfbedieningshut. Alle kookgerei is aanwezig. Maar eten (avond en ontbijt/lunch) moeten we zelf meenemen. Een drankje kan je er wel krijgen (contant geld betalen in enveloppe). We koken hier dus zelf en doen de afwas. Dehut moeten we weer netjes achterlaten.Bij de hut is een goed terras waar we bij goed weer buiten zelf de tafel kunnen dekken. Op ca. 500m afstand ligt een hut waar we smiddags eventueel een drankje kunnen halen. Er eten of ontbijten is echter geen optie.

Dag 3

Fritz-Putz-Hütte (1185m) - Gabelschrofensattel (1989 m) – Kenzenkopfe (1745 m) -Kenzenhütte Allgau (1300m)
5-6 uur, 13 km, +900m , -800m

Vandaag volgen we – als het weer het toestaat – een alpiene route over de kammen van de Ammergauer Alpen. Het belooft een pittige dag te worden. We vertrekken daarom op tijd. Het begint met flink stijgen en na ruime tijd krijgen we de Gabelschrofenscharte in zicht. Een pas waar we overheen moeten met een steil zig-zagpad. Bovenop de pas hebben we weids uitzicht en alpenkauwtjes komen zeker even kijken. Immers de rustplek van mensen op de pas betekentvoor hen kans op wat te eten. Aan de andere kant van de pas gaat een steil spoor door geroll met soms blokken, omlaag. We dwalen hier door een leeg en woest karst landschap met hier en daar wat bosjes met lage dennen. De laatste stijg vandaag is naar het Kenzensattel. Vanaf hier kunnen we in een half uur de Kenzenkopf (1745 meter) beklimmen of direct afdalen naar de Kenzenhütte, een voormalig jachthuis van de Beierse koningen. De hut is eenvoudig maar heefteen heerlijk terras.

Indien het weer tegen zit zullen we niet over de verschillende kammen gaan, maar door het Lobental naar de Kenzenhütte.

Dag 4

Kenzenhütte Allgau (1300 m) - Backenalmsattel (1534m) – Klammspitzegrat - Brunnenkopfhütte (DAV) (1602m)
5 uur, 7½ km, +800m, -500m

Vandaag een tweede alpiene dag over de kammen van de Koningstrek. We klimmen vanuit de hut eerst omhoog naar het Backenalmsattel en stappen daar over een smal pad de Klammspitzegrat op. Geen pad waar je last van hoogtevrees moet hebben, want aan beide zijden van de kam gaat het steil omlaag. Na de spectaculaire tocht over de graat komen we uit bij wederom een voormalig jachthuis van de koningen: het Brunnkopfhäuser.

Diep onder ons zien we Lindenhof liggen. Lindenhof kent een echt sprookjeskasteel, Schloss Lindenhof. Dit kasteel werd door koning Ludwig gebouwd, met tuinen in de stijl van de tuinen van Versaille. In de diepte kunnen we mogelijk net een een glimp opvangen.

Alternatief bij minder weer: de tochtleider kan beslissen om onderlangs via Lindenhof naar Brunnkopfhauser te lopen.

Dag 5

Brunnenkopfhütte (DAV) (1602m) - Brunnenkopf (1769m) – Teufelstättkopf (1758m) - August-Schuster-Haus (Pürschlinghaus) (DAV) (1564m)
5 uur, 7 km, +550m , -600m

Voor liefhebbers hebben we eerst een korte stijg naar de huisberg net achter de hut, de brunnenkopf.
Vandaag belooft weer een dag te worden met vele vergezichten. Het spoor kronkelt deels over de kam maar is minder geëxponeerd dan gisteren. We volgen de route opnieuw in oostelijke richting. Net voor de hut hebben we de keus om een kleine uitstap te maken naar de Teufelstättkopf (1758m). Bij mooi weer zullen we zeker niet de enige zijn die neerstrijken op het terras van ons onderkomen voor vannacht: Pürschlinghaus, wederom een voormalige koninklijke jachthut.

Dag 6

August-Schuster-Haus (Pürschlinghaus) (DAV) (1564m) - Sonnenberggrat – Kolbensattel (stoeltjeslift) – Kolbenalm - Bahnhof Oberammergau
3 uur, 7½ km, +100m , -800m

Op de laatste dag van de tocht dalen we af. We nemen het pad over de Sonnenberggrat en lopen een laatste keer over eenpittige bergkam. We zien de kam voor ons als een lint door het landschap. Na twee uur komen we bij het Kolbensattel, het eindstation van een stoeltjeslift die uit het dal omhoog komt. Wie wil kan eventueel vanaf hier de stoeltjeslift verder naar beneden nemen. Het pad gaat via een laatste almhut (Kolbenalm) naar beneden. Bij het treinstation Oberammergau eindigt onze tocht.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
  • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ruud van Ginkel

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter

    Schoenen
    Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

    Overige Uitrusting
  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

    Bergsportmateriaal huren
    Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Säulinghaus

Fritz Putz Hütte

Kenzenhütte

Brunnenkopfhütte

August Schuster Haus

Prijsinfo
Ledenprijs 755,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 5 overnachtingen op Lager/kamer
  • 5x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
14 jul 2024
19 jul 2024
1
€ 755