Italië

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 06 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 855,- per persoon
Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht
Italië

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 06 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 855,- per persoon

We wandelen zeven dagen lang door het grote vergletsjerde gebergte ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen. Het ligt verdeeld over de Italiaanse provincies Alta Adige (Südtirol), Trentino en Lombardije, direct ten zuiden van de Oostenrijkse Oetztaler Alpen. De hoogste top van deze berggroep, de Ortler (3905 m), is ook naamgever van het gebied en is tegelijkertijd het centrum van een hele reeks kammen met toppen van 3000 meter en meer. Het oostelijke deel van het gebied valt binnen het Parco Nazionale dello Stelvio.

De tocht begint aan het eind van het Ultental en van hieruit trekken we net onder de sneeuw- en gletsjergrens in westelijke richting. In dit kalksteengebergte wandelen we onder de toppen en wanden van de Monte Cevedale (3769 m), de König-Spitze (3859 m) en de Ortler (3905 m) door. Op dag 6 bereiken we de Steviopas. Dan hebben we nog één mooie dagom af te dalen naar het charmante dorp Trafoi aan de voet van de bekende Stelvio pas.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

St. Gertraud (1390 m) – Weissbrunnersee (1880 m) - Höchsterhütte (2560 m)
4½ uur, +1150m

We beginnen rustig aan de klim en volgen het weggetje links van de Falschauerbach omhoog. Door bosjes en over almweiden, het mooiste pad gaat via de Pilshöfe, stijgen we naar de Weissbrunnersee (1872m) en de Untere Weissbrunnalm. We zijn hier al bijna boven de boomgrens. Een pad langs de Grünseebach gaat richting de Grünsee (Lago Verde). De Höchsterhütte (Rifugio Canzani) ligt vlak bij de dam van het kleine stuwmeer, met de Weisbrunnspitz en de Zufrittspitz als decor.

Dag 2

Höchsterhütte – Kirchbergjoch - Haselgruberhütte - Gleck Collechio (2955 m) - Schwärzerjoch (2810 m ) - Rifugio Dorigoni (2436 m)
6 uur, +910m, -1050m

De dag begint met een wandeling over de stuwdam. We volgen het pad in zuidelijke richting en blijven min of meer op hoogte. In de afdaling zien we de kleine Langsee. Bij goede omstandigheden klimmen we vanaf het meer in zuidoostelijke richting naar het Kirchbergjoch (2789 m). Op de zuidhelling gaat het steil omlaag naar het Haselgruberjoch met de gelijknamige hut. De hut ligt op een mooie plek tussen verschillende natuurlijke meertjes. Vervolgens gaat de tocht verder in westelijke richting naardetopvan de Gleck / Collecchio (2957 m). Over de noordgraat zakken we tot het Schwärzerjoch (2810 m) en van hieruit zetten we over grassige weiden de afdaling in naar de rifugio S. Dorigoni.

Dag 3

Rifugio Dorigoni – Sallentjoch (2980 m) - Zufallhütte (2265 m)
5 uur, +710m, -870m

Dag drie is een compacte dag over redelijk korte afstand, maar wel over een pas van bijna 3000 meter hoog. Het eerste uurtje vanuit de hut is een relaxte klim, maar het laatste deel naar het Sallentjoch is behoorlijk steil en dus pittig. Ook het eerste stuk van de afdaling aan de noordzijde is heftig. Mogelijk gaan we over steile sneeuwvelden. We lopen om de Aussere Gramsenspitze heen en daarna volgt opnieuw een steile afdaling tussen de rotsen door. In de diepte zien we de Zufrittsee met stuwdam. We wandelen over almweiden met de lieflijke naam Paradiso di Cevedale. Bij heldere hemel kunnen we ongetwijfeld vanaf deze plek de imposante Monte Cevedale (Zufallspitze) en zijn enorme gletsjer zien. Het is van hieruit niet ver naar de volgende hut: de luxe Zufallhütte (Rifugio Nino Corsi, 2265 m).

Dag 4

Zufallhütte – Madritschjoch (3123 m) - Schaubachhütte (2580 m) - Hintergrathütte (2661 m)
6 uur, +1090m, -700m

De tocht gaat verder door het Madritschtal. We lopen onder de rotsen van de Sonnenwand door en klimmen daarna steil in noordwestelijke richting omhoog. Het spoor wordt lastiger en dicht bij het Madritschjoch flink steil.

De afdaling naar de Schaubachhütte (Rifugio Città di Milano) gaat tussen de skiliften door, langs de Madritschhütte. De Schaubachhütte is net onder het bergstation van de kabelbaan. Wevolgen de imposante Gletscherweg naar de Hintergrathütte (Rifugio del Coston). Dit pad gaat over de met puin bedekte gletsjer, onderlangs de hoge Königspitze (3851 m) en de Ortler (3905 m). Op ca. 2800 m bereiken we de normaalweg naar deze hoogste top en dan is het nog maar een klein stukje naar de hut. Bij slechte omstandigheden dalen we vanaf de Schaubachhütte af naar het Mittelstation en gaan we via het huttenpad naar de Hintergrathütte.

Dag 5

Hintergrathütte (2661 m) - Langensteinhütte (2320 m) - Tabarettahütte (2540) - Bärenkopfscharte (2871) - Tabarettascharte (2903) - Berglhütte (2188m)
6 uur, +550m, -600m

We volgen de Morosiniweg richting Langenstein. De route gaat over een pas ten oosten van de Hintergratkopf. Dan zien we links de imposante Ortler en klimmen we over de morenerug van de Ende der Welt Ferner. In de flank van de Tabarettaspitze lopen we noordwestelijk naar de Bärenkopfscharte (2871 m). De klim gaat door puinvelden en het laatste stukje zigzag door rots; dit is technisch wat lastiger terrein met kabels en kettingen.

Optioneel: Vanaf de Tabarettascharte heen-en-weer naar de Rifugio Julius Payer. Dat doen we alleen als we nog tijd en energie genoeg hebben, want hierna is het het nog zeker anderhalf uur afdalen naar de Berglhütte. Extra looptijd: 45 min, afstand 1,0 km, +150m -150 m.

Dag 6

Berglhütte (2188 m) - Untere Tartscher Alm (1920) – Goldsee - Rifugio Garibaldi (2845m)
8 uur, +1400m, -750m

Vandaag verlaten we even het hooggebergte en dalen we door het bos af naar Trafoi. De afdaling eindigt bij de kapel van de drie Heilige Bronnen. Hier steken we de Trafoier Bach over en gaan we richting de Bärenbrücke (richting Weisser Knot). Een paar honderd meter lopen we over het asfalt van de drukke pasweg, maar in de volgende serpentine vinden we een smal pad dat richting de Untere Tartscher Alm (1920 m) leidt. Vanaf de alm gaan we door bos en over weiden naar de Obere Tartscher Alm (2271 m). Dan volgt nog een stevige klim over almweiden naar de Goldsee, hier pikken we de Goldseeweg op. Bij goed weer hebben we voortdurend uitzicht op de grote gletsjers in het zuiden. We zullen nog een stuk moeten klimmen, want de rifugio C. Garibaldi ligt een stukje boven de Stelviopas, net onder het topje met drie namen: Dreisprachenspitze, Piz da las Trais Linguas, Cima Garibaldi. De top verwijst naar de drie talen die hier worden gesproken: Duits, Rhätoromaans en Italiaans. De Rifugio C. Garibaldi ligt op 2845 m hoogte en houdt het midden tussen een echte berghut en een hotelletje.

Dag 7

Rifugio Garibaldi – Goldsee - Furklhütte (2153 m) - Trafoi
4 uur, -700m

In de flank van de Breite Grat gaan we een stuk over dezelfde route terug. We lopen langs de grens met Zwitserland terug naar de Goldsee. Vanuit hier lopen we naar de Furkelhütte. Hier nemen we de kabelbaan naar Trafoi, van daaruit kunnen we met de bus naar Stilfs of we pakken vanaf daar de weg terug naar het startpunt.

Optioneel: bij goed weer beklimmen we de Rötlspitz (Punta Rosa, 3026 m). Daarbij steken we de grens met Zwitserland over. (1½ uur, +200m -200m).

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 7 loopuren en meer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Geert-Jan Leemreize

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Höchsterhütte

Rifugio Dorigoni

Zufallhütte

Hintergrat Hütte

Berglhütte

Rifugio Garibaldi

Prijsinfo
Ledenprijs € 855,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Je houdt van wandelen en geniet van de bergen. Wellicht heb je al eens een dagtocht gemaakt naar een top, maar heb je al eens meerdere dagen van berghut naar berghut gewandeld? Een nieuwe wereld gaat voor je open en je beleeft en ziet veel meer.

Wat is een huttentocht?

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied dan bij een dagtocht. Je reist zelfstandig naar de afgesproken verzamelplaats en gaat vanaf hier verder als groep. De komende dagen dompel je jezelf onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep. Na een lange wandeldag met de mooiste indrukken, trek je aan het einde van de dag je sokken uit en duik je in het bed van de berghut. Heerlijk, want je hoeft niet meer terug naar het dal. Huttentochten zijn er in alle vormen en maten, voor beginners en gevorderden. Je niveau is afhankelijk van je kennis, ervaring en conditie. Ook van die van je reisgenoten.

Kosten

De prijs is afhankelijk van je wensen en kun je zo hoog maken als je zelf wilt; dit ligt aan de duur van de reis en de prijzen van de individuele hutten. Halfpension, een tochtleider en informatieboekjes zijn inbegrepen bij een huttentocht van Bergsportreizen. De reis van en naar het startpunt, lunch en persoonlijke uitgaven zoals een drankje in de hut zijn voor eigen rekening. Neem je je lunch en snacks zelf mee dan ben je uiteraard goedkoper uit, je rugzak is dan wel een stuk zwaarder. Zwaarder voor je portemonnee of je rug, is een overweging die je moet maken.

Voorbereiding huttentocht

Een huttentocht lopen kan zwaar zijn, omdat het weer niet altijd meezit, maar zeker ook wanneer je conditie niet op peil is. Daarom is het belangrijk om in Nederland al te beginnen met het lopen van langere afstanden. Probeer ook alvast een paar dagen met een ingepakte rugzak om te lopen, zo wen je aan de belasting die je tijdens de huttentocht met je mee moet dragen. In het kenniscentrum van de NKBV zijn oefeningen te vinden waarmee je je thuis kunt voorbereiden op je tocht. Zo ga je zelfverzekerd de bergen in.

Waar kun je huttentochten lopen?

Een huttentocht loop je in een berggebied waar meerdere berghutten te vinden zijn. In de Alpen en de Pyreneeën zijn er berghutten in overvloed. Als je op huttentocht gaat met Bergsportreizen, kun je een tocht lopen in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Noorwegen. De tocht is al voor je uitgestippeld. Het komt ook wel eens voor dat je tijdens een tocht een landsgrens over gaat. Houd je paspoort dus bij de hand. Het soort gebied varieert per huttentocht, het gaat van wandelen door ruig terrein tot hikes over gebaande groene paden. Bepaal zelf welke huttentocht bij je past.

Geen geschikte huttentocht gevonden bij Bergsportreizen? Je kunt je eigen huttentocht plannen op de NKBV Tochtenwiki, waar ook tochten staan die ingevoerd zijn door andere hikers en bergliefhebbers.

Benodigde uitrusting/materialen

Twee dingen die je op orde moet hebben voor het lopen van een huttentocht zijn je wandelschoenen en een goede rugzak. Je schoenen moeten goed ingelopen zijn om blaren te voorkomen. Het is belangrijk dat je schoenen stevig zijn en dat de zolen genoeg grip geven op grashellingen, rotsen en sneeuwvelden. Wanneer je zeker weet dat je op gebaande paden blijft en onderweg geen sneeuw tegenkomt, kun je kiezen voor lage wandelschoenen. Houd er rekening mee dat hoge wandelschoenen je enkels beschermen en meer stabiliteit geven dan lage schoenen. Tijdens het lopen van een huttentocht draag je alles wat je meeneemt zelf op je rug, zorg dus dat je alleen het noodzakelijke meeneemt. Een rugzak met een inhoud van 20-40 liter is ruim voldoende. Probeer maximaal 10 kilo aan gewicht mee te nemen, je moet er toch uren mee hiken. Onder het kopje uitrusting bij praktische informatie vind je bij elke reis een uitgebreide paklijst, zodat je goed voorbereid op reis kunt.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
06 aug 2023
12 aug 2023
vol