Italië

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 15 jul
 • 28 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 815,- per persoon
Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht
Italië

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht

Grande Traversata d'Ortles, Huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 15 jul
 • 28 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 815,- per persoon

We wandelen door het uitgestrekte, vergletsjerde gebergte ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen. Dit gebied is verdeeld over de Italiaanse provincies Alto Adige (Südtirol), Trentino en Lombardije, gelegen direct ten zuiden van de Oostenrijkse Ötztaler Alpen. De hoogste top van deze berggroep is de Ortler (3905 m), die tevens zijn naam aan het gebied geeft. De Ortler is het middelpunt van een hele reeks bergkammen met toppen die boven de 3000 meter uitsteken. Het oostelijke deel van dit gebied valt binnen het Parco Nazionale dello Stelvio.

De tocht begint aan het eind van het Ultental en van hieruit trekken we net onder de sneeuw- en gletsjergrens in westelijke richting. In dit kalksteengebergte wandelen we onder de toppen en wanden van de Monte Cevedale (3769 m), de König-Spitze (3859 m) en de Ortler (3905 m) door. Op onze laatste dag dalen we af naar Trafoi aan de voet van de bekende Stelvio pas.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

St. Gertraud (1390 m) – Weissbrunnersee (1880 m) - Höchsterhütte (2560 m)
4½ uur, 8 km, +1150m

We beginnen rustig aan de klim en volgen het weggetje links van de Falschauerbach omhoog. Door bosjes en over almweiden, het mooiste pad gaat via de Pilshöfe, stijgen we naar de Weissbrunnersee (1872m) en de Untere Weissbrunnalm. We zijn hier al bijna boven de boomgrens. Een pad langs de Grünseebach gaat richting de Grünsee (Lago Verde). De Höchsterhütte (Rifugio Canzani) ligt vlak bij de dam van het kleine stuwmeer, met de Weisbrunnspitz en de Zufrittspitz als decor.

Dag 2

Höchsterhütte – Kirchbergjoch - Haselgruberhütte - Gleck Collechio (2955 m) - Schwärzerjoch (2810 m ) - Rifugio Dorigoni (2436 m)
6 uur, 14½ km, +910m, -1050m

De dag begint met een wandeling over de stuwdam. We volgen het pad in zuidelijke richting en blijven min of meer op hoogte. In de afdaling zien we de kleine Langsee. Bij goede omstandigheden klimmen we vanaf het meer in zuidoostelijke richting naar het Kirchbergjoch (2789 m). Op de zuidhelling gaat het steil omlaag naar het Haselgruberjoch met de gelijknamige hut. De hut ligt op een mooie plek tussen verschillende natuurlijke meertjes. Vervolgens gaat de tocht verder in westelijke richting naardetopvan de Gleck / Collecchio (2957 m). Over de noordgraat zakken we tot het Schwärzerjoch (2810 m) en van hieruit zetten we over grassige weiden de afdaling in naar de rifugio S. Dorigoni.

Dag 3

Rifugio Dorigoni – Sallentjoch (2980 m) - Zufallhütte (2265 m)
5 uur, 9½ km, +710m, -870m

Dag drie is een compacte dag over redelijk korte afstand, maar wel over een pas van bijna 3000 meter. Het eerste uurtje vanuit de hut is een relaxte klim, maar het laatste deel naar het Sallentjoch is behoorlijk steil en dus pittig. Ook het eerste stuk van de afdaling aan de noordzijde is heftig. Mogelijk gaan we over steile sneeuwvelden. We lopen om de Aussere Gramsenspitze heen en daarna volgt opnieuw een steile afdaling tussen de rotsen door. In de diepte zien we de Zufrittsee met stuwdam. We wandelen over almweiden met de lieflijke naam Paradiso di Cevedale. Bij heldere hemel kunnen we ongetwijfeld vanaf deze plek de imposante Monte Cevedale (Zufallspitze) en zijn enorme gletsjer zien. Het is van hieruit niet ver naar de volgende hut: de luxe Zufallhütte (rifugio Nino Corsi).

Dag 4

Zufallhütte – Madritschjoch (3123 m) - Schaubachhütte (2580 m) - Hintergrathütte (2661 m)
6 uur, 13½ km, +1090m, -700m

De huttentocht gaat verder door het Madritschtal. We lopen onder de rotsen van de Sonnenwand door en klimmen daarna steil in noordwestelijke richting omhoog. Het pad wordt lastiger en vlakbij het Madritschjoch wordt het behoorlijk steil.

De afdaling naar de Schaubachhütte (Rifugio Città di Milano) gaat tussen de skiliften door, langs de Madritschhütte. De Schaubachhütte ligt net onder het bergstation van de kabelbaan. We volgen de imposante Gletscherweg naar de Hintergrathütte (Rifugio del Coston). Dit pad gaat over de met puin bedekte gletsjer, onderlangs de hoge Königspitze (3851 m) en de Ortler (3905 m). Op ongeveer 2800 m bereiken we de normaalweg naar deze hoogste top, en dan is het nog maar een klein stukje naar de hut. Bij slechte omstandigheden dalen we vanaf de Schaubachhütte af naar het Mittelstation en gaan we via het huttenpad naar de Hintergrathütte.

Dag 5

Hintergrathütte (2661 m) - Langensteinhütte (2320 m) - Tabarettahütte (2540) - Tabarettascharte (2903) - Julius Payerhütte (3029m)
4 uur, 9 km, +800m, -400m

We volgen de Morosiniweg richting Langenstein. De route gaat over een pas ten oosten van de Hintergratkopf. Dan zien we links de imposante Ortler en klimmen we over de morenerug van de Ende der Welt Ferner. In de flank van de Tabarettaspitze lopen we noordwestelijk naar de Bärenkopfscharte (2871 m). De klim gaat door puinvelden en het laatste stukje zigzagt door rotsachtig terrein. Op de technisch lastige delen zijn er kabels en kettingen.. Vanaf de Tabarettascharte is het nog een klein stuk naar de Rifugio Julius Payer. Deze hoge hut ligt spectaculair op de Tabaretta bergkam en heeft een ruim terras en spectaculair uitzicht.

Dag 6

Payerhütte (3029m) - Trafoi (1550 m)
3 uur, 7½ km, -1550m

Op de laatste dag dalen we af vanuit het hooggebergte naar het dal, Trafoi. Hier nemen we de bus naar Spondigna, ons startpunt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

 • start 15 juli: Teijo Broekema
 • start 28 juli: Jan Karel Marlet
Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

kennismakging
30 juni - voor de reis met start 28 juli, tochtleider Jan Karel Marlet

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Höchsterhütte

Rifugio Dorigoni

Zufallhütte

Hintergrat Hütte

Julius Payerhütte

Prijsinfo
Ledenprijs 815,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
15 jul 2024
20 jul 2024
vol
€ 815
28 jul 2024
02 aug 2024
vol
€ 815