Oostenrijk

Koningsweg hoog boven het Stubaital, Huttentocht 50+

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 920,- per persoon
Koningsweg hoog boven Stubaital, huttentocht 50+
Oostenrijk

Koningsweg hoog boven het Stubaital, Huttentocht 50+

Koningsweg hoog boven Stubaital, huttentocht 50+
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
  • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 920,- per persoon

De Koningsweg hoog boven het Stubaital volgt grotendeels de Stubaier Höhenweg. Het is een stevige tocht met een hoogalpien karakter. Meerdere dagen is, op delen van de route, het pad gezekerd met staalkabels. Trittsicherheit en Schwindelfreiheit zijn van belang om te kunnen genieten van het prachtige landschap. We lopen langs de randen van de zich terugtrekkende gletsjers. Diverse passen met hoogtes vanca. 2800mmoeten wij over om in het volgende dal te komen. Tijdens deze week verblijven we in mooie, traditionele berghutten. Het begin-en eindpunt liggen niet ver van elkaar en zijn uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer.

Het gebied van de Stubaier Alpen is bijzonder gevarieerd. De gesteentesoorten variëren van donker graniet, dolomiet tot leisteen en kalk. Het landschap is ruig en de passen zijn hoog. Zelfs tot eind augustus moet je hier rekening houden met flinke sneeuwvelden. De hoogalpiene flora zal je verrassen.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Waldcafe Knoflach (Falbeson) (1250m) - Falbesoner Ochsenalm (1822m) - Neue Regensbürger Hütte (2286m)
3 uur, 4 km, +1100m

Wij treffen elkaar bij het Waldcafe Knoflach. Na een begroeting en een kop koffie laten we het dal achter ons en begeven wij ons op pad naar de hut. De afstand is hemelsbreed niet zo ver maar we moeten wel ruim 1000 hoogtemeters maken. Hier staat ongeveer drie uur voor. Het eerste deel van de tocht gaat door het bos,vervolgens wordt het landschap opener en komen we op deFalbesoner Ochsenalm. Het laatste deel van het traject gaat langs de Falbesoner Bach en brengt ons bij de Neue Regensbürger hütte. Op een warme dag kan het nabijgelegen meertje voor heerlijke verkoeling zorgen.

Dag 2

Neue Regensbürger Hütte (2286m) - Grawagrubennieder (2881m) – Muttelberger See (2483m) – Egesennieder (2506m) - Dresdner Hütte (2308m)
7 uur, 12,4 km, +1000m, -1000m

Vandaag een lange dag die ons laat kennismaken met het hooggebergte. Diverse malen zullen we vandaag gebruik maken van gezekerde trajecten.

Vanuit de hut gaan we in zuidwestelijke richting. Het pad loopt langs de beek, door de vlakke Hohen Moos naar de Falbesoner See (2575m). Vanaf hier gaat hetover morenen van de Hochmoosferners. De route is hier gemarkeerd met steenmannetjes en brengt ons naar de sleutelpassage van de week: de Grawagrubennieder. Op 2700m begint de klim door de noordwand. Staaldraad, voetsteunen en touwen helpen ons richting de pas. Het laatste stuk gaat door een steile geulrichting het zadel waar we op het hoogste punt van de Stubaier Höhenweg staan. Voordat we afdalen kunnen we nog door padloos terrein naar een gletsjermeertje lopen.Vanaf het zadel dalen we door het gletsjerpuin steil af in de Nockgrube, om vervolgens weer omhoog te gaan naar de Schafspitze.Via Schafgrübl dalen we in de Kar en volgen een gezekerde route in het, met Geröll gevulde, Hölltal. We passeren de Mutterberger See, dalen verder in de Wilde Grube en gaan vervolgens weer omhoog via een gezekerde passage naar de Egesennieder.Vanaf hier is het niet ver meer naar de Dresdner Hütte (2308m).

Dag 3

Dresdner Hütte (2308m) - Peiljoch (2672m) - Sulzenau Hütte (2191m)
3-4 uur, 5 km, +400m, -500m

Het traject van vandaag is wellicht het mooiste deel van de Höhenweg. Tijdens deze korte route dus voldoende tijd om te genieten van de vergezichten. We lopen onderlangs de Zuckerhütls (3507m) over het Peiljoch naar de Sulzenauhütte (2191m).

Dag 4

Sulzenau Hütte (2191m) - pad 102 – Grünausee (2328m) - Scharte des Niederls (2629m) - Nürnberger Hütte (2297 mm)
4 uur, 4½ km, +450m, -400m

Wederom een prachtige dag metzicht op de Wilden Freiger (3418m). Vanaf de Sulzenauhütte (2191m)volgen we wegnummer 102 richting de Nürnberger Hütte (2278m). Het pad stijgt naar de Grünausee.Vandaar gaan we in noordelijke richting tot de Schafgrübl. Hier slaan we rechtsaf naar een bekkenmet een klein meertje. Vervolgens gaat het steil omhoog, met vaste zekeringen in de Scharte van de Niederls. Bij de afdaling van de Niederls treffen we weer enkele zekeringen op ons pad door de rotsen. Het pad gaat nu door blokkenterrein het dal in waar we de Nürnberger Hütte onder ons zien liggen. Een hut met een historisch karakter.

Dag 5

Nürnberger Hütte (2297 mm) - Simmingjöchl (2754m) - Bremer Hütte (2413m)
4 uur, 6 km, +600m, -500m

Vandaag volgen we de Zentralalpenweg 02 richting de Bremer Hütte (2413m). Na10 min lopen gaat er een afslag naar de Wilden Freiger, wij gaan hier naar links. Ook de afslag naar Freigersee laten we aan ons voorbijgaan. De route gaat dalwaarts over gletsjerplaten, deels met zekeringen, naar de Langentalbach. Hier volgen we links het pad in de rotsen (zekeringen), we blijven het pad volgen richting de Unteren en de Oberen Grübel. Het spoor slingert vervolgens omhoog naar de Zollhüttein het Simmingjöchl. De afdaling is wederom steil en gezekerd. Het loopt door rotsen en puinmateriaal richting de Bremer Hütte. De hut ligt aan de voet van de Inneren Wetterspitze.

Dag 6

Bremer Hütte (2413m) - pad 36 - kam Hohen Burg – Scharte Pramarspitze (2511m) - Innsbrucker Hütte (2369m)
6 uur, 9 km, +850m, -900m

Vanaf de Bremer Hütte gaan we over pad nr 36 richting het Gschnitztal in en volgen de bewegwijzering richting de Innsbrucker Hütte. Door rotsachtig gebied dalen we steil af in de kaar, vervolgens lopen we over de Simmingalm en stijgen dan over de voet van de Ausseren Wettespitze. Het pad slingert zich omhoog naar het Trauljöchl waar we de kam van de Hohen Burg passeren. Na een afdalingkomen we in blokkenterrein van het Plattental.

We vervolgen onze weg via de Wassenwand, met zekeringen aan weerszijden, langs een steilrand en afdaling in de Beilgrube. Dan gaan we weer omhoog in de Scharte, uitkomend naast het topje van de Pramarspitze (2511m). Na de afdaling slingert het pad zich door het landschap en passeren we verschillende almen. Na de Pfannalm lopen we omhoog naar een klein zadel in de Zundergrat (2540 m). Vanaf hier zien we de Innsbrucker Hütte (2369 m) beneden ons liggen. Dit is het eindpunt van deze etappe.

dag 7

Innsbrucker Hütte (2369m) - Pinnisalm (1560m) - Neder (1000m)
3 uur, 10,1 km, -1400m

Vandaag eindigt onze tocht. We laten het huttenleven achter ons en hebben nog een stevige afdaling voor de boeg die ons weer in het Stubailtal brengt. Het pad loopt in noordelijke richting en brengt ons eerst bij de Karalm (1747m). Vervolgens blijven we in het Pinnestal en passeren de Pinnesalm en de Issenangeralm (1366m). We dalen verder af en komen in het plaatsje Neder uit. Hier pakken wede bus die ons weer bij de auto of verder richting Innsbruck brengt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens deze huttentocht volg je niet alleen goed begaanbare bergpaden, maar loop je ook regelmatig door ongebaand terrein. Dit kan bestaan uit blokkenterrein, rotsplaten of steile gruishellingen. Ook het oversteken van een sneeuwveld kan voorkomen tijdens de tocht. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken zijn meestal goed beveiligd, bijvoorbeeld met staalkabels of trap. Een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
  • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
  • conditie tot 5 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Jan Karel Marlet

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

  • bergschoenen
  • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
  • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

  • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
  • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
  • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
  • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
  • thermo onderkleding (sneldrogend)
  • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
  • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
  • wandelsokken
  • gamaschen
  • muts die over de oren gaat
  • zonnepetje
  • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
  • EHBO-setje
  • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal kun je terecht bij het Bever verhuurcenter.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Neue Regensburger Hütte

Dresdner Hütte

Sulzenauhütte

Nürnberger Hütte

Bremer Hütte

Innsbrucker Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs 920,- p.p. Inclusief
  • NKBV-tochtleider
  • 6 overnachtingen op Lager/kamer
  • 6x halfpension
  • boekje ‘Bergwandelen’
  • tochtinformatieboekje
  • voorbespreking

Exclusief

  • heen- en terugreis
  • lunch
  • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
  • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdatum
Einddatum
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
13 jul 2025
19 jul 2025
1
€ 920