Venter Rondtocht, Hoogalpiene beklimming

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 850,- per persoon
Venter rondtocht, hoogalpiene beklimming

Venter Rondtocht, Hoogalpiene beklimming

Venter rondtocht, hoogalpiene beklimming
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 7
Max. deelnemers 8
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 850,- per persoon

De Venter Rondtocht gaat door het hart van de Ötztaler Alpen, een van de omvangrijkste vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen met meer dan 253 toppen boven drieduizend meter. Wij beklimmen er vijf. We starten met de Similaun (3599 m). Vervolgens beklimmen we de Fineilspitze (3516 m), de Vorderen Hinterreisspitze (3437 m) en de Fluchtkogel (3500 m). Het hoogtepunt van de week is de beklimming van de Wildspitze (3772 m), de hoogste berg van Tirol. We overnachten elke dag in een andere hut, waaronder het hooggelegen Brandenburgerhaus (3272 m). Deze hut kun je alleen via de gletsjer bereiken.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We Treffen elkaar om 10.00 uur bij het Oetztal Tourismusbüro in Vent. Vervolgens lopen we naar de Martin Buschhütte. In de middag herhaling van diverse touwtechnieken.
3u, +650m

Dag 2
Via de Marzellkamm beklimmen we de Similaun (3607 m). Vervolgens dalen we af naar de Similaunhütte (3019 m).
6-7u, +1100m, -600m

Dag 3
Eerst gaan we naar het Hauslabjoch (3279 m). Daarna beklimmen we via de noordgraat de Finailspitze (3516 m). We dalen af naar de Hauslabferner en gaan over de gletsjer naar het Hochjoch Hospiz (2412 m).
7u, +700m, -1200m

Dag 4
Via de Deloretteweg en over de imposante Kesselwandgletsjer beklimmen we de Vordere Hintereisspitze (3437 m). Aansluitend over de Gepatschgletsjer naar het Brandenburgerhaus (3272 m). ’s Avonds als het weer goed is kunnen we de Dahmannspitze (3401 m) nog beklimmen, waar we kunnen genieten van de zonsondergang.
7u, +1100m, -250m

Dag 5
Over de Kesselwandgletsjer en het obere Guslarjoch beklimmen we de Fluchtkogel (3500 m). Afdaling over de Guslargletsjer naar de Vernagthütte (2755 m).
5u, +300m, -750m

Dag 6
Beklimming van de Wildspitze (3774 m). We lopen eerst over de Vernagtgletsjer. Daarna gaan we via het Brochkogeljoch en de Gepatschgletsjer naar de top. Afdaling naar de Breslauerhütte en aansluitend afdaling naar Vent.
9-10u, +1100m, -1450m

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene basiscursus (C1) met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Conditie tot 8 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Aantal deelnemers
Min. 3/max. 4

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtouwen.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 12-punts stijgijzers (geen aluminium) met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportkimklimgordel
 • bergsporthelm
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat
 • 1 setje
 • ijsboor, minimaal 16 cm

Schoenen
Het hebben van de juiste schoenen is van groot belang voor het laten slagen van de reis. Voor de hoogalpiene beklimming is het hebben van stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Martin Buschhütte

Similaunhütte

Hochjoch-Hospiz

Brandenburger Haus

Vernagthütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 850,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • Tochtinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • 5x halfpension/overnachting ± € 45 per dag
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, OV, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Gebiedsinformatie

Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen is een bergmassief in de Centrale Alpen in het westelijke deel van Noord- en Zuid-Tirol. Het gebergte ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. Het Ötztal is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal en scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen.

Landschap

De Ötztaler Alpen hebben door berglawines gevormde terrassen, vaak van elkaar gescheiden door vernauwingen en kloven. Hoge bergen, gletsjers, de hoogste waterval van Tirol en bergmeren liggen hier op je te wachten en geven een blik in het rijke geologische verleden van de regio. Het is natuurlijk hier dat Ötzi gevonden werd, de ijsmummie die ca. 3.300 jaar v. Chr. leefde.

Hoge toppen

De Ötztaler Alpen hebben ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat.

De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. De koning van het gebergte wordt sinds halverwege de 19de eeuw beklommen. Ook vandaag de dag is het een magneet voor bergbeklimmers en toerskiërs, die de top bedwingen.

Verscheidene routes voeren naar de top van de Wildspitze. De populairste aanlooproute vangt aan in het dorp Vent en voert langs de Breslauer Hütte met een gezekerde passage naar de Mitterkarjoch pas (3468 m). Hiervandaan is een beklimming van de zuidtop via de graat mogelijk. Vanaf de Breslauer Hut duurt dit ca. 4 à 4,5 uur. Een langere route gaat vanaf de Braunschweigerhütte (2755 m), in het Pitztaler gebied en duurt zo’n 6 uur. De kortste route leidt vanaf de Pitztal gletsjer, maar dan moet je eerst de Gletscherexpress en Mittelbergbahn nemen, om in 2,5 uur tijd de top te bereiken.

Gletsjers

Het Ötztal is een van de meest vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen. De Gepatschferner is een uitgestrekte gletsjer in de Ötztaler Alpen en na de Pasterze de grootste gletsjer in de regio. Andere omvangrijke gletsjers zijn de Gurgler Ferner, de Hintereisferner en de Große Vernagtferner.

Meren

De meren in de Ötzaler Alpen zijn ontstaan door smeltend gletsjerijs. De bergtoppen weerspiegelen prachtig in het water. De Piburger See is hier een mooi voorbeeld van. In de zomer zorgen de meren voor verkoeling op of in het water, terwijl er in de winter geschaatst kan worden.

Toon meer

Over deze activiteit

Voor een hoogalpiene beklimming ga je vroeg op pad. Je maakt onder leiding van een berggids een tocht naar een klassieker. Soms via een graat, vrijwel altijd door tweede- en derdegraads alpien terrein. Je overnacht in berghutten die als uitvalsbasis dienen voor de beklimming. In de middag kom je weer terug in de hut, zodat je genoeg tijd hebt om uit te rusten voor de volgende tocht.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek