Zwitserland

Rondom de Matterhorn met Breithorn, Hoogalpiene tocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 08 jul
 • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.205,- per persoon
Matterhorn, Hoogalpiene tocht
Zwitserland

Rondom de Matterhorn met Breithorn, Hoogalpiene tocht

Matterhorn, Hoogalpiene tocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 5
Max. deelnemers 8
Vertrekdata
 • 08 jul
 • 13 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.205,- per persoon

De Matterhorn ligt in het Zwitserse kanton Wallis op de grens met Italië. De Giro del Monte Cervino (ofwel "Rondom de Matterhorn") is niet alleen befaamd vanwege deze Alpenreus, maar ook om de vele gletsjers en verschillende terreinsoorten die je beloopt en ziet tijdens deze tour door de West-Alpen.

We beginnen de tocht in Zermatt en gaan eerst over relatief eenvoudig terrein door een schitterende omgeving naar de Gandegghütte. De volgende dag naar het Plateau Rosa waar de Italiaanse Rifugio Guide del Cervino (3480m) staat. Op de derde dag beklimmen we de Breithorn. Technisch is de berg niet moeilijk, maar 4160 meter is respectabel hoog! Bij goed weer is een indrukwekkend panorama met tientallen vierduizenders de beloning. Na de afdaling, een overnachting in het skioord Breuil-Cervinia (2006 m). Dan weer omhoog, mogelijk via een klettertsteig, naar de Rifugio Vuillermoz Perucca (2909 m). De volgende dag over de Colle di Valcornera (3066 m), langs het Lac de Place Moulin naar de Rifugio Prarayer (2005 m) en door naar de Rifugio Aosta (2781 m).Via de Col Valpelline komen we weer in Zwitserland. Zo mogelijk klimmen we naar de top van de Tête Blanche (3710 m). We dalen af over Stockjigletsjer en gaan naar de Schönbielhütte (2694 m). De laatste dag lopen we over het prettige huttenpad langs Zmutt en eindigen wein Zermatt.

Goed geacclimatiseerd aan de tocht beginnen is een absolute voorwaarde!

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Zermatt (1500m) - Via Schwarzsee - Gandegghütte (3030m)
6 uur, +1580m , -150m

We beginnen in Zermatt (1610m) met een stevige, maar mooie wandeling. Over goede, relatief eenvoudige paden lopen we door een indrukwekkende omgeving naar de Gandegghütte (3028m). Om te beginnen door de wereldberoemde Bahnhofstrasse met zijn vele hotels. Sta even stil bij hotel Monte Rosa, waar Whymper voorafgaand aan zijn beklimming van de Matterhorn sliep. Via de Oberdorfstrasse verlaten we het drukke Zermatt en lopen langs het schilderachtige kleine gehucht Zum See naar Bielti. Daar gaan we het pad op, dat soms wat steviger stijgend ons eerst door bos en dan over alpenweiden naar Schwarzsee (2581) voert. Een mooie plek voor een pauze en genieten van een prachtig uitzicht op de Hörnligrat van de Matterhorn. Na de pauze gaan we eerst 150m omlaag naar Furgg om daarna via Sandiger Boden en over de Lichenbretter om Trockener Steg heen naar de Gandegghütte (3028m) te lopen. Je ziet de hut pas op het laatst en hij is schitterend gelegen boven de Untere Theodulgletsjer.

De Gandegghut heeft een 135 jarige traditie als doel voor wandelaars, alpinisten en skiers. Hij straalt nog steeds de knusheid en charme van weleer uit. Het is een van de mooist gelegen hutten van Zwitserland.

Dag 2

Gandegghütte (3030m) - Gandegghütte (3030m) - Rifugio Guide del Cervino (3480m)
2 uur, +430m , -10m

Vandaag een relatief rustige dag op de gletsjer waar we ook sneeuw-, pickel-, en ijsoefeningen zullen doen. Aangezien we vrijwel de hele route op de gletsjer lopen gaan we op tijd op stap. Vanuit de hut lopen we eerst nog een stuk over het pad naar de gletsjer. We lopen onder de Theodulhorn langs en laten de Theodulpass net rechts liggen. Een kleine kilometer verder komen we op Test Grigia bij de Rifugio delle Guide del Cervino (3480m) aan. Na een korte pauze gaan we metminimale bepakking het Plateau Rosa op. Er is veel tijd om te oefenen in sneeuw en ijs. Nuttig met het oog op de dag van morgen.

De Rifugio delle Guide del Cervino is eigendom van de gidsen uit Breuil-Cervinia. In een druk bebouwde omgeving is het toch een knusse hut, waar het bij mooi weer goed toeven is op het terras.

Dag 3

Rifugio Guide del Cervino (3480m) - Breithorn (4164 m) 4½ uur, +680m, -680m - Hotel Cime Bianche
3½ uur, -1400m

Een krachttoer in meerdere opzichten deze dag. Eerst de beklimming van de Breithorn (4164m) en daarna als tweede deel de afdaling naar Breuil-Cervinia (2000m). Technisch is de Breithorn geen moeilijke berg, maar met 4160 meter is hij wel respectabel hoog! Goed geacclimatiseerd aan deze dag beginnen is dan ook absoluut vereist.

We staan vroeg op. Meteen buiten de hut gaan we aan het touw en maken we met een grote boog een eerste klim naar het Breithornplateau. Na het oversteken van dit ijsplateau begint op 3850m de klim over de zuidwestwand van de Breithorn. Met een grote boog komen we vanuit het Westen op de grote koepelvormige top van de Briethorn (4164m). Dan heb je de hoogste top van deze tocht gehaald. Even bijkomen. Boven is het met helder en mooi weer genieten van weer een indrukwekkend uitizcht over tientallen vierduizenders. We dalen over het zelfde spoor als we gekomen zijn af. In de Rifugio delle Guide lassen we een ruime pauze in om wat te eten, te drinken en ons klaar te maken voor de afdaling naar Breuil-Cervinia. De beklimming omvat heen en terug 9 km, 680m stijgen en dalen en vergt ongeveer 4,5 uur.

Na afscheid genomen te hebben van de guardiani (Hütenwarte) dalen we af naar de Theodulpass (3296m). Eerst even flink dalen en dan over een goed pad via Bontadini naar Plan Maison (2548m). Vandaar lopen we met een boog langs Plan Torette. Dan is het niet ver meer naar Breuil waar we, overnachten in hotel Cime Bianche

Dag 4

Hotel Cime Bianche - Via Ferrata allo Sperone di Vofrède - Rifugio Perucca Vuillermoz (2909m)
5½ uur, +1200m , -420m

Vandaag gaan we weer over paden, rots en soms een sneeuwveld omhoog. Een deel van de route volgen we de Via Ferrata allo Sperone di Vofrède.

Vanuit Breuil een eerste klim naar Maberge (2299m) en dan vrijwel vlak naar Bayettes (2291m). Daar gaan we het pad op, dat ons naar het begin van de Via Ferrata allo Sperone di Vofrède brengt. Het is een afwissende opeenvolging van kabels, stukjes pad, kettingen en treden. Soms geëxponeerd,met ondertussen een prachtig uitzicht op Breuil en de Matterhorn. We lopen boven de Glacier de Vofrède, die heel sterk is gekrompen. Aan het eind van de Via Ferrata lopen over het spoor naar de vlakbij gelegen Colle di Vofrède (3130m). Na een korte pauze dalen we van de col door een grote puinbak af naar het Lago Grande (2850m) vervolgen het pad langs het Lago del Dragone en komen dan meteen bij de Rifugio Perucca Vuillermoz (2909 m) aan.

De Rifugio Perucca Vuillermoz is een kleine knusse hut en relatief nieuw. Hij is in 1994 in gebruik genomen en is ook eigendomvan de Guide del Cervino.

Voor wie wil is er de mogelijkheid een wandelingetje te maken naar het dichtbij gelegen Bivacco Manenti (2789m). Het ligt net boven het Lago di Balanselmo. Een tocht van iets meer dan in een uur heen en terug.

Dag 5

Rifugio Perucca Vuillermoz (2909m) - Col de Valcournera (3066 m), Rif. Prarayer (2010m) - Rifugio Aosta (2788 m)
6 uur, +1030m , -1140m

Deze dagwandeling kent twee delen met de Rifugio Prarayer als middenpunt. Het eerste deel wat inspannender met aan het eind een relaxte en mooie afdaling. Het tweede deel omvat de aanloop naar de Rifigio Aosta.

Een mooie afwisselende wandeling staat vandaag op ons menu. Nadat we de Rifugio Perucca Vuillermoz (2909 m)verlaten hebben beginnen we aan de korte, op het enige inspanning vergende klim van 180m naar de Colle di Valcournera (3075m). We lopen eerst door een puinbak en kort voor de pas worden we geholpen door touwen en stalen treden. Op de pas nemen we even de tijd om nog en laatste keer te genieten van het mooie uitzicht op de gletsjers en toppen van Dent d' Hérens, Matterhorn tot Monte Rosamassief.

De afdaling van de Colle di Valcournera begint met een eerste stuk van150m soor steil puin.Dan gaat het vervolgens minder steil en gemoedelijker door de puinbak verdertot opeen hoogte van ongeveer 2600m. Wellicht komen we hier nogeen sneeuwveld tegen. Na een grote boog richting het zuiden komen we weer een van touwen, kettingen, kabels en stalen treden voorziene passage tegen. We werken ons daar even 150 meterdoor omlaag. Beloning is een mooie, gemoedelijke afdaling door de wilde Combe de Valcornière. Op een gegeven moment zien we het Lac de Place Moulin met de daaraan gelegen Rifugio Prarayer (2010m), het dieptepunt van deze dag en een uitgelezen plek voor een verdiende pauze.

Na de pauze zetten we ons het tweede deel van deze dag. We lopen de anstieg naar de Rifugio Aosta (2781m) en dan hebben we goed 780 hoogtemeters weggewerkt.Over een prettig pad lopen we voortdurend door het betrekkelijk smalle dal langs de Torrente Buthier. De laatste 200 hoogtemeters gaat het steiler en komen we weer een kort stukje met kettingen tegen. Nog geen twintig jaar geleden kwam over de gletsjer bij de hut. Al snel zijn we bij de kleine Rifugio Aosta, die we al van ver hebben zien liggen.

Dag 6

Rifugio Aosta (2788 m) - Col de Valpelline (3551 m) Optioneel: Tête Blanche (3710 m) - Schönbielhütte (2694m)
6 uur, +1030m , -1140m

Vandaag de koningsetappe van deze tocht. Bijna geheel over en door een indrukwekkend gletsjerlandschap. We zoeken een goede route tussen alle spleten.

We staan vroeg op.Het eerste deel stijgen we stevig 530 meterover een spoor door moreneterrein. Het laatste stuk door rots worden wegeholpen met wat kettingen en bereiken de Col de la Division (3314m). Daar staan we aan de rand van de Haut Glacier de Tsa de Tsan en halen we touwen, stijgijzers en pickel te voorschijn. Na een korte stevige stijging over de gletsjer staan we op Col deValpelline (3350m) en komen weer op Zwitserse bodem. Op de Col de Valpelline nemen we tijd om van het grandioze uitzicht op de gletserwereld en de omringende bergen te genieten.

Optioneel nemen we mogelijk de top van de Tête Blanche (3710m) mee. Dan komt er bij de tocht nog extra tijd. (extra duur 1 -1,5 uur en +/-150m hoogtemeters).

Vóór we aan de afdaling over de Stockjigletsjer kijken we eerst goed naar de mogelijke route door alle spletenlabyrinten. In eerste instantie blijven we hoog. Na goed een kilometer maken we zo rond 3200 metereen grote boog om op 3040 meter bij Stockji van de gletsjer af te gaan. Dan volgen weeen meet steenmannetjes gemarkeerd spoor over de morene tot we op 2610 meter de Zmuttgletsjer bereiken. Die steken we over, zien de Schönbielhut (2694m) liggen en vraagt het nog een laatste krachtinspanning om 180 meter naar de hut te klimmen.

De Schönbielhütte ligt op een klein plateautje. Vanaf het terras kun je nog eens terugkijken naar waar we gelopen hebben. Ook de Matterhorn Nordwand ligt aan je voeten.

Dag 7

Schönbielhütte (2694m) - Zmutt - Zermatt (1500m)
4 uur, +150m , -1240m

De laatste dag hebben we nog een mooie wandeling naar Zermatt in het vooruitzicht. Je loopt een groot deel van de dag onder de imposante Noordwand van de Matterhorn.

Na het ontbijt en inpakken van alle spullen nemen we afsccheid van Yolanda en Fredy, de Hüttenwarte en gaan op pad. Het is voortdurend een breed en relaxed pad, geen spannende dingen, genieten van het uitzicht. Eerst een kort vlak stuk gevolgd door een vlotte afdaling over een paar zig-zaggen tot op 2500m op de bovenrand van de zijmorene van de Zmuttgletsjer.Steeds geleidelijk dalend lopen we langs Hohe Bielen en Chalbermatte naar de verzameling, kleine oude huisjes van het mooie Zmutt (1937m). Een prachtig plekje voor een pauze op een van de terrasjes buiten het drukke Zermatt. Vanaf Zmutt lopen we over, hoe kan het, de Edeweissweg en staan na 3 kilometer weer midden in Zermatt. We zijn aan het einde van deze prachtige tocht.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende hoogalpiene tocht loop je meerdere dagen over alpiene paden (blauw-wit), spletenrijke gletsjers en door ongebaand terrein. Je loopt daarbij over steile en geëxponeerde pasovergangen en passages (bijv. langs afgronden zonder staalkabel). De beklimmingen die op het programma staan zijn uitdagend.

Afhankelijk van de sneeuw- en ijscondities op de gletsjers is het mogelijk dat uitgeweken moet worden naar een route met rots passages.

Deelname eis
 • ervaring met hoogalpiene tochten/gletsjertochten
 • alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of gelijkwaardige ervaring
 • conditie tot 7 loopuren en meer
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

 • start 8 juli: Maarten Ijssel en Thomas Frencken
 • start 13 juli Ger Koole en Petra de Bruin
Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • bergschoenen stijgijzervriendelijk
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter
 • 10- of 12-punts stijgijzers met anti-stolplaten
 • pickel (waarvan schoffel en punt van staal zijn en schacht van aluminium)
 • sportklimgordel
 • bergsporthelm
 • 1 hulptouwtje (prusiktouwtje) Ø 5mm of 6 mm - 1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 schroefkarabiner (mag ook HMS zijn)
 • 1 ijsboor, minimaal 16 cm, indien in bezit

  Schoenen
  Voor de hoogalpiene tocht heb je stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. Heb je C/D of D-schoenen dan is dit natuurlijk ook goed! De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak


Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Aanvullende informatie

Aantal deelnemers
Min. 7/max. 8
Maximaal 4 deelnemers per tochtleider
De reis gaat ook door met 4 deelnemers en 1 tochtleider

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Gandegghütte

Rifugio Guide del Cervino

Hotel Cime Bianche

Rifugio Perucca Vuillermoz

Rifugio Aosta

Schönbiel Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs 1.205,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergsport in het kort’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een hoogalpiene tocht is een huttentocht met een hoogalpien karakter. Je loopt een meerdaagse tocht over gletsjers met soms steile flanken en grote spleten, door ongebaand terrein. Soms beklim je een top en altijd heb je de machtige bergen om je heen. ’s Avonds slaap je meestal in een berghut of bivak en laad je weer op voor een volgend avontuur in sneeuw en ijs.

Voor de zwaardere hoogalpiene tochten moet je eerder hebben deelgenomen aan een hoogalpiene tocht of gletsjertocht en een alpiene basiscursus (C1) hebben gevolgd of over gelijkwaardige ervaring beschikken.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
08 jul 2024
14 jul 2024
vol
€ 1205
13 jul 2024
19 jul 2024
vol
€ 1205