Zwitserland

Wallis, Basiscursus sneeuw en ijs

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 10
Vertrekdata
 • 23 jun
 • 07 jul
 • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.460,- per persoon
Wallis, Basiscursus C1 sneeuw en ijs
Foto
Video
Zwitserland

Wallis, Basiscursus sneeuw en ijs

Foto
Video
Wallis, Basiscursus C1 sneeuw en ijs
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 10
Vertrekdata
 • 23 jun
 • 07 jul
 • 21 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 1.460,- per persoon

De uitdagendste basiscursus in ons programma. Heb jij de conditie van een marinier en stalen zenuwen? Mooi, want de alpiene basiscursus in het Zwitserse Wallis is de uitdagendste alpiene cursus voor beginners. Het gebied is beroemd om zijn vierduizenders, en ook al beklim je die deze week niet, het maakt wel dat je omgeving bestaat uit rotsen, sneeuw en ijs zo ver je kunt kijken. Pickel en stijgijzers klaar? Fotograaf en blogger Chris König ging mee en schreef er een blog over.

Lees zijn blog over de C1 Wallis

Programma

Toon alles

Bij Arolla is onze uitvalsbasis voor het begin van de week. In ons pension Aiguille de la Tza ontmoeten we de gids en controleren we elkaars klimmateriaal. Heb je de juiste (hoeveelheid) slinges en prusiktouwtjes mee? En een gordel? Dan is het tijd voor de eerste kennismaking met de basis van de alpiene touwtechnieken en klimoefeningen in de rotsen bij Arolla.

Met een volle rugzak gaan we halverwege de week naar de hoog gelegen Cabane de Dix (2929 m). Pickel en stijgijzers inpakken dus en op naar het ijs!. We starten met het oefenen van de benodigde technieken op de gletsjer. De wekker gaat vroeg, want de beklimming van de La Luette (3369 m) staat op het programma. Aan touw en sporen in de sneeuw. Ook brengen we de geleerde theorie van tochtplanning in de praktijk en herhalen we de nodige knopen. Belangrijk, want op de een na laatste dag staat de zware maar zeer uitdagende en mooie beklimming van de Pigne d’Arolla (3796 m) op het programma. Echt een Hoogtepunt met de hoofdletter H, waarop alles wat je afgelopen week geleerd hebt, bij elkaar komt. Het je je topvlag en camera mee? Deze tocht wil je met iedereen delen!

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Je ontmoet de gids om 9:00 uur in hotel (pension) Aiguille de la Tza. We controleren het klimmateriaal. We gaan klimmen en oefenen de basistouwtechnieken in de rotsen bij Arolla.

Dag 2
Klim-en oefendag in de rotsen bij Arolla

Dag 3
Vanuit Arolla stijgen we met een grote rugzak naar de Cabane des Dix (2928 m)
In de omgeving van de hut starten we met de oefeningen in sneeuw-e ijs op de gletsjer.

Dag 4
Vroeg op voor de beklimming van de La Luette (3369 m). Deze dag oefenen we weer het sporen in de sneeuw. De tochtplanning brengen we in de praktijk. De knopen worden ook allemaal weer herhaald.

Dag 5
Het hoogtepunt van deze week is de beklimming van de Pigne d'Arolla (3796 m). Een zware maar zeer mooie tocht. Waarna we afdalen naar de Cabane de Vignettes.

Dag 6
Voordat we afdalen naar het dal staan er eerst nog een paar oefeningen op het programma.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Bergwandelervaring
 • Conditie tot 8 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Aantal deelnemers
Min. 9/max. 10
Maximaal 5 deelnemers per gids

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 35-40 liter.
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x5, 1x3, 1x1 meter
 • 1 bandlus (bandschlinge) 120 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 HMS schroefkarabiners
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat, indien in bezit
 • 1 ijsboor (16-18 cm)

Schoenen
Voor de basiscursus heb je stijgijzervriendelijke schoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de C-categorie. Heb je C/D of D-schoenen dan is dit natuurlijk ook goed! De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp.

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Hotel Aiguille de la Tza

Cabane des Dix

Cabane des Vignettes

Prijsinfo
Ledenprijs 1.460,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnische uitrusting
 • Boekje ‘Bergsport in het kort’
 • Cursusinformatieboekje

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

De basiscursus, oftewel C1 of J1 voor jeugd, is de eerste stap in je alpiene klimcarrière. Je oefent het bergwandelen en klimmen in rotsachtig terrein, het doorkruisen van (steile) sneeuwvelden en het lopen met stijgijzers op de gletsjer. Eenmaal in de hut krijg je theorie over tochtplanning, oriëntatie en alpiene gevaren. Je overnacht in hooggelegen berghutten. Na deze cursus ken je de basisvaardigheden voor het maken van eenvoudige alpiene tochten en heb je je eerste stap als zelfstandig alpinist gemaakt!

Hoogtelijn eindredacteur Femke Welvaart is ook meegeweest op een basiscursus, lees haar verhaal over de C1 cursus in het Otztal.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
23 jun 2024
28 jun 2024
vol
€ 1460
07 jul 2024
12 jul 2024
vol
€ 1460
21 jul 2024
26 jul 2024
vol
€ 1460