Oostenrijk

Ötztaler Alpen, J2 Gevorderdencursus sneeuw en ijs 15-18 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 24 jul
 • 07 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.075,- per persoon
Ötztaler Alpen, J2 Gevorderdencursus sneeuw en ijs
Foto
Video
Oostenrijk

Ötztaler Alpen, J2 Gevorderdencursus sneeuw en ijs 15-18 jaar

Foto
Video
Ötztaler Alpen, J2 Gevorderdencursus sneeuw en ijs
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 24 jul
 • 07 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.075,- per persoon

De uitgangspunten zijn perfect voor deze jeugdcursus voor gevorderden in de Ötztaler Alpen. Je overnacht in de op 2844 meter gelegen Breslauerhütte. De aanloop naar de rotsen, gletsjers en oefenplaatsen is niet lang. Daardoor blijft er veel tijd over om tochten te maken en te oefenen in touw- en zekeringstechnieken, standplaatsbouw en oriëntatie. Op het programma staat de beklimming van de Ötztaler Urkund (3556 m), Brochkogel (3625 m) en de hoogste berg van de Ötztaler Alpen, de Wildspitze (3772 m), het hoogtepunt van de cursus.

Programma

Toon alles

De Breslauer Hütte (2844 m) is onze uitvalsbasis voor deze spectaculaire cursus. In de buurt is een klimgebiedje waar we de eerste dag al onze klim- en touwtechnieken herhalen. En kun je al goed uit de voeten met kaart en kompas? Op de Rofenkargletsjer oefenen we stijgijzertechniek (Frontzacken- en Eckensteintechniek) en het gebruik van de pickel. Natuurlijk zit er nog een hele hoop in je hoofd van de vorige cursus, maar we herhalen de basis nog even en gaan vervolgens door met nieuwe technieken zodat we beslagen ten ijs onze eerste top kunnen beklimmen.

In de avond hebben we hem al gepland. Gelukkig maar, want de tocht naar de Ötztaler Urkund (3556 m) start al vroeg in de ochtend. We oefenen het oversteken van de gletsjer in een touwgroep en leren hoe je het touw snel kunt uitgeven en opschieten. Ook het remmen in de sneeuw en het bouwen van een standplaats met je pickel staat op het programma.

Het hoogtepunt van deze week is de beklimming van de Wildspitze (3768 m.) We gaan via de normaalweg over het Mitterkarjoch, de Noordoostgraat of traverseren de berg over deze twee routes. Welke weg het ook wordt, op de top is het tijd voor het maken van je nieuwe profielfoto. Pickel in de lucht, gefeliciteerd!

Opnieuw gaat de wekker vroeg voor de beklimming van de zuidoost-graat van de Hinterer Brochkogel (3628 m) of de noordwand van de Petersenspitze (3484 m). Hoewel je gisteren het hoogste punt al hebt gehad, is dit waarschijnlijk de meest uitdagende beklimming. Op deze gecombineerde rots, sneeuw en ijs routes heb je alles nodig wat je deze week hebt geleerd en kun je je na afloop toch wel een gevorderd alpinist noemen.

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
We ontmoeten elkaar om 9:00 uur in Vent. We nemen het materiaal door en beginnen aan onze klim naar de Breslauer Hütte (2844 m). In de middag starten we direct in het klimgebiedje bij de hut met herhaling van klim- en touwtechieken. Ook oefenen we alvast weer met kaart en kompas, zodat wij onze beklimmingen goed kunnen plannen.

Dag 2
Oefendag op de Rofenkargletsjer. Hier oefenen we stijgijzertechniek (Frontzacken- en Eckensteintechniek) en het gebruik van de pickel. We herhalen de basistechnieken en leren nieuwe technieken. In de middag gaan we ijsklimmen en oefenen we het bouwen van een standplaats in ijs. ’s Avonds plannen we de tocht van morgen.

Dag 3
De eerste top van de week is de Ötztaler Urkund (3556 m.) We oefenen het oversteken van de gletsjer in een touwgroep en leren hoe je het touw snel kunt uitgeven en opschieten. Op de terugweg oefenen we het remmen in de sneeuw en het bouwen van een standplaats met je pickel.

Dag 4
Het hoogtepunt van deze week is de beklimming van de Wildspitze (3768 m.) Afhankelijk van de condities beklimmen we deze via de normaalweg over het Mitterkarjoch, de Noordoostgraat of traverseren we de berg over deze twee routes. We starten de beklimming heel vroeg in de ochtend in het donker.

Dag 5
Vroeg in de ochtend beginnen we aan de beklimming van de zuidoost-graat van de Hinterer Brochkogel (3628 m) of de noordwand van de Petersenspitze (3484 m). Op deze gecombineerde rots, sneeuw en ijs beklimmingen zal je al je geleerde technieken zeker nodig hebben.

Dag 6
Vandaag herhalen we nog een keer de reddingstechnieken, het prusiken en de Münchhausentechniek. In de middag daal je af naar het dal. Einde van de cursus is rond 17.00 uur.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene basiscursus (J1) met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Conditie tot 8 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 3/max. 3 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 9 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen
 • bergsportrugzak met pickelbevestiging, inhoud ± 45 liter
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtjes) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 2 bandlussen (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • 1 HMS karabiner
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat met bijbehorende karabiner
 • 1 setje
 • 2 ijsboren, minimaal 16 cm

Schoenen
Voor de gevorderdencursus zijn stijgijzervaste schoenen verplicht. Dit kunnen C/D of D schoenen zijn. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Breslauer Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 1.075,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnisch materiaal
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Je beheerst klim- en touwtechnieken in de basis en weet je weg te vinden in de bergen, maar wil méér. Dan is een gevorderdencursus iets voor jou. Tijdens de alpiene gevorderdencursus, oftewel C2 voor volwassenen en J2 voor jeugd, bouw je de opgedane kennis uit de basiscursus (C1/J1) verder uit.

Je leert klimmen in tweedegraads alpien terrein met derdegraads passages. Daarbij maak je kennis met de benodigde technieken en materialen. Zowel onderweg als in de hut leer je over de zekerings- en reddingstechnieken. Na de C2-cursus heb je meer kennis over touwgroepen, routeplanning en oriëntering en ken je diverse zeker- en reddingstechnieken. Om deel te kunnen nemen moet je de C-I cursus met succes hebben doorlopen of gelijkwaardige ervaring hebben.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
24 jul 2022
29 jul 2022
9
07 aug 2022
12 aug 2022
7