Pitztal, J2 Gevorderdencursus rots en graatbeklimmingen 15-18 jaar

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 990,- per persoon
Pitztal, J2 gevorderdencursus rots en graatbeklimmingen 15-18 jaar

Pitztal, J2 Gevorderdencursus rots en graatbeklimmingen 15-18 jaar

Pitztal, J2 gevorderdencursus rots en graatbeklimmingen 15-18 jaar
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 9
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 08 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 990,- per persoon

Midden tussen opvallende rotspieken ligt op 2800 meter hoogte de Kaunergrathütte. Hier kijk je uit op de lange rotsgraten die je tijdens deze gevorderdencursus zeker gaat beklimmen. In het klimgebiedje achter de hut leer je hoe je een standplaats in rots bouwt met behulp van nuts en friends en hoe je prusiktouwtjes en schlinges gebruikt. Door de hoge ligging van de hut zijn de aanlooproutes niet al te lang. Op het klimmenu staan de Verpeilspitze (3425 m), de Seekarlesschneide (3208 m), de Schwabenkopf (3379 m) en de overschrijding van de Madatschtürme. Vergeet niet dat een deel van de tochtenplanning nu in jouw handen ligt. Kun je die verantwoordelijkheid aan? Ga dan mee op gevorderdencursus in het Oostenrijkse Pitztal.

Programma

Toon alles

Voordat we de rotsen opzoeken, moeten we eerst zo’n 1200 meter stijgen naar de Kaunergrathütte (2817 m). Een flinke klim waarna we goed opgewarmd zijn voor klim- touw- en standplaatsbouwtechnieken in het klimgebiedje bij de hut.

Ben jij al een expert in voorklimmen? En hoe zit het met je naklimvaardigheden? We oefenen het sneller bewegen in de rots tijdens rotstouren naar de Schwabenkopf-Südgrat (3379 m) of Seekarlesscheid-Nordgrat (3208 m).

Kaart en kompas in de aanslag, want we plannen zelf de tocht naar de Parstles wand IV (3091 m) en zoeken het begin van de route met kaart en kompas. Ook beklimmen we de Verpeilspitze II-III (3425 m) en maken we de Mataschtürme IV onveilig. Niet letterlijk natuurlijk, want inmiddels zijn we experts in het voorklimmen, naklimmen, het leggen van tussenzekeringen, standplaatsbouw, afklimmen en abseilen. De volgende grote stap in je carrière als alpiene rotsklimmer is gezet!

Dag-tot-dag programma

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Om 9:00 uur ontmoeten we elkaar in Plangeross. We nemen het materiaal door en stijgen 1200 meter (ongeveer 3 1/2 uur lopen) naar de Kaunergrathütte (2817 m). In de middag starten we direct in het klimgebiedje bij de hut met klimmen, touwtechnieken en standplaatsbouw.

Dag 2
Vandaag beklimmen we in kleine touwgroepen onze eerste berg van de week. We hebben keuze uit de Schwabenkopf-Südgrat II-II 3379 m of de Seekarlesscheid-Nordgrat II 3208 m. We oefenen het voorklimmen, naklimmen en verschillende manieren van afdalen. 's Avonds plannen we de tocht van morgen.

Dag 3
We vinden met kaart en kompas de start van de route. We beklimmen de oostgraat van de Parstles wand IV (3091 m)

Dag 4
Beklimming de Verpeilspitze II-III (3425 m) en oefeningen.

Dag 5
We gaan via het Madatschjoch (3020 m) naar de start van de klimroute, de overschrijding van de Mataschtürme IV. We oefenen voorklimmen, naklimmen, tussenzekeringen leggen, standplaatsbouw, afklimmen en abseilen.

Dag 6
Vandaag klimmen we in het klimgebiedje bij de hut. We werken voor een laatste keer aan onze klimtechniek en herhalen de diverse touwtechnieken en standplaantsbouw. 's Middags dalen we weer af naar Plangeross. De cursus eindigt rond 17.00 uur.

Praktische informatie

Deelname eis
 • Alpiene basiscursus (J1) met goed gevolg doorlopen hebben of gelijkwaardige ervaring
 • Klimervaring, opgedaan in een sportklimcursus of door geregeld te klimmen in een klimhal.
 • Klimervaring in de rotsen is een pre
 • Conditie tot 8 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op onze cursussen werken we met Oostenrijkse UIAGM Berggidsen en/of NKBV Instructeurs.

UIAGM Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet op jouw bergsportreis, is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

NKBV-Instructeur
NKBV Instructeurs zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Instructeurs leiden de projecten op vrijwillige basis (leden voor leden).

Aantal deelnemers
Min. 3/max. 3 deelnemers per gids/instructeur
Totaal maximaal: 9 deelnemers

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor de klimtechnische uitrustingsstukken zoals pickel, stijgijzers, bergsporthelm, sportklimgordel en klimtouw.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervriendelijke bergschoenen
 • klimschoentjes (niet te krap, je draagt ze soms urenlang achter elkaar)
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
 • 3 hulptouwtjes (prusiktouwtje) 5 of 6 mm Ø - 1x 5, 1x3, 1x 1 meter
 • 3 bandlussen (bandschlinge) 120 cm
 • 1 bandlus (bandschlinge) 60 cm
 • 1 extra beveiligde HMS karabiner, bijv. DMM Belay Master, Petzl Ballock
 • minimaal 2 HMS karabiners
 • minimaal 2 schroefkarabiners (mag ook HMS zijn)
 • 2 gelijk grote gewone D-vormige karabiners (snapper)
 • atc-guide, reverso of vergelijkbaar zekeringsapparaat met bijbehorende karabiner
 • 4 setjes
 • setje nuts of 2 middelgrote friends (wordt besproken tijdens de voorbesprekingsdag)

Schoenen
Voor de gevorderdencursus Pitztal kan je met bergwandelschoenen (B/C-schoen) of stijgijzervriendelijke schoenen (C-schoen) volstaan. De schoenen moeten wel in goede staat verkeren en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Kaunergrathütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 990,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids en/of NKBV-instructeur
 • 5 overnachtingen op Lager
 • 5x halfpension
 • Huur klimtechnisch materiaal
 • Cursusinformatieboekje
 • Voorbespreking

Exclusief

 • Heen- en terugreis
 • Lunch
 • Vervoer ter plaatse: eventueel gebruik openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • Persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Ötztaler Alpen

De Ötztaler Alpen is een bergmassief in de Centrale Alpen in het westelijke deel van Noord- en Zuid-Tirol. Het gebergte ligt in het grensgebied tussen Oostenrijk en Italië. Het Ötztal is met zijn 65 km lengte het langste zijdal van het Inndal en scheidt de Stubaier Alpen in het oosten van de Ötztaler Alpen in het westen.

Landschap

De Ötztaler Alpen hebben door berglawines gevormde terrassen, vaak van elkaar gescheiden door vernauwingen en kloven. Hoge bergen, gletsjers, de hoogste waterval van Tirol en bergmeren liggen hier op je te wachten en geven een blik in het rijke geologische verleden van de regio. Het is natuurlijk hier dat Ötzi gevonden werd, de ijsmummie die ca. 3.300 jaar v. Chr. leefde.

Hoge toppen

De Ötztaler Alpen hebben ten opzichte van de rest van de Oostelijke Alpen de meeste vierkante meters oppervlakte boven een hoogte van 3000 meter. Maar liefst 253 toppen reiken hier hoger dan dat.

De hoogste bergtop is de Wildspitze (3772 meter) en is daarmee na de Großglockner de hoogste bergtop van Oostenrijk. De koning van het gebergte wordt sinds halverwege de 19de eeuw beklommen. Ook vandaag de dag is het een magneet voor bergbeklimmers en toerskiërs, die de top bedwingen.

Verscheidene routes voeren naar de top van de Wildspitze. De populairste aanlooproute vangt aan in het dorp Vent en voert langs de Breslauer Hütte met een gezekerde passage naar de Mitterkarjoch pas (3468 m). Hiervandaan is een beklimming van de zuidtop via de graat mogelijk. Vanaf de Breslauer Hut duurt dit ca. 4 à 4,5 uur. Een langere route gaat vanaf de Braunschweigerhütte (2755 m), in het Pitztaler gebied en duurt zo’n 6 uur. De kortste route leidt vanaf de Pitztal gletsjer, maar dan moet je eerst de Gletscherexpress en Mittelbergbahn nemen, om in 2,5 uur tijd de top te bereiken.

Gletsjers

Het Ötztal is een van de meest vergletsjerde gebieden van de Oost-Alpen. De Gepatschferner is een uitgestrekte gletsjer in de Ötztaler Alpen en na de Pasterze de grootste gletsjer in de regio. Andere omvangrijke gletsjers zijn de Gurgler Ferner, de Hintereisferner en de Große Vernagtferner.

Meren

De meren in de Ötzaler Alpen zijn ontstaan door smeltend gletsjerijs. De bergtoppen weerspiegelen prachtig in het water. De Piburger See is hier een mooi voorbeeld van. In de zomer zorgen de meren voor verkoeling op of in het water, terwijl er in de winter geschaatst kan worden.

Toon meer

Over deze activiteit

Je beheerst klim- en touwtechnieken in de basis en weet je weg te vinden in de bergen, maar wil méér. Dan is een gevorderdencursus iets voor jou. Tijdens de alpiene gevorderdencursus, oftewel C2 voor volwassenen en J2 voor jeugd, bouw je de opgedane kennis uit de basiscursus (C1/J1) verder uit.

Je leert klimmen in tweedegraads alpien terrein met derdegraads passages. Daarbij maak je kennis met de benodigde technieken en materialen. Zowel onderweg als in de hut leer je over de zekerings- en reddingstechnieken. Na de C2-cursus heb je meer kennis over touwgroepen, routeplanning en oriëntering en ken je diverse zeker- en reddingstechnieken. Om deel te kunnen nemen moet je de C-I cursus met succes hebben doorlopen of gelijkwaardige ervaring hebben.

Techniekschema
In het techniekschema staan de aan te leren technieken van de cursus vermeld. Natuurlijk wordt er tijdens de cursus ook aandacht besteed aan o.a. kaart en kompas (en eventueel GPS), tochtplanning en alpiene gevaren.

Bekijk hier het techniekschema

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
08 aug 2021
13 aug 2021
9