Programma
Dag 1
Dag 2
Dag 3
Dag 4
Dag 5
Dag 6
Praktische informatie
conditie tot 6 loopuren
Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.
NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).
De tocht wordt geleid door
Peter Schrijver
Wat neem je mee
- bergschoenen
- bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter
Schoenen
Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.
Overige Uitrusting - bergsportbroek winddicht en sneldrogend
- jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
- regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
- fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
- wandelsokken
- thermo onderkleding
- 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
- onderhandschoentjes
- gamaschen
- muts die over de oren gaat
- zonnepetje
- sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
- EHBO-setje
- bivakzak
Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.
In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook ijzerwaren als stokken, pickels en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt en er niemand op een pickel gaat staan. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe waar je een lakenzak, die je altijd zelf meeneemt, op een bedje in het Lager uitrolt, een soort slaapzaal met een rij matrassen naast elkaar waar dekens en kussens aanwezig zijn.
Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.
Je gaat hier overnachten:
Neue Reichenbergerhütte
Lasörlinghütte
- NKBV-tochtleider
- 5 overnachtingen op Lager/kamer
- 5x halfpension
- boekje ‘Bergwandelen’
- tochtinformatieboekje
- voorbespreking
Exclusief
- heen- en terugreis
- lunch
- vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
- persoonlijke uitgaven
Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.
Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in
Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.
Ligging
Nationaal Park Hoge Tauern is met een oppervlak van ruim 1850 vierkante kilometer het grootste aaneengesloten natuurgebied in Midden-Europa. "Tauern" betekent letterlijk bergpas, maar in de middeleeuwen is deze naam op het gebergte zelf over gegaan. De Hohe Tauern is een langgerekt bergmassief van ongeveer 120 km lang van oost naar west en 50 km breed van noord naar zuid. Het ligt in drie deelstaten van Oostenrijk: Salzburg, Karinthië en Tirol. Het zuidwestelijk deel van Nationaal Park Hohe Tauern ligt in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol.
Natuurpark
Het park is in 1981 relatief recent opgericht en de jaren erna telkens verder uitgebreid tot het enorm uitgestrekte nationaal park dat het nu is. Dit grootste beschermde natuurgebied in de Alpen heeft maar liefst 266 bergtoppen van 3.000 meter en hoger, 342 gletsjers en 551 bergmeren. Er leven meer dan 10.000 diersoorten en een derde van alle in Oostenrijk voorkomende planten, vind je hier. Driekwart van het park is aangewezen als ‘kernzone’. Hier geldt strikte bescherming van de natuur en dit gebied is uitgesloten van economisch gebruik. Een kwart van het park is aangewezen als ‘buitenzone’; hier wil men het karakteristieke almlandschap zoveel mogelijk behouden. Nationaal Park Hohe Tauern heeft een aantal records op haar naam staan. Niet alleen ligt hier de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner (3789 m) maar ook vind je er de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen.
Bergmassieven
Nationaal Park Hohe Tauern telt de volgende vijf bergmassieven:
De Venedigergroep (hoogste top Grossvenediger 3.666 m)
De Granatspitzgroep (hoogste top Muntanitz 3.236 m)
De Glocknergroep (hoogste top Grossglockner 3.798 m)
De Goldberggroep ( (hoogste top Hocharn 3.254 m)
De Ankogelgroep ((hoogste top Hochalmspitze 3.360)
In en rond het park liggen de plaatsen Matrei, Neukirchen am Grossvenediger, Grosskirchheim, Krimml en Mittersill. Nationaal Park Hohe Tauern heeft hiermee alle ingrediënten voor een geslaagde bergwandel- en bergsportvakantie middenin een overweldigende natuur!
Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.
Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.
We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.
Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.
Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.