Lasörling, Huttentocht 50+

Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 660,- per persoon
Lasörling, huttentocht

Lasörling, Huttentocht 50+

Lasörling, huttentocht
Aantal dagen 6
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 660,- per persoon

De Lasörlinggruppe is het decor voor onze tocht. We doorkruisen de bergketen van west naar oost. We steken schartes over en genieten bij goed weer op dag 3, 4 en 5 van prachtige uitzichten op de Venedigergruppe en Großglocknergruppe. Onderweg komen we weinig mensen tegen. De route ligt heerlijk afgelegen en ook het telefoonbereik is gering. Even off the grid dus. Op dag 4 beklimmen we de hoogste top en naamgever van dit gebied: de Lasörling. Door de ligging en hoogte is er de mogelijkheid dat we op ons pad nog sneeuwvelden oversteken. De route gaat over belopen paden, maar hier en daar moet er ook met handen en voeten geklauterd worden.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma

Hinterbichl (1329 m) - naar de Clarahütte (2038 m)
4 uur, +710m


We beginnen de tocht in een rustig tempo. We gaan richting Islitzer Alm (met almhut), waarna het pad vanuit Hinterbichl en het weggetje vanuit Ströden samenkomen. We volgen de weg verder stroomopwaarts. Het weggetje gaat over in een pad, het Wasserschaupad. Via een reeks van watervallen (oa Umbalfälle) stijgen we geleidelijk verder richting Clarahütte. Een uur voor de hut kruist ons pad via een bruggetje naar de rechteroever, waarna we een mooie pauzeplek tegenkomen. Net voor we de Clarahütte (2038 m) kunnen zien, krijgen we aan onze linkerhand zicht op het Daberdal, waar we morgen verder het gebied in trekken. ’s Middags doen we als we er tijd voor hebben loopoefeningen of oefenen we het gebruik van een pickel als er nog veel sneeuw ligt.

Dag 2

Clarahütte – Via Daber Lenke (2564 m) naar de Neue Reichenbergerhütte (2586 m)
5 uur, +850m, -300m

Op dag twee volgen we de Lasörling Hohenweg. Bij het verlaten van de hut gaan we eerst een stukje terug op de route van de eerste dag. We dalen via een smal pad af naar de Isel en kruisen de beek. Dan omhoog op de flanken van het Dabertal, een diep uitgesneden dal door de Daber Bach. Vroeg in het jaar treffen we zeker nog wat sneeuwresten op ons pad.

Ter hoogte van een houten schuur buigt ons pad af en gaat nog steeds stijgend richting Daber Lenke. De Panargenkamm met meerdere toppen wordt aan onze rechterhand zichtbaar. Net voor de Daber Lenke lopen we het Nationale park Hohe Tauern in. Aan onze rechterzijde zien we nog restanten van de vroegere Daber kees, een gletsjer. Eenmaal over de Daber Lenke verandert het pad en hebben we zicht op een heel ander dal. Een relatief vlak pad brengt ons naar de Neue Reichenbergerhütte dat aan de Bödensee ligt. Hoewel je misschien andere associaties hebt bij die naam, is de Bödensee een klein meer in de bergen.

Dag 3

Neue Reichenbergerhütte – via de Rote Lenke (2794 m), Stampflesscharte (2730m) en het Prägrater Törl (2864 m) naar de Lasörling Hütte (2350m)
7 uur, +800m, -1100m

Op de derde dag hebben we een mooie, pittige route voor de boek. Wie de bordjes tijd haalt is erg snel, maar we rekenen gezien het terrein waar we heen lopen op een iets langere tocht. De kans op het passeren van sneeuwvelden vandaag is groot. Aan de noordkant van het meer gaan we eerst richting Rote Lenke. Dit stuk valt nog samen met de Lasörling Höhenweg. Met goed weer zien we vanaf de Rote lenke in de verte op de toppen van de Venedigergrüppe. We dalen de pas af tot op de kruising bij een splitsing van paden (P2514). Vanaf hier verlaten we Lasörling Hohenweg en buigen met een pad af richting Stampflesscharte (2730m). Een flinke maar geleidelijke stijg. Eenmaal over de scharte volgen we een spoor over de flanken de Stampfleskoph. De doorsteek naar de Prägater Törl gaat op en neer en door ruig terrein. Eenmaal op de pas zien we onze top voor morgen: Lasörling links van ons. Het bovenste stuk van de pas is steil, dus via een staalkabel dalen we af. De laatste 3 kilometer naar de hut gaat over een onregelmatig alpien pad, waarvandaan je de Lasörling Hütte (2350 m) de laatste kilometer kunt zien liggen.

Dag 4

Dagtocht: beklimming Lasörling (3098m)
6 uur, +750m, -750m


Op dag vier beklimmen we de Lasörling. We slapen in dezelfde hut, dus we kunnen met lichte bepakking op pad. De route voor vandaag is de hoogste top van onze tocht. Bij de splitsing van het pad naar het Prägrater Törl buigen we rechtsaf en volgen het spoor door de blokkenstort naar het zadel en vervolgens verder door blokkenstort en gruis naar de top. De top is bij goed weer zonder problemen te bereiken. Haast vanzelfsprekend zullen we bij het laatste deel ook onze handen moeten gebruiken. Op de top staat een topkruis. Na genoten te hebben van de fraaie uitzichten naar alle kanten, waaronder zicht op de Venedigergruppe, keren we over het inmiddels bekende pad terug naar de hut. Vanaf het terras bij de Lasörlinghütte kan je bij goed weer, rechts van de hut de Großglocknergruppe zien.

Dag 5

Lasörling Hütte – via Hoher gang (2500 m) naar de Zupalsee Hütte (2346 m).
3 uur, +300m, -200m

Optie voor de middag: beklimming Donnerstein (2725 m)
4½ uur, +450m,- 450m


We lopen eerst met volle bepakking naar de volgende hut, Zupalseehütte (2346 m) en ’s middags is er optioneel de beklimming van topje(s) in de omgeving mogelijk. We vertrekken in oostelijke richting. Geleidelijk stijgt het pad en eenmaal op het hoogste punt, volgt - tot aan de hut - een panorama-route. Bij goed weer hebben we zicht op het Virgental en in de Großglocknergruppe.

In de middag kunnen we twee dingen doen: Recht tegenover de Zupalseehutte stijgen we langs het meer, met een steil paadje naar de kam. Eenmaal op de kam hebben we de keuze om richting Griften (2720m) te gaan of via de kam richting Donnerstein. Of we doen eerst het ene topje en dan het andere. De route terug is of via dezelfde weg of we lopen een rondje via Legerle (2527m) of bij de Donnerstein naar beneden.

Dag 6

Zupalsee Hütte – Afdaling naar Virgen
4 uur, +50m, -1250m

Op de laatste dag hebben nog een flinke afdaling te doen naar het dal over een in het begin, niet al te eenvoudig pad langs de Zupal Bach. Ter hoogte van het meertje pikken we het pad op. Dat we flink dalen merken we ook aan de vegetatie. In plaats van ruim uitzicht boven de boomgrens, lopen we al snel in bos. Iets wat afgelopen dagen door de hoogte niet aan de orde was. Ons steile pad kruist met een weggetje. De Zupal Bach stroomt hier in de Steinkas Bach. We moeten even het weggetje stroomopwaarts volgen en de Steinbach oversteken, om vervolgens weer over een pad, links van de beek, verder af te dalen richting Niedermauern. Een wegwijzer wijst ons een afsteker, via een weiland en Thunalm. Een weggetje met tussendoor vele afsteek paadjes leidt ons naar beneden. We komen uit vlakbij de brug over de Isel bij Niedermauern. Van hieruit kunnen we richting Virgen lopen of de plek waar we de auto’s hebben geparkeerd.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 7 loopuren

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Peter Schrijver

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 45 liter

  Schoenen
  Voor de huttentocht heb je goede bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten natuurlijk in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

  Overige Uitrusting
 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend
 • jas wind- en waterdicht (bijvoorbeeld goretex), geen poncho!
 • regenbroek met doorlopende ritsen (bijvoorbeeld goretex)
 • fleecejack of trui, beter 2 dunne dan 1 dikke
 • wandelsokken
 • thermo onderkleding
 • 2 paar wanten/handschoenen (waterdicht). Er moet gewisseld kunnen worden als ze nat zijn
 • onderhandschoentjes
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

  Bergsportmateriaal huren
  Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp
Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Clara Hütte

Neue Reichenbergerhütte

Lasörlinghütte

Zupalseehütte

Prijsinfo
Ledenprijs € 660,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 5 overnachtingen op Lager/kamer
 • 5x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Gebiedsinformatie

Hohe Tauern Nationaal Park

Hohe Tauern Nationaal Park is een park van de superlatieven. Het is het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen, herbergt de hoogste berg van Oostenrijk, de hoogste watervallen van het continent en een van de langste gletsjers van de Oostelijke Alpen. Een bergvakantie in Hohe Tauern kan dan ook niet anders dan fantastisch zijn. We nemen je mee op bergreis door dit uitgestrekte en gevarieerde gebied in Oostenrijk.

Actief in de bergen

Je begrijpt dat je in zo’n gevarieerd natuurgebied niet in je huisje of tent wil blijven zitten. Je trekt eropuit! In de wandelschoenen, aan de touwen, op de stijgijzers of misschien wel op de latten. Dit is er te beleven in Hohe Tauern National Park:

Bergwandelen

Een wandeling in Hohe Tauern staat in het teken van gletsjers, watervallen, bergtoppen, heldere bergmeren, alpenweiden en bijzondere flora en fauna. Dankzij bijna 6500 kilometer aan goed onderhouden wandelpaden vindt iedere bergwandelaar hier zijn of haar weg. Wil je een pittige uitdaging aangaan tijdens een bergtocht, liever rustig aandoen of met de kinderen op pad? Hohe Tauern heeft aan iedereen gedacht. Van korte dagwandelingen tot meerdaagse huttentochten en langeafstandsroutes van meerdere weken. Uiteraard zijn er nog veel meer wandelroutes voor elk niveau te vinden, maar onderstaand geven we je alvast een idee van wat je te wachten staat.

- Gletsjerweg Pasterze – Een indrukwekkende wandeltocht van 3 uur waarbij je kennismaakt met de Pasterze gletsjer. Deze indrukwekkende gletsjer van 9 kilometer lang is gevormd tijdens de ijstijd en bevat bijzondere structuren. Je trekt bij deze hike tot aan de rand van de gletsjer waardoor je zonder technische vaardigheden aan de tocht kan starten. Het is ook mogelijk om een gletsjertocht óver de Pasterze te maken. Dan ervaar je pas echt de kracht van de natuur. Je verkent de ijsmassa onder begeleiding van een gids, waardoor kinderen vanaf 8 jaar ook mee mogen.


- Alpe Adria Trail - Langeafstandsroute die je vanaf de voet van de Großglockner via Slovenië meeneemt helemaal naar de Adriatische Zee in Italië. De volledige route is 750 kilometer en 43 etappes lang. De eerste 7 etappes brengen je door het mooiste van Hohe Tauern. In een week ben je dan 112 kilometer en vele ervaringen verder!


- Adlerweg - Zo’n 100 kilometer van deze LAW loopt door of langs Hohe Tauern NP. Je hiket door de meest betoverende landschappen van Ströden aan de voet van de Großvenediger naar de Stüdlhütte aan de voet van de Großglockner. Het is soms afzien, maar bovenal onvergetelijk!


- Rutschenweg - Officieel net buiten Hohe Tauern, in de Wildkogel Arena. Het is een mooie familiewandeling van een uur waarbij je prachtige vergezichten op de besneeuwde bergen van Hohe Tauern combineert met glijbanen onderweg. Daardoor is het voor het hele gezin een leuke ervaring.


- Leerpaden - Leuk voor wie meer wil weten over de flora en fauna in het park. Langs de paden van deze routes staan namelijk informatiebordjes. Een andere optie is om met een gids een van de themawandelingen te maken waarbij je informatie krijgt over planten, dieren of geschiedenis. Ook een aanrader met kinderen.

Toon meer

Over deze activiteit

Een huttentocht is een aangename kennismaking met de bergen. Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxueuze berghotels.

Tijdens een huttentocht heb je al je bagage op je rug. Je trekt over alpenweiden en glooiende bergpaden, maar ook over technisch lastiger terrein als (steile) puinhellingen en sneeuwvelden. Met alleen de rust en ruimte van het berglandschap om je heen om ’s avonds bij te komen in de knusse berghut.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek