Italië

Texelgruppe, Huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 29 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 840,- per persoon
Texelgruppe huttentocht
Italië

Texelgruppe, Huttentocht

Texelgruppe huttentocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 8
Max. deelnemers 9
Vertrekdata
 • 29 jul
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 840,- per persoon

Ten zuiden van Timmelsjoch, dicht bij Merano, ligt het Italiaanse bergwandeldorpje Pfelders. Hier betreed je de wereld van de Süd-Tiroler Texelgruppe, een indrukwekkend berggebied aan de voet van de Ötztaler Alpen.

Deze gevarieerde huttentocht kan de schoonheid van ons eigen Texel ruimschoots evenaren. Watervallen kletteren overal van de berg, kleine meertjes zijn er alom. Zwart graniet wisselt af met hagelwit marmer en kleurrijke grashellingen. De kleurcontrasten in het oude natuurpark zijn kernmerkend, evenals de hoeveelheid van het oorspronkelijk wild. Dit alles in een regio met de smaak van Oostenrijkse Kaiserschmarrn en Italiaanse espresso.

De dagetappes tussen de hutten variëren van vier tot zes uur. Er is soms ook tijd voor extra uitstapjes. De beklimming van de Hohe Wilde (3480m) staat bijvoorbeeld op het programma.

De tocht vormt een lus door het hele Texelgruppe-gebied. We bewandelen uitdagende bergpadjes met weidse uitzichten. Soms klauteren we over rotsachtige passages, al dan niet gezekerd met kettingen, en we steken regelmatig blokkenterrein over. We lopen langs de rand van de kleine gletsjers die het gebied rijk is en zullen waarschijnlijk enkele sneeuwvelden oversteken. Een zekere tred is daarom belangrijk voor deze tocht, die een geweldige uitdaging vormt voor ervaren bergwandelaars.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Pfelders (1624m) -Faltschnalalm (1871m) en Spronserjoch (2581m) - Oberkaserhütte (2131m)
4 - 5 uur, 9½ km, +1000m , -500m

We starten onze huttentocht in Pfelders. Deze eerste etappe kent nauwelijks technische moeilijkheden, want we lopen over gemarkeerde paden. Binnen een uur laten we de laatste bomen van deze tocht achter ons en bereiken we de Faltschnalalm op 1871m. Wellichtwat vroeg voor koffie met gebak. Geleidelijk stijgen we via het Faltschnaljöchl naar het Spronserjoch. Vanaf het joch kijken we omhoog naar steile toppen en omlaag naar een aantal meertjes. Onze overnachtingsplek kunnen we pas later in de afdaling zien. Over een lang trappenpad bereiken we de Oberkaseralm. De hele familie helpt hier mee om het de gasten naar de zin te maken. Er is geen wifi en geen telefoonontvangst, noch een douche, maar wel warm water in het washok.

Dag 2

Oberkaserhütte (2131m) -Milchseescharte (2707m) – Halsljoch (2808m) - Lodner Hütte (2259m)
4 uur, 8km, +750m , -600m

We klimmen vandaag eerst over het trappenpad terug naar de Grünsee en lopen vervolgens langs de Langsee en de Milchsee. Hier zetten we voor het eerst deze week de helm op en begint de klim naar de Milchseescharte (2707 m). Deze steile, nauwe doorgang is afgezekerd met kettingen. Vanaf de Milchseescharte komen we terecht in lastig blokkenterrein, zeker als er sneeuw ligt. Onder de top van de Tschigat door gaan we naar het Halsljoch (2808 m). Vanaf het Halsljoch dalen we langs de steile flanken van de Lazinser Rötelspitz af naar de Tablander Lacken (2647 m) en volgen dan het pad naar de Lodner Hütte.

Dag 3

Lodner Hütte (2259m) - Kälberalm (2486m) – Ginggljoch (2938m) - Blaulackenspitze (3163m) - Lodner Hütte (2259m)
6-7 uur, 11½ km, +1000m, -1000m

Vandaag staat een uitdagende dagtocht op het programma: veel kilometers, veel hoogtemeters, lastig blokkenterrein en 'wegloses Gelände', wat zich vertaalt naar ongebaand terrein.

Tot aan de Kälberalm lopen we nog door groen landschap. Richting Grubplatten wordt het terrein al rotsachtiger. Het laatste deel tot aan het Ginggljoch brengt ons door een gebied bezaaid met rotsblokken van verschillende formaten. Op de pas werpen we een blik naar het westen, het Schnalstal in, en vervolgens zoeken we onze weg naar de Blaulackenkopf via steenmannetjes. De Texelspitze en Rotegg zijn voor ons nog een maatje te groot, maar we kunnen wel de eerste drieduizender afvinken.

Op de terugweg volgen we dezelfde route. Bij de Lodnerhütte aangekomen hebben we zeker een drankje verdiend.

Dag 4

Lodner Hütte (2259m) - Johannesscharte (2854 m) – Eisjöchl (2895 m) - Stettiner Hütte (2875m)
4 uur, 5 km, +850m , -250m

De vierde dag van onze huttentocht heeft trekken van een hoogalpiene tocht en is adembenemend mooi. We wandelen van de Lodner Hütte (2259 m) naar de Stettiner Hütte (2875 m). De klim naar de smalle Johannes Scharte (2854 m) is rotsachtig, steil en gedeeltelijk voorzien van kettingen voor beveiliging. De afdaling is mogelijk nog steiler. Houd intussen je ogen goed open, want steenbokken en de lammergier worden hier regelmatig waargenomen.

In deze hoogalpiene omgeving klimmen we verder omhoog naar het Eisjöchl (2895 m), waar we kunnen genieten van een prachtig uitzicht over het Pfelderstal. Aan de andere zijde van het jochbevindt zich de gloednieuwe Stettiner Hütte (2875 m), waar we de komende twee nachten zullen verblijven.

Dag 5

Stettiner Hütte (2875m) - Hohe Wilde (3480m) - Stettiner Hütte (2875m)
4-5 ur, 4 km, +600m , -600m

Vandaag kunnen we onze tandenborstel, huttenslaapzak en reservesokken bij de hut achterlaten, want we gaan proberen de top van de Hohe Wilde (3482 m) te bereiken. Daarbij zullen we beslist niet de enigen zijn. Deze hoge top op de Alpen hoofdkam is relatief makkelijk te beklimmen en dus populair. Vooral de tweede helft van de route omvat rotsachtig terrein, smalle paden, kleine klimpassages en beveiligde stukken met kettingen. De beklimming en afdaling zullen zeker vier uur in beslag nemen.

Bij terugkomst in de hut kunnen we genieten van de sfeer op het terras, te midden van andere wandelaars en mountainbikers.

.

Dag 6

Stettiner Hütte (2875m) -Pfelderer Höhenweg / Tiroler Höhenweg - Zwickauer Hütte (2989m)
4-5 uur, 8 km, +750m , -650m

Vandaag wandelen we een deel van de Tiroler- en Pfelderer Höhenweg. We beginnen met een afdaling in de richting van Pfelders, waarna we route 44 naar links volgen. Onderweg steken we verschillende beekdalen over, stijgen weer een stukje en dalen verder tot ongeveer 2350 meter. We komen enkele passages tegen die zijn beveiligd met kettingen, en na de Bockberg wachten nog 400 steile hoogtemeters om onze hoogste overnachtingsplek van de week te bereiken. Op 2980 meter denken we terug aan de vele spectaculaire uitzichten van deze dag.

Dag 7

Zwickauer Hütte (2989m) - Schneidalm (2160m) - Schneidalm (2160m)
7 uur, 5km, -1350m

Op de laatste dag van onze huttentocht zullen onze wandelstokken van pas komen, aangezien onze knieën flink worden belast tijdens de 1350 meter steile afdaling terug naar het vertrekpunt. Een ontspannend kopje koffie of thee op de Schneidalm zal ons zeker goed doen, voordat we in het dorp afscheid van elkaar nemen.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Een technisch eenvoudige huttentocht gaat grotendeels over goed begaanbare bergpaden, maar ongebaand terrein komt ook voor. Ongebaand betekent blokkenterrein (losse rotsplaten), een gruishelling of sneeuwveld. Soms loop je langs steile afgronden en een enkele keer heb je je handen nodig voor een rotsige passage. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap).

Deelname eis
 • conditie tot 6 loopuren
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Ruth de Boer

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

OberKaser Hütte

Lodnerhütte

Stettiner Hütte

Zwickauer Hütte

Prijsinfo
Ledenprijs 840,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen op Lager
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
29 jul 2024
04 aug 2024
vol
€ 840