Italië

Valpelline, Bivak- en huttentocht

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 7
Vertrekdata
 • 19 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 745,- per persoon
Valpelline bivaktocht
Italië

Valpelline, Bivak- en huttentocht

Valpelline bivaktocht
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 6
Max. deelnemers 7
Vertrekdata
 • 19 aug
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet-leden kunnen de reis boeken. We maken je dan lid van de NKBV en je ontvangt hiervoor een aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

€ 745,- per persoon

Ga back to basic..

in de Italiaanse bergen. Deze prachtige bivak- en huttentocht start vanuit Valpelline. We combineren de eenvoud van de bivaccos met het lekkere eten in de rifugios. Met Pene Nere, La Liee en Réboulaz zijn de drie mooiste bivakhutten van het gebied in de tocht opgenomen. Het brengt ons over stille trails waar we ver weg van drukte zijn. Een trektocht waar drie van de hoogste en bekendste bergen van de Alpen én de Gran Paradiso te zien zijn!

Het is een evenwichtige bivak- en huttentocht, met hutten op strategische plaatsen, waardoor de extra bagage aan eten, pannetjes en branders beperkt blijft. Dat evenwichtige is voor een trektocht van het grootste belang: de langste etappes zijn goed verdeeld over de tocht de technische moeilijkheden zijn zeer beperkt. Toch is het goed je te realiseren dat deze tocht een avontuurlijk karakter heeft, omdat de bivakhutten niet gereserveerd kunnen worden. Bovendien is de tocht wat zwaarder dan andere huttentochten vanwege het ontbreken van water, licht en sanitair in de bivakhutten en de daardoor primitieve omstandigheden.

Programma

Toon alles

Dag 1

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Blavy (1470 m) - Tsa de Viou (2075 m) - Bivacco Penne Nere (2730 m)
5 uur, +1260m

Je reist met eigen vervoer of met de taxi van Valpelline naar Blavy (1470 m). Het is belangrijk om uitgerust, fit en geacclimatiseerd aan de start te verschijnen, want vanaf het startpunt klimmen we vandaag al 1200 hoogtemeters. Via Tsa de Viou (2075 m) wandelen we naar Bivacco Penne Nere (2730 m), we slapen de eerste nacht dus al op bijna 3000 meter hoogte. ’s Middags hebben we vrijwilligers nodig om water te tappen in het nabij gelegen meertje, 250 hoogtemeters extra. ‘s Avonds lopen we in 20 minuten naar de Becca di Viou, waar we tijdens de zonsondergang kunnen genieten van uitzicht op de Gran Paradiso en de Mont Blanc.

Dag 2

Bivacco Penne Nere (2730 m) – Fouillou (2087 m) - Col de Fouillou (2432 m ) - Bivacco la Liee (2423 m)
6 uur +780m, -1090m

Op dag twee vertrekken we uit Bivacco Penne Nere (2730 m) en hiken we in zes uur via Fouillou (2087 m) en Col de Fouillou (2432 m) naar Bivacco la Lliée (2423 m). Een eenvoudige en stille etappe.

Dag 3

Bivacco la Liee (2423 m) - Col de Arpeyssaou (2492 m) - Col Vamea (2591 m) - Col Vessona - Bivacco Rosaire e Clermont (2692) - Col de Chaléby (2683 m) - Rifugio Cuney (2656 m)
8 uur, +1225m, -900m

We wandelen vanaf Bivacco la Lliée (2423 m) via Col de Arpeyssaou (2492 m), Col Vamea (2591 m), Col Vessona, Bivacco Rosaire e Clermont (2692 m) en Col de Chaléby (2683 m) naar Rifugio Cuney (2656 m). Met 8 uur een langere hike dan gisteren, maar wegens de schitterende uitzichten en het lege en ruige landschap is het de extra inspanning meer dan waard. Tijdens het lopen hebben we voortdurend zicht op de Mont Blanc en vier colletjes. Op de Col de Chaléby is er uitzicht op de Monte Rosa.

Dag 4

Rifugio Cuney (2656 m) – hoogtepad - Bivacco Lucca Réboulaz (2585 m)
3½ uur, +300m, -400m

We pakken onze spullen weer in en hiken naar Bivacco Lucca Réboulaz (2585 m). Het is een korte etappe, waardoor er ‘s middags tijd is om een extra ommetje te maken, te luieren bij de hut, te zwemmen in het Lago di Luseney of om uitgebreid te koken.

Dag 5

Bivacco Réboulaz (2585 m) - Fenêtre de Tsan (2738 m) - Bivacco de Tsan (2479 m) - Col Entrelor/Finestra d’Ersaz (2293 m) - Rifugio Barmasse (2170 m)
5 uur, +400m, -800m

Vandaag beginnen we vanaf Bivacco Réboulaz (2585 m) met een pittige klim naar het Fenêtre de Tsan (2738 m). Vanaf hier wandelen we bovenlangs het prachtig gelegen Bivacco de Tsan (2479 m) en de Col Entrelor/Finestra d’Ersaz (2293 m) naar Rifugio Barmasse (2170 m). Het is een lange maar eenvoudige hike waar we ons vooral horizontaal verplaatsen. Vanaf de Col Entrelor/Finestra d’Ersaz hebben we zicht op de Matterhorn.

Dag 6

Rifugio Barmasse (2170 m) – Col de Valcournera (3075 m) - Rifugio Prarayer (2005 m)
6 uur, +1100m, -1300m

De route van dag zes gaat van Rifugio Barmasse (2170 m) stijgend naar de Col de Valcournera (3075 m). Daarna dalen we af naar Rifugio Prarayer (2005 m). Technisch gezien is dit de zwaarste etappe van de tocht: steil terrein voorzien van kabels naar de Col toe en een steil blokkenveld in de afdaling.

Dag 7

Rifugio Prarayer (2005 m) – Bionaz (1600 m)
1 uur, +0m, -0m

Op onze laatste dag wandelen we vanaf Rifugio Prarayer (2005 m) langs het stuwmeer Lac de Place Moulin naar de stuwdam. Vanaf hier gaan we met een taxibus terug naar het dorp Valpelline, waar onze bivak- en huttentocht eindigt.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Tijdens een technisch uitdagende huttentocht loop je, naast goed begaanbare bergpaden, ook regelmatig door ongebaand terrein. Je doorkruist blokkenterrein (losse rotsplaten) en/of gruishellingen. Je loopt regelmatig langs steile afgronden. Lastige stukken in de tocht zijn meestal goed beveiligd (bijv. met staalkabel of trap). Een enkele keer heb je je handig nodig voor een rotsige passage.

Om echt te kunnen genieten van de tocht is het belangrijk dat je tredzeker bent en geen last hebt van hoogtevrees.

Deelname eis
 • ervaring met huttentochten
 • geen probleem hebben met steile en geëxponeerde passages
 • conditie tot 7 loopuren en meer

Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze tocht wordt een NKBV-Tochtleider ingezet.

NKBV Tochtleiders
NKBV Tochtleiders zijn enthousiaste en gemotiveerde leden, die beschikken over ruime alpiene ervaring. Zij hebben een uitgebreide opleiding doorlopen en worden regelmatig bijgeschoold. Tochtleiders leiden de reizen op vrijwillige basis (leden voor leden).

De tocht wordt geleid door

Paul Kwakkenbos

Kennismakingsmoment

De tochtleider organiseert voorafgaand aan de reis een kennismakingsmoment en nodigt je hiervoor uit. Tijdens de kennismaking krijgt de groep de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en belangrijke zaken te bespreken zoals de uitrusting, carpoolafspraken en het afstemmen van de starttijd en locatie. Het kennismakingsmoment kan zowel fysiek als online worden gehouden.

Uitrusting

Wat neem je mee

 • bergschoenen
 • bergsportrugzak, inhoud ± 35-40 liter
 • bergsporthelm


Schoenen
Voor de huttentocht heb je bergwandelschoenen nodig. Dit zijn schoenen die vallen in de B-categorie. De schoenen moeten in goede staat zijn en de zolen mogen geen afgesleten profiel hebben.

Overige uitrusting

 • bergsportbroek winddicht en sneldrogend (windstopper/softshell)
 • jas water- en winddicht en ademend (hardshell)
 • regenbroek met doorlopende ritsen winddicht en ademend (hardshell)
 • fleecejack/winddicht vest (windstopper/softshell)
 • thermo onderkleding (sneldrogend)
 • 1 paar dunne wind- en waterafstotende handschoenen (windstopper)
 • 1 paar warme handschoenen wind- en waterdicht
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat
 • zonnepetje
 • sportzonnebril of gletsjerbril minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4
 • EHBO-setje
 • bivakzak

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie

Overnachten in hutten
Op onze cursussen en tochten overnacht je in een berghut. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel, wat vaak overeenkomt met de hoogte van de hut. Hoe lager gelegen, hoe makkelijker om voorzieningen aan te leggen, hoe luxer. In hutten komen veel verschillende bergsporters na een lange dag bij elkaar. Lekker bijkomen of spelletjes spelen in de gezamenlijke ruimte en daarna genieten van een voedzame maaltijd. In een hut is het heel gezellig. Je stapt even terug in de tijd en bent er echt op vakantie.

In berghutten hanteren huttenwaarden een paar regels om het samenleven met andere bergsporters gemoedelijk en de hut netjes en leefbaar te houden. Zo mag je soms in de algemene ruimtes nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimtes met bergschoenen is not done. In speciale ruimtes wissel je je bergschoenen vol sneeuw, modder en kiezels in voor een paar huttensloffen. In Zwitserse en Franse hutten liggen sloffen die iedereen mag gebruiken, in andere hutten moet je ze zelf meenemen. Ook pickel en stijgijzers laat je achter, zodat je het interieur van de hut niet beschadigt. De huttenwaard wijst je een slaapplaats toe.

Hoewel je in de meeste berghutten geen culinaire hoogstandjes moet verwachten, wordt het eten in de hut steeds beter. Met dieetwensen als vegetarische maaltijden wordt doorgaans rekening gehouden als je deze bijtijds doorgeeft. Houd er wel rekening mee dat je in hooggelegen hutten die lastig bereikbaar zijn, minder tot geen keuze hebt in wat je eet. Wassen kan met een beetje geluk aan een kraan met warm water, maar steeds vaker kun je tegen betaling douchen. Na het avondeten plan je de tocht voor de volgende dag en pak je alvast je rugzak in. Om tien uur gaat het licht uit en geldt Hüttenruhe. Handig dus om een hoofdlamp bij je te hebben voor als je 's nachts naar de wc moet of 's ochtends vroeg opstaat.

Meer over het huttenleven

Je gaat hier overnachten:

Bivacco Penne Nere

Bivacco la Liee

Rifugio Cuney

Bivacco Lucca Réboulaz

Rifugio Barmasse

Rifugio Prarayer

Prijsinfo
Ledenprijs 745,- p.p. Inclusief
 • NKBV-tochtleider
 • 6 overnachtingen in hut/bivak
 • 6x halfpension
 • boekje ‘Bergwandelen’
 • tochtinformatieboekje
 • voorbespreking

Exclusief

 • heen- en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan etc.
 • persoonlijke uitgaven
Voorbereiding

Conditie en kracht
Tijdens een week in de bergen ben je elke dag in beweging, meestal boven de 2000 meter. Hoe beter je conditie is, hoe meer je kunt genieten. Je zult veel meer plezier ervaren als je fit de bergen in gaat, want je loopt vaak meerdere uren achter elkaar over rots, sneeuw en gletsjers. Je kunt in Nederland al flink aan je conditie, kracht en een goede balans werken. Het kost je ongeveer vier maanden om een goede basisconditie op te bouwen, dus we raden je aan op tijd te beginnen. We helpen je op weg met oefeningen en trainingsschema's.

Conditie opbouwen Oefeningen: Fit de bergen in

Workshops
Om je goed voor te bereiden op je cursus of tocht, organiseren we in Nederland en België een aantal workshops zoals weerkunde, GPS, touwtechnieken. Hiermee leg je een goede basis voor het echte werk in de bergen.

Workshops

Over deze activiteit

Een huttentocht is een meerdaagse tocht door de bergen, waarbij je overnacht in verschillende berghutten. Deze hutten zijn er in allerlei soorten: van eenvoudige onbemande bivaks tot luxe berghutten. Adembenemend, je trekt van berghut naar berghut en hebt al je spullen op je rug. Je ziet indrukwekkende toppen en geniet optimaal van verschillende vergezichten. Tijdens een huttentocht ontdek je een groter berggebied. Je dompelt je onder in natuur, ruimte en rust. Je beleeft de bergen op hoogte en komt los van de bewoonde wereld. ’s Avonds, wanneer je aankomt in een knusse hut, is het tijd voor een welverdiende maaltijd en een spelletje of drankje met de groep.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
Prijs
19 aug 2024
25 aug 2024
4
€ 745