Venediger, Basiscursus IJsklimmen

Aantal dagen 7
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Vertrekdata
 • 16 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.120,- per persoon
Venediger, IJsklimmen

Venediger, Basiscursus IJsklimmen

Venediger, IJsklimmen
Aantal dagen 7
Min. deelnemers 4
Max. deelnemers 4
Vertrekdata
 • 16 jan
Ledenprijs

Ledenprijs

Niet leden kunnen de reis boeken. We maken je lid van de NKBV en ontvangt hiervoor aparte factuur. Tijdens het boekingsproces (in stap 2) ga je akkoord met het NKBV lidmaatschap.

Kosten lidmaatschap

De kosten voor het lidmaatschap bedraagt €52,50 (hoofdlid) en wordt achteraf apart gefactureerd.

Voordelen lidmaatschap

De NKBV verbindt mensen met een passie voor bergsport. Als lid maak je gebruik van een aantal unieke voordelen zoals korting op je overnachting in berghutten en een voordelige reisverzekering. Bekijk hier alle voordelen van het lidmaatschap.

€ 1.120,- per persoon

Leren ijsklimmen kan bij uitstek in de Venediger. In het Defreggertal en omgeving zijn er veel mogelijkheden om het ijsklimmen onder de knie te krijgen. Wij bezoeken de Schleierwasserfall, de Ploner Wasserfall, de Schwarzach Klamm en natuurlijk het Eispark Osttriol. We overnachten in een pension in het Defreggertal. Het cursusprogramma bestaat onder meer uit stijgijzertechnieken, het plaatsen van de ijsbijlen, zekeringstechnieken en standplaatsbouw in ijs. Het streven is dat je aan het eind van de ijsklimcursus één of meerdere touwlengtes kunt voorklimmen. Tijdens de basiscursus ijsklimmen, klim je watervallen t/m WI4. Tijdens de basiscursus ijsklimmen leer je de basisbeginselen van het klimmen op ijs. Leer hoe je ijsbijlen plaatst, en hoe je moet zekeren. Maak kennis met verschillende stijgijzertechnieken, standplaatsbouw en ijsboren. Na deze cursus kun je een of meerdere touwlengtes voorklimmen en ben je klaar voor een gevorderdencursus ijsklimmen.

Programma

Toon alles

Het programma is altijd onder voorbehoud. Weersomstandigheden, terreingesteldheid en het niveau van de deelnemers (conditioneel alsook technisch) kunnen o.a. van invloed zijn op het uit te voeren programma.

Dag 1
Aankomst rond 17.00 uur in Gasthaus Glocknerblick in Kals am Großglockner.

Dag 2
Treffen met de gids om 8.00 uur in het Gasthaus. We gaan naar het Eispark Osttirol. Je klimt vandaag al je eerste waterval van 20-30 meter hoogte, maximaal 50 tot 60 graden steil ijs. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende stijgijzertechnieken. Ook oefen je het plaatsen en belasten van de ijsbijlen en het klimmen in parallel- en diagonaaltechniek.

Dag 3
Klimgebied Schwarzach-Klamm.
Toprope klimmen in steil terrein van 60 tot 90 graden. Je leert waar en hoe je de boren in het ijs kunt schroeven en het bouwen van een standplaats in ijs.

Dag 4
Klimgebied “Wasserfall” St. Johan.n
Steilijstraining indien mogelijk in verschillende ijsstructuren. We oefenen het klimmen van langere passages, het bouwen van een standplaats in ijs, het aanleggen van een Abalakov (zekeringsmethode) en we beginnen met voorklimtraining.

Dag 5
Kllimgebied “Schleierwasserfall” in Kals
Voorklimmen met standplaatswissel (2 korte touwlengtes van ca. 10), voorklimtraining in steiler terrein en abseilen met een Abalakov.

Dag 6
Klimgebied “Ploner Wasserfall” in Hopfgarten in het Defreggertal
Afhankelijk van het bereikte niveau klimmen we verschillende routes van 2 tot 3 touwlengtes

Dag 7
Na het ontbijt eindigt de cursus.

Tijdens de basiscursus ijsklimmen, klim je watervallen t/m WI4.

Vervoer ter plaatse
Om de diverse ijsklimgebieden te kunnen bezoeken moet er gebruik gemaakt worden van de auto’s van de deelnemers. Indien geen (voldoende) vervoer voor handen moet het vervoer per taxi of openbaar vervoer plaatsvinden.

Praktische informatie

Zwaarte van de reis

Moeilijkheidswaardering in ijs
WI1 40 tot 60 graden steil ijs: zekeringen zijn eenvoudig aan te brengen.
WI2 60 tot 70 graden steil ijs: compact ijs, goede zekeringsmogelijkheden.
WI3 70 tot 80 graden steil ijs: compact ijs, afwisselend steilere en minder steile ijsklimpassages, goede zekeringsmogelijkheden.
WI4 80 graden steil ijs: korte passages met Röhreneis mogelijk, korte passages in loodrecht ijs mogelijk, goede zekeringsmogelijkheden
WI5 85 tot 90 graden steil ijs: korte passages met Röhreneis mogelijk, langere loodrechte passages, goede zekeringsmogelijkheden
WI6 - 90 graden steil ijs: Röhreneis en vrijstaande ijszuilen, deels slechte zekeringsmogelijkheden.
WI7 overhangend ijs: dunne vrijstaande ijszuilen en vrijhangend ijs, zeer slechte zekeringsmogelijkheden.

Deelname eis
 • Conditie tot 6 loopuren
 • Kennis van knopen en zekeringstechnieken is een pre
Reisleiding

Als je met Bergsportreizen op pad gaat, dan ben je altijd onderweg met gekwalificeerde begeleiding. Daarmee ben je verzekerd van een leuke, maar vooral veilige bergsportvakantie. Op deze activiteit worden UIAGM Berggidsen ingezet.

UIAGM-Berggids
Alleen officiële, gediplomeerde berg- en skigidsen mogen in de Alpenlanden en in veel andere landen werkzaam zijn als gids. Een Berggids beschikt over de hoogst haalbare kwalificatie in de klim- en bergsport en heeft uitgebreide kennis over veiligheid in de bergen, de laatste stand der techniek en een grote gebiedskennis. Een Berggids is aangesloten bij de internationale gidsenbond UIAGM/IVBV/IFMGA. Waar een berggids wordt ingezet is de voertaal Duits, al kunnen veel gidsen ook prima Engels en soms zelfs enkele woorden Nederlands.

Uitrusting

Klimtechnische uitrusting
Bergsportreizen zorgt voor het benodigde klimmateriaal.

Wat neem je zelf mee

 • stijgijzervaste bergschoenen (C/D of D-schoenen)
 • bergsportrugzak

  Schoenen
  Voor het ijsklimmen zijn moderne goed geïsoleerde stijgijzervaste bergschoenen noodzakelijk (categorie C/D of D). Schoenen die geschikt zijn voor stijgijzers met snelsluiting, hebben de voorkeur.

  Rugzak
  Een goed passende bergsportrugzak, inhoud ± 35 liter. De rugzak dient wel voorzien te zijn van bevestigingsmateriaal voor de ijsbijlen.

  Overige uitrusting
 • bergsportbroek, winddicht en sneldrogend
 • jas water-en winddicht en ademend
 • regenbroek met doorlopende ritsen (winddicht en ademend)
 • winddicht vest (windstopper/sofftshell)
 • isolerende jas (dons/primaloft)
 • thermo onderkleding
 • (ijsklim)handschoenen (waterdicht)
 • onderhandschoentjes (fleece/windstopper)
 • wandelsokken
 • gamaschen
 • muts die over de oren gaat en onder de helm past
 • dunne bivakmuts
 • sportzonnebril of gletsjerbril (minimaal categorie 3, bij voorkeur categorie 4)
 • EHBO-setje

Bergsportmateriaal huren
Voor het huren van materiaal verwijzen wij je naar Basecamp

Accommodatie
Prijsinfo
Ledenprijs € 1.120,- p.p. Inclusief
 • Oostenrijkse UIAGM-berggids
 • 6 overnachtingen in twee- of meerpersoons kamer op basis van indeling
 • 6x halfpension
 • huur klimtechnische uitrusting
 • reisinformatieboekje

Exclusief

 • heen en terugreis
 • lunch
 • vervoer ter plaatse: eventueel gebruik eigen auto, openbaar vervoer, taxi, kabelbaan, etc
 • persoonlijke uitgaven
Over deze activiteit

Tijdens de basiscursus ijsklimmen leer je de basisbeginselen van het klimmen op ijs. Leer hoe je ijsbijlen plaatst, en hoe je moet zekeren. Maak kennis met verschillende stijgijzertechnieken, standplaatsbouw en ijsboren. Na deze cursus kun je een of meerdere touwlengtes voorklimmen en ben je klaar voor een gevorderdencursus ijsklimmen.

Bergsportreizen en het coronavirus

We waarderen het enorm dat je bij ons boekt en verzorgen graag jouw vakantie. Wanneer je boekt en jouw activiteit voldoende deelnemers heeft om door te gaan, ontvang je een reisbevestiging.
Vier weken voor de startdatum van de reis kijkt Bergsportreizen hoe de situatie in het land van bestemming is. We volgen hierin de informatie van het RIVM, het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de plaatselijke ontwikkelingen. Kan de reis doorgaan, dan ontvang je van ons een herbevestiging.

Geld terug!
Geldt er vier weken voor de startdatum een negatief reisadvies voor je bestemming, of is het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk om de reis door te laten gaan, dan annuleren wij je reis en krijg je de aan ons betaalde reissom terug. Houd er rekening mee dat als de situatie in het land van bestemming binnen vier weken voor de startdatum verandert, wij alsnog genoodzaakt kunnen zijn om je reis te annuleren. Ook dan krijg je natuurlijk de betaalde reissom terug.

Volledige reissom hoeft pas 20 dagen voor vertrek te worden voldaan!
Voor je reis/cursus geldt een versoepelde betalingsregeling. Normaal dient de volledige reissom 56 dagen voor vertrek voldaan te zijn, maar we hebben deze betalingstermijn nu aangepast naar 20 dagen voor vertrek.

Beschikbare reisdata

Er zijn geen beschikbare vertrekdata gevonden voor deze reis
Deze reis is vol

Vertrekdata
Einddata
Beschikbare plaatsen
Gegarandeerd vertrek
16 jan 2022
22 jan 2022
vol