Accommodaties

Een bergvakantie waarbij je slaapt in berghutten en andere simpele accommodaties is doorgaans wat primitiever dan een vakantie met overnachtingen in vakantieverblijf zoals bijvoorbeeld een hotel. Je kunt bij een bergvakantie dus ook niet dezelfde eisen stellen aan het verblijf, sanitair en hygiëne.

Zo kan het voorkomen dat waterleidingen bevroren zijn, er geen wasgelegenheden zijn en toiletgelegenheden niet voorzien zijn van stromend water. Bij het boeken van een vakantie bij Bergsportreizen wordt ervan uitgegaan dat je deze omstandigheden accepteert.

Het leven in een berghut

Tijdens de tochten en cursussen in de Alpen wordt meestal overnacht in berghutten. Ze variëren van primitief tot vrij comfortabel. Meestal zijn ze eigendom van Alpenverenigingen. Leden krijgen korting op de overnachtingsprijs. Behalve de hutten die eigendom zijn van Alpenverenigingen zijn er ook privé-hutten. Hier krijg je geen korting.

In berghutten geldt een aantal regels en gebruiken. In veel hutten mag je de verblijfsruimte nog wel in met je bergschoenen aan, maar het betreden van de slaapruimte met bergschoenen is overal verboden. Ook pickel en stijgijzers dien je in de hal of een speciale ruimte achter te laten. In de Zwitserse en Franse hutten zijn meestal huttensloffen aanwezig. In andere landen moet je hier zelf voor zorgen. In het NKBV-kenniscentrum hebben we een aantal artikelen geschreven over het leven in een hut.

Meer info over hutten